KristianstadsJournalen
Meny
  • Hem
  • Historia
  • Kultur
  • Mat & Dryck
  • Idrott & Sport
  • Företag
  • Kåseri
  • Läs Journalen
  • Skicka in korsord
Meny

30 år i den goda matens tjänst

Publicerat den 2025-05-202025-05-19 av KrJ

Peo Fredholm och Maria Persson styr Seglarkrogen med van hand.
Bilder Stefan Johansson / photobystefan.se

Peo Fredholm och hans fru Karin blev i princip headhuntade till Åhus för att starta Åhus Golfrestaurang. Det är nu 30 år sedan och flera restauranger senare, flera stora cateringprojekt och bröllop senare och inte minst många möten och en liter jordgubbar för tusen kronor senare. Idag driver Peo Fredholms i Kristianstad och Seglarkrogen i Åhus.

Att driva restaurang innebär många timmars arbete utöver en vanlig arbetsvecka.
– Det är mötena med människor som har drivit mig genom alla de här åren. Den stora grejen för mig har alltid varit att få den sociala biten med gästerna och kollegorna. Senast i helgen som gick så stack en man in huvudet i luckan till köket och frågade om jag kom ihåg när jag var hemma hos honom och grillade för 28 år sedan. De avtrycken och mötena man får är speciella, säger Peo Fredholm.
Just kockyrket eller att driva en restaurang blev mer en slump för Peo än ett medvetet val. Hans föräldrar hade hembageri när han växte upp men det lockade aldrig att driva något liknande.
– Jag gillade aldrig de tidiga morgnarna där, säger Peo.

Det blev restaurangskola för Peo och därefter gjorde han FN-tjänst på Cypern som kock och ett par år senare blev det FN-tjänst i Libanon.
– Jag tror att jag kom in i restaurangbranschen för att jag lockades av livsstilen där, säger Peo.
Efter det har han bland annat jobbat som lärare på restaurangskolor i både Kristianstad och Hässleholm. Samtidigt startade han cateringfirma tillsammans med frun Karin. Det var just när paret drev den i Hässleholm som de fick förfrågan för 30 år sedan om att öppna restaurang i Åhus. På den tiden var Leif Lundin engagerad i golfklubben i Åhus och kom då med ett förslag att Peo och Karin skulle öppna restaurang där. Sagt och gjort, så blev det. Åhus Golfrestaurang såg dagens ljus och den kom paret att driva i några år. 1998 startade de Fredholms 57 Sittande på Björkhem och kom på så sätt in till Kristianstad. Restaurangerna har avlöst varandra sedan dess. De drev café på den stora Bo01 i Malmö 2001.
– Vi körde tapas där på Bo01 under sommaren, minns Peo.
Året efter startade de Seglis i Åhus hamn.
– Till invigningen av den hade vi bjudit in en del folk, men vi hade bara hunnit få borden i det stora restaurangtältet på plats och inga stolar. Så vi fick be de inbjudna att ta med sig stolen själva, säger Peo.
2009 började de driva Wanås café och där fick de celebra gäster som bland andra Yoko Ono. Året därpå öppnade de Mat & Vinbaren i Kristianstad och 2012 började driva restaurangen på Naturum. 2016 öppnade de dessutom Fredholms matsalar i Hässleholm.
– Ett tag hade vi fyra restauranger igång samtidigt. Det blev väldigt mycket körande fram och tillbaka så det gick ju inte i längden, säger Peo.
Drivet och engagemanget hos honom är stort. När pandemin kom och alla restauranger fick det kämpigt så löste Peo krisen genom att köpa en Foodtruck och sälja mat där.
– Jag har alltid valt att se möjligheter och under covid gällde det att bli extra kreativ för att överleva som krögare, säger Peo.

2021 öppnade Seglarkrogen i Åhus.
– Där har vi öppet från påsk till oktober varje år och det är riktigt roligt att vara där, säger Peo.
Förutom olika restauranger har Fredholms gjort catering till mängder med företagsevent och bröllop.
– Jag skulle gissa på att vi har gjort mat till runt 200 bröllop. Det är så roligt när folk kommer och säger hur bra det blev flera år efter. Det är ju för många en av de största dagarna i livet och det är så viktigt att det blir bra. Det händer att någon som har gift sig kommer femton år senare och visar bilder på barnen och pratar minnen från bröllopet med mig, säger Peo med ett leende.

Peo och Karin var bland de första i trakten som började med nyårscatering och det har de kört sedan 1996. De har ordnat maten till Guldregngalan vid två tillfällen, till Handbolls-EM när det var i stan samt till Melodifestivalens andra chansen när det var i Kristianstad och till stadens 400-årsjubileum då även kungen gästade tillställningen.
– De två sistnämnda gjorde vi tillsammans med Kippers. Det är väldigt roligt att göra samarbeten tillsammans med kollegor i trakten, säger Peo.

Gränsen för var och hur Fredholms har gjort catering når långt utanför traktens gränser. När konstnärinnan Maria Blombärg ställde ut i Strasbourg fixade Fredholms maten. De har även hållit matlagningsevent för 120 personer i såväl Malmö som Amsterdam.
– Ja det var kul. 1998 gjorde vi en enormt stor doktorsmiddag i Blekinge där vi byggde ett tält med ekparkettgolv och kristallkronor i taket. Det var guldbelagda tallrikar och silverbestick som jag var i Stockholm och hämtade, säger Peo.
Det har hänt många minnesvärda annorlunda händelser.
– Vi hade en cateringkund i Blekinge som skulle få utländskt besök av en känd och påpassad person. När gästen anlände till Skåne från Kastrup så ringde chauffören att gästen ville sitta på en gräsmatta och känna sig fri och äta jordgubbar. Problemet var att det var midsommardag och allt var stängt. De var nära Ekerödsrasten så jag ringde dit och frågade om jag fick köpa en liter jordgubbar som en skulle komma och hämta upp. De hade egentligen inte så mycket men jag erbjöd tusen kronor för en liter och så blev det. Gästen var mycket nöjd och jag satte upp tusen kronor på beställarens räkning, säger Peo och minns allt med ett leende.
Problem är till för att lösas enligt Peo.
– Ingenting hade gått utan all fantastisk personal vi har haft under alla år. Sedan 2021 har Maria Persson som har jobbat hos oss i över 25 år gått in som delägare så idag är det hon och jag som driver det. Karin jobbar också kvar, säger Peo.

Förutom alla fina omdömen och nöjda kunder belönades Fredholms med Guldäpplet 2003. Det är dock alla gäster och fantastiska minnen som Peo stolt ser tillbaka på.
– Det här är en livsstil och jag kommer hålla på så länge jag tycker det är kul, säger Peo.
När han någon gång är ledig umgås han med familjen, kör en runda med motorcykeln eller fixar med hus och trädgård. Tankarna på restaurangerna de stänger han aldrig av. Det är hela tiden mot nya mål som gäller, allt för gästerna.

Tina Persson

Dela gärna!

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs senaste numret

Senaste inlägg

  • Upplev Artillerimuseum
  • Hitlers favoritgranit köptes från Kristianstadstrakten
  • Vårstädning i trädgården – kontrollera detta innan du tänder elden.
  • Åhus Powerboat festival
  • Maximera solen med AI-styrt batteri – Så hjälper den nya tekniken dig att spara pengar

Skicka in korsordet här

© KristianstadsJournalen
Adress: Västra Storgatan 28
291 30 Kristianstad

Kontakt:
Telefon: +46(0)44-127680
e-mail: red@krj.se

Följ oss på sociala medier
©2024 goldhat AB/KristianstadsJournalen