För ett tag sedan blev jag ombedd att hålla ett föredrag om champagne. ”Javisst”, svarade jag entusiastiskt, ”det gör jag gärna – men ni vet väl att det enda jag vet om champagne är hur man dricker det”? Det sa företaget ifråga att de förstod alldeles utmärkt.
Jag lever efter devisen att allt som bubblar är champagne. Det måste inte alls vara tillverkat i Champagne i Frankrike. För i sanningens namn har champagne (enligt min bubbeldefinition) framför allt ett syfte – att göra livet i allmänhet och vardagen i synnerhet lite gladare. Man blir så glad av bubblor, eller hur? Till och med såpbubblor fungerar om man inte har något annat till hands. Att blåsa menar jag så klart nu – inte att dricka. Samma gäller badbubblor.
Men åter till de drickbara bubblorna. Det produceras faktiskt två miljarder bubblande vin per år i världen. Och om vi nu pratar äkta champagne så innehåller varje flaska 47 miljoner (!) bubblor! Inte undra på att man blir glad. Skulle det vara så att man vill lyxa till det lite med just äkta champagne så kan man trösta sig med att champagne – även om det är mycket dyrare än vanliga bubbliga viner – aldrig någonsin har varit billigare än det är nu. När man jämför mot vår disponibla inkomst.
Det är sådan information som får en att glömma regeringskriser, Rysslandshot, ebolautbrott, global uppvärmning, syrienkriser, bristande integration, taskiga skolor och brist på vårdpersonal. Förresten kan det till och med hjälpa att tänka på allt detta hemska. Om inte annat får man lust att öppna en flaska bara för att. Eller hur?
Man behöver i alla fall inte känna någon som helst ångest om man skulle vilja göra livet lite roligare med hjälp av skojiga bubblor. Det har nämligen visat sig att champagne i lagom mängd (ett par glas om dagen) har en gynnsam effekt på blodkärlen och därmed en potential att förebygga stroke. Detta har jag inte hittat på själv, det är forskare vid Reading University i England som har kommit fram till denna självklara och uppmuntrande slutsats.
Det forskarna upptäckte var nämligen att skumpa hade liknande egenskaper som rödvin, vilket ju sedan tidigare har samma dokumenterat goda påverkan på våra hjärtan. Men det finns en fördel med bubbelvin – det ger inga fläckar på kläderna när man spiller! Man måste tänka på allt här livet, nämligen och inte bara på att ha roligt.
På tal om roligt så är det inte alls särskilt roligt just nu – jag tänker särskilt på ovanan att dricka glögg så här i december. Själv kan jag sannerligen hålla mig för skratt och tack och lov är det faktiskt inga av mina vänner som har fått för sig att bjuda mig på glögg. Men om man envisas med att glögg ger lite julkänsla, så har jag ett jättebra recept på en drink. Så här:
1 del starkvinsglögg
3 delar bubbel
1 isbit
Märk väl – skulle man inte gilla det så kan man helt enkelt bara göra en egen etikett och sätta på sina bubblande flaskor där man skriver ”GLÖGG”. Så är det klart!
Nu vill jag som sagt absolut inte påstå att jag är någon expert på bubblor. Det överlåter jag åt champagnens ”Grand Old Lady”, Lily Bollinger. Hon är arvtagare till champagnehuset som producerar den mest druckna champagnen i Sverige och har uttryckt sig så här fint om champagne:
”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag den i enrum. I sällskap tycker jag att den är obligatorisk. Jag smuttar litet på den när jag inte är hungrig och dricker den när jag är hungrig. Annars rör jag den inte.
Om jag inte är törstig, förstås.”
Åsa Scharin