Bild: Ett mynt från Erik Menveds tid (1286-1319) präglat i Lund var ett av 20-talet mynt som hittades.
Tärningen är ett ganska ovanligt fynd.
Bilder: Sydsvensk Arkeologi
En handfull mynt, en tärning och några lager matjord.
Det var sådant som arkeologerna från Sydsvensk Arkeologi plockade fram i samband med utgrävningarna av arbetena vid Engströmska villan på Köpmannagatan i Åhus, som Absolut Company bygger om till besökscentrum.
Omkring 60 kubikmeter kulturlager och anläggningar dokumenterades, och fynden kan berätta en hel del om Åhus, från tidiga medeltiden.
– Ja, vår bild av Åhus under medeltiden har blivit större och vi kan lära oss mer om hur Åhusborna levde och vilka handelskontakter staden Åhus hade, säger arkeologen Claes Pettersson.
Det metertjocka matjordslager som arkeologerna noterade vid utgrävningen var rester av de stora tobaksodlingar som funnits i Åhus fram till modern tid. Det lagret hade också legat som ett skyddande täcke över lämningar från stadstiden. Åhus var en betydande stad tills dess att kungen Christian IV bestämde sig för att anlägga Kristianstad.
– Vi hittade mynt och keramik från sent 1200-tal och fram till en bit in på 1400-talet, säger Claes Pettersson.
Ett av fynden var ett borgarkrigsmynt i silver från kung Erik Menveds regeringstid. Menved regerade Danmark, som Skåne var en del av, mellan 1286 och 1319. Han var bara tretton år då han blev krönt till kung. Menved förde många krig på den nordtyska kusten, och vid sin bortgång var Danmark mer eller mindre bankrutt. Erik Menved sägs dock vara den förste som arrangerade tornerspel med riddare i Norden. Han var gift med Magnus Ladulås dotter Ingeborg.
Sammanlagt hittades ett 20-tal mynt. Claes Pettersson kan just nu inte säga om det bara rörde sig om danska mynt, eller om också tyska mynt fanns bland de som hittades.
– Det rörde sig om växelmynt, småpengar. I samband med rikets affärer förändrades myntens värde och man växlade in dem. Ungefär som nu i sommar när Sverige bytte in sedlar och mynt, berättar han.
Även en medeltida tärning hittades under utgrävningarna. Troligen var den i ben eller horn. Tärningen är sexsidig och ser i princip ut som moderna tärningar även om den inte har samma placering av siffrorna som dagens.
– Vi kan inte säga om den är lokalt tillverkad, men det är inte alls omöjligt.
Tärningsspel har konstaterats så tidigt som 3000 före Kristus i delar av Iran och Pakistan. Det var också ett stort nöje under romartiden.
– Det händer att vi hittar tärningar vid utgrävningar, men det är inte jättevanligt, säger Claes Pettersson.
Ett annat specifikt fynd som dokumenterar Åhus kyrkliga betydelse är den radbandspärla man fann. En pärla av glas som innebar att när man hunnit fram till den var det dags att läsa Fader Vår för bot och bättring.
Utgrävningen vid Engströmska villan visade arkeologerna att de befann sig i en bakgårdsmiljö, inre delar av stadstomter, där avfall hopats, men där det också fanns såbäddar och odlingar för husbehov.
Förutom fynden som berättar om Åhus tid som stad hittades lerbottnar från den tidigmedeltida sillfiskeperioden, och äldre keramik som avslöjar delar av Åhus historia innan det blev stad.
De utgrävningar som gjorts under sommaren var i samband med dräneringen av fastigheten. Under hösten kommer kompletterande undersökningar att göras när ny entré och en servicebyggnad ska uppföras vid det kommande besökscentrat.
-Vi hoppas i förlängningen kunna få ihop material som kan bidra till en utställning om det medeltida Åhus inne i Absoluts nya besökscentrum, avslutar Claes Pettersson.
Per Erik Tell