När Sofi Söderberg utanför Broby såg att grannen skulle sälja sina höns så bestämde hon sig för att skaffa höns. Då anade hon inte hur stort hennes intresse för höns skulle bli. De har bara blivit fler och fler och självklart har alla fått namn.
För snart tio år sedan köpte Sofi Söderberg och hennes man Ola en gård som har gått i Sofis släkt. I Oröd utanför Broby hittade de sin oas tillsammans med barnen Amadeuz, Cazpian, Lukaz och Aztrid.
– En kompis sa direkt till mig att nu kan du skaffa höns. Det sa jag blankt nej till för det var jag inte alls intresserad av. Dessutom hade jag hört att de drog till sig möss och råttor. Mina jobbarkompisar pratade mycket gott om höns och dessutom hade en av dem så häftiga färger på äggen som hennes höns lade, säger Sofi.
Plötsligt en dag förra våren fick hon höra att en granne skulle göra av med sina höns.
– Jag köpte dem och ringde till mannen och sa att jag hade skaffat höns. Han blev mycket förvånad men hjälpte till att bygga om en av våra hästboxar till hönsbox, säger Sofi.
De klädde boxen med hönsnät och satte upp sittpinnar. Senare gjorde de iordning en utegård som Sofi har inrett med bland annat gunga till hönsen. Hon sökte information om skötsel och mat på internet och gick med i facebookgrupper om höns där hon kunde ställa frågor. Så kom då dagen då de tre första hönorna flyttade in. Kristina, Agda, Vilhelmina och tuppen Karl-Oskar välkomnandes.
– Det var så roligt och till på köpet en jättehäftig känsla när man fick plocka in de första äggen som de hade värpt, säger Sofi.
Hon började söka mer om höns och lärde sig att olika hönsraser kan ge olika färg på äggskalen. Hon skrev en lista på raser som hon någon gång vill skaffa. Efterhand har även Trull, Chicken Nugget, Greta, Elsa, Anna med flera anslutit till flocken. Idag lever 14 höns och en tupp hos Sofi. De olika raserna och blandraserna hon har ger ägg med turkosa, mörkbruna, olivgröna, rosa och vita äggskal.
– Jag är otroligt fascinerad av färgen på äggskalen. Man behöver ju inte måla dem till påsk för de är ju vackra som de är, säger Sofi som förvarar äggen i en fin äggsnurra framme i köket vilket är en fin inredningsdetalj.
Maranhönsen som värper chokladbruna ägg hade hon letat efter länge. Så en när Sofi fyllde år så kom vänner till familjen med en stor låda.
– Jag blev så glad att jag grät när jag såg de tre maranhönorna i den. De fick namnen Herta, Berta och Märta, säger Sofi med ett stort leende.
Hon är ofta inne på internet och letar efter höns av fler raser. Dessutom väntar hon tillökning i dagarna då hon har lånat en äggkläckningsmaskin av en kompis. Om allt går som det ska kläcks det några kycklingar hemma hos familjen Söderberg till påsk.
– Hade jag vetat att det var så här roligt med höns så hade jag skaffat höns direkt när vi flyttat hit till gården. Det är roligt att gå ut och ge dem matrester, prata med dem och plocka ägg i alla färger, säger Sofi som fick ett antal aha-upplevelser när hon hade skaffat hönsen:
– Jag trodde inte höns kunde flyga så högt men det kan de verkligen, säger hon.
Hon rekommenderar fler att skaffa höns både för sällskap och för äggens skull.
– Det känns som att det har blivit en fluga att skaffa höns. Våga testa skulle jag säga. Börja med ett par stycken och se, men det är stor risk att det blir många fler efterhand, säger Sofi med ett skratt där hon står omgiven av sina höns, som hon från början aldrig trodde att hon skulle skaffa och än mindre ge namn åt dem.
Höns i trädgården
Det är tillåtet att ha höns som hobby i sin villaträdgård i Kristianstads kommun. Det behövs inga tillstånd så länge man inte ska ha mer än fem hönor eller en tupp.
– Kristianstads kommun har inget emot att man håller höns på hobbynivå, säger Johanna Kier som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kristianstads kommun.
Man behöver inget tillstånd så länge man har maximalt fem hönor. Om man har fler hönor eller om man vill ha en tupp så behöver man söka ett tillstånd.
– Det ska inte vara en olägenhet för grannarna så det finns risk att hönsen går in till grannen eller att tuppen för mycket oväsen, säger Johanna.
När det gäller att göra sig av med gödslet efter hönsen så kan mindre mängder bortskaffas som brännbart i väl försluten plastpåse. Om man har egen kompost kan man kompostera det hemma.
Med rätt planering, eventuellt tillstånd och hänsyn till grannar så kan höns bli ett trevligt tillskott för många i villakvarteret.
Tina Persson