Bild: Av 178 namnförslag vann Kong Christian, som blev namnet på den sedermera så legendarisk puben vid Tivoligatan i Kristianstad. Bild: Tomas Tillberg
Varför heter den anrika puben i Kristianstad Kong Christian?
Namnet kom till 1960 när Industrirestaurangen (som då var namnet) efter en ombyggnad utlyste en namntävling till den nya fräscha restaurangen, vilket resulterade i hela 178 inlämnade förslag. Vann gjorde Jon Liljedahl med namnförslaget Kong Christian, som är namnet än i dag (Kong Christians B&B).
Magnus Carlsson frågar varför Äspet i dag stavas med Ä, men förr med E, likaså om det heter i Äspet eller på Äspet samt varifrån namnet härstammar?
Språket är i ständig utveckling, stavningar förändras över tid, ibland på grund av nya språkregler, ibland på grund av modenycker. Exempelvis har jag i dokument funnit ett 15-tal olika stavningar av Åhus från medeltiden och framåt. Äspet stavades med E ännu i dokument in på 1900-talet, men idag har Ä tagit över och får anses vara den korrekta stavningen.
I Åhus, men även i omgivande trakt, säger en del i Äspet, en del på Äspet. Den språkliga huvudprincipen är i stater men på öar. Kruxet är att en del öar är stater, till exempel Island. I tidningstext förekommer både på Island och i Island. Sedan finns det andra gränsfall och variationer och ibland kan ju faktiskt mer än ett alternativ vara korrekt. Det finns öar som benämns ”i” (exempelvis Storbritannien) och fastland anges ”på” (exempelvis på Näsby, på Österäng). Allt detta oftast med en historisk förklaring som jag av utrymmesskäl inte kan gå närmare in på. Jag anser att båda alternativen är användbara för Äspet, som i flera tusen år var en del av fastlandet (i Äspet), men 1775 i och med Gropahålets tillkomst förvandlades till en ”konstgjord” ö (på Äspet).
Språkforskare har framfört flera möjliga förklaringar varifrån namnet Espet/Äspet ursprungligen härstammar. I en del gamla aktstycken anges Äspet som ”Bögeoset”, vilket betyder ” bokskogen vid åmynningen”. Men Äspet kallades i äldre dokument även för ”Espe skoglund” eller ”Espelund”, som kan härledas antingen ur trädnamnet ”asp” eller det mer dramatiska ”esping” (som även kunde stavas ”äsping”), det vill säga i detta hänseende huggormsungar. Sannolikt är det så att Espet/Äspet har benämnts olika under olika tidevarv och då med olika betydelser. Äldre tradition anger området i Äspet som särskilt ”huggormsrikt”.
En annan som forskat mycket i Äspetnamnets ursprung är Tomas Tillberg, denna tidnings chefredaktör. Hans intressanta tes, som är noga underbyggd och mycket väl kan vara med sanningen överensstämmande, lyder:
När Åhus (Skåne) blev svenskt kunde många inte skriva eller läsa. De flesta lärde sig detta tiden efter att Skåne blivit svenskt. Detta medförde att de lärde sig att skriva och läsa svenska, men talade en skånsk variant av danska. De sa ”Æspet”, men när de skulle skriva det så fanns det ingen bokstav att använda och därför blev det ömsom Ä och ömsom E, eftersom inget egentligen var fel eller rätt.
Vad är det för staty som syns högst upp på det gamla Sparbankshuset, nuvarande C4-Hotell?
Byggnaden, uppförd vid förra sekelskiftet, är den vackraste av alla profana hus i Kristianstad med sina fasader fyllda med dekorationer och skulpturer. På tomten låg tidigare klassiska Wendels bryggeri. Statyn föreställer en tysk riddare i full ornat och är inte en ministaty av stadens grundare, Christian IV, som många tycks tro. Den enda staty som finns i Kristianstad över stadens grundare finns att beskåda uppe på rådhusfasaden mot Stora Torg.
Min pappa jobbade på Malmbergs i Yngsjö och fick vid jubileet 1966 utmärkelse för många års tjänst i företaget, hur många anställda fanns det då i företaget och vilka övriga fick utmärkelse?
Malmbergs firade 100-årsjubileum 1967, vilket egentligen var ett år för sent, men företaget i Yngsjö hade valt att skjuta upp firandet till de nya byggnaderna för verkstad och kontor stod färdiga, vilket var i början av 1967. Men dagen för 100-årsfirandet fick vänta några månader och när det var dags, lördagen den 3 juni 1967, uppmärksammades det i Kristianstadsbladet. Det blev ett stort reportage med bild på verkstadsförmannen och Yngsjöbon Stig Jönsson, som skickligt förevisade hur en undervattenspump i verkstadens provrum fungerade.
Antalet anställda på Malmbergs var 1967 omkring 130, vilket var oförändrat sedan 1960, trots att omsättningen under tiden fördubblats från fem till drygt tio miljoner (40 år tidigare, 1926, hade omsättningen legat på drygt 10 000 kronor).
Vid firandet (som alltså inte hölls 1966 som frågeställaren skriver utan 1967) tilldelades de som varit anställda i 20 år eller mer en gåva i form av ett armbandsur, som överlämnades av fru Sonja Malmberg, som lett företaget sedan 1960, och sonen Per-Erik Malmberg (som sedermera övertog ledningen av företaget). Följande trotjänare tilldelades armbandsur: Sture Andersson, 35 års tjänst, Tage Olofsson 34, Gösta Jönsson 25, Otto Skoog 24, Axel Borr 23, Anders Nilsson 21, Thorsten Ringdahl 21, Ella Simonsson 20 och Folke Hansson 20 år.
Till jubileumsfirandet hade företagit inbjudit samtliga anställda och därutöver ett 90-tal särskit inbjudna. Det hela avslutades med middag på anrika Strand Hotell (revs 1971) i Täppet i Åhus.
Vem är Hesslegatan i Kristianstad uppkallad efter?
Gatan kom till 1825 mellan Västra och Östra Storgatorna och blev uppkallad efter Christian Ludvig Hessle, stadens högst skattade borgmästare under tio år (1827-37).
Vilket är det mest udda landslag som spelat fotboll i Kristianstad?
Det var en lika svår som udda fråga. Det är mycket beroende på betraktaren och envars preferenser om vad som är ”udda”. Men om jag utgår från A-landslag för herrar så blir matchen på Idrottsplatsen i Kristianstad 1954, när IFK Kristianstad mötte Etiopiens landslag, svårslagen. Anledningen till det är, enligt min personliga uppfattning, att de etiopiska lirarna då spelade barfota mot IFK-spelarna med sina dubbade fotbollskängor.
Jag vet att Hep Stars framträtt i Åhusparken, men spelade de någonsin på Sommarlust?
Ja, flera gånger.
Vad är historien bakom dopfunten i Vä kyrka?
Hösten 2015 fick kyrkan i Vä tillbaka sin dopfunt från Historiska museet, som i slutet av 1800-talet köpt in den från kyrkan. Det hela blev möjligt genom ett detektivarbete av pastoratets kyrkogårdsansvarige, som kunnat spåra dopfunten i museets inventarielista. Dopfunten från 1100-talet hade hela tiden stått nerpackat och samlat damm i ett magasin. Tisdagen den 25 augusti 2015 anlände den 900-åriga dopfunten med specialtransport från Historiska museet i Stockholm till sin rättmätiga ägare, kyrkan i Vä.
Var startade hockeyn i Kristianstad? (Eva-Lena Nilsson).
Den startade som en hockeysektion till Åsums BK och spelade sin första seriematch på en uterink i Åsum 1959 mot Tyringe. Sektionen lades ner 1966 och en ny klubb uppstod samma år i form av nuvarande KIK, som för första gången i klubbens historia spelar i hockeyallsvenskan i år. De första säsongerna fick de spela på uterink, innan de kunde flytta in i nuvarande Ishallen, invigd 1969.
Det finns en uppgift/anekdot om att Kinas hockeylandslag spelat på uterinken i Åsum, men det har jag inte kunnat få bekräftat. Någon läsare som vet?
Var låg den gamla småskolan i Ovesholm?
Den låg i utkanten av Örmatofta by i ett förhyrt hus.
Fanns det förr i tiden så kallade ryttarhus även i Rinkaby?
Ja, till exempel vid 1700-talets mitt fanns det i byn Rinkaby enligt uppteckning 29 kringbyggda gårdar med ett 10-tal tillhörande ryttarhus för indelta soldater.
När fick det militära flygfältet i Everöd civil flygtrafik och blev kommunalt? Vilket är förresten det största flygplan som landat på Everöd?
På 1950-talet uppstod behov av civilt reguljärt flyg till Stockholm. Kommunen framförde önskemål om att få disponera Rinkaby flygfält, men fick nej av Flygvapnet. Frågan gick då vidare till krigsflygfältet i Everöd, som Flygvapnet ansågs mer lämpat för ändamålet. Söndagen den 16 april 1961 invigdes flygplatsen för civilt reguljärflyg (invigningsplanet var en Metropolitan) inför 5000 personer.
Genom samverkan mellan Landstinget och 18 kommuner (blev färre efter storkommunreformen) anslogs gemensamt 350 000 kronor för uppförandet av en enklare stationsbyggnad. Men flygplatsen var fortfarande ett militärt flygfält. Inte förrän 1968 arrenderade Flygvapnet ut Everödsfältet som då ställdes under kommunalt huvudmannaskap med Kristianstads kommun som formell huvudman, men med Landstinget, Bromölla, Hässleholm, Osby och Östra Göinge som medintressenter. Därmed blev flygfältet på Everöd ett av få kommunala i landet.
Det största flygplan som besökt Everöds flygplats – i dag Kristianstad Österlen Airport – är en Boeing 767 med 270 passagerare på resa från Venezuela, men på grund av en strejk på Kastrup blev omdirigerat till Everöd den 5 maj år 2000.
Vilket blev ABK:s första bostadsbygge?
Det var den cirka 200 meter långa huskropp med 171 lägenheter och affärslokaler som uppfördes längs Kanalgatan (i samverkan med Riksbyggen) med start i juli 1950 och som i folkmun snabbt döptes till ”Kinesiska muren”.
Hur många offentligt anställda hade staden Kristianstad vid 1800-talets mitt?
Antalet anställda av staden med lön eller andra ersättningar var år 1851 totalt 33 personer med en total lönesumma på 3200 riksdaler per år. Exempel på avlönad personal var borgmästaren, 1 kamrer, 5 stadsvaktmästare, 7 väktare, 1 skarprättare/bödel och 1 fäherde.
Varför kallades det Finlandsbryggeriet och när revs fastigheten vid Långebro?
Bryggeriet fick sitt namn Finlands Bryggeri Bolag år 1869 efter en finne som drivit krog på platsen fram till 1850-talet. Bryggeriets byggnad, med sin karaktäristiskt höga skorsten och glasade fasad mot Långebrogatan, revs 1963. Men även därefter kan Kristianstadsbor ovetande ha avnjutit bryggeriets öl vid utlandssemester, då bryggpannorna såldes till hugade spekulanter på Mallorca, dit svenskarna vid denna tid alltmer börjat åka på chartersemester.
Kenth Olsson