Även hundar behöver bra och god mat. Med två böcker och instagramkontot Hundmatskocken inspirerar Susanne Håkansson hundägare att våga laga mat och godis till sin hund.
Det började med att Susanne Håkansson utbildade sig till hundmassör och efter det blev det hundfrisör. Det är nu åtta år sedan och Susanne har bott och drivit ett eget företag framgångsrikt i Kungsbacka fram till för ett år sedan. Då bestämde sig familjen för att flytta ner till Österlen och den lilla orten Gärsnäs.
– Ja jag släppte en blomstrande verksamhet och håller nu på att göra iordning för att starta upp på nytt här, säger Susanne.
När Susanne började jobba som hundfrisör lade hon märke till att många hundar hade tovor i baken efter lös avföring. I samma veva kämpade hon med sin ena hund Kajsa som inte ville äta dietmaten, vilken veterinären hade rekommenderat för blandrastikens kristaller i urinen.
– Jag läste på innehållsdeklarationen av det torrfodret och där stod köttmjöl och en massa biprodukter. Jag hade inte heller velat äta det. Istället började jag läsa på om hundmat och provade laga de första portionerna själv till henne, säger Susanne.
Det blev bland annat nötfärs, fullkornsris, broccoli och morötter på menyn och äntligen åt Kajsa med god aptit och mådde bra. Susannes andra hund Nisse, som är en spanielkorsning, fick också hemlagad mat och uppskattade det stort.
– Jag dammsög internet på information och lade till det ena efter det andra i maten. Jag tog fram flera olika recept och hundarna åt med god aptit. I början litade jag inte riktigt på att hundarna skulle få i sig allt de behöver, så jag gav torrfoder hälften av gångerna. Det dröjde inte länge innan jag slutade med det och bara gav hemlagat, säger Susanne.
Hon har följt upp hundarnas hälsa med blodprover hos veterinären och trots att båda hundarna är seniorer, på 12 respektive 13 år, så har de perfekta värden.
– Idag är jag lugn och trygg i att ge dem hemlagad mat, säger Susanne.
När hon såg hur bra hundarna mådde började hon skriva en bok om hemlagad mat för att inspirera andra.
– Jag skrev den bok som jag själv hade velat ha när jag började laga mat till mina hundar. Det är inga exakta näringstabeller jag har utgått från utan lite enklare recept utifrån hundens grundläggande behov, säger Susanne.
För tre år sedan kom boken Lär dig laga egen hundmat ut. Där finns mängder av recept på god och nyttig mat till hundar. Boken togs emot väl och förra året släppte Susanne även boken Lär dig baka eget hundgodis.
– Det hängde ju ihop med matlagningen. Mycket hundgodis ute i handeln innehåller mycket tillsatser och dessutom har det kommit rapporter de senaste åren om hundar som blivit sjuka av torkad kyckling och tuggpinnar som finns ute i butikerna. Så jag började baka eget hundgodis med och det blev en bok av det också, säger Susanne.
Nisse och Kajsa är förstås testsmakare av allt godis som bakas hemma hos Susanne. Maten till sina hundar lagar hon på låg temperatur under längre tid för att behålla så mycket som möjligt av näringen. Hela tiden finns tanken bakom allt hon lagar eller bakar att det ska vara så nyttigt som möjligt. Det gäller bara att tillsätta kalcium och vitaminer till maten så man ger hunden allt.
– De allra flesta blir nyfikna när jag berättar att jag lagar hundarnas mat, medan några få ifrågasätter vad jag har för specialistkompetens för att laga hundmat. Jag betonar att jag lagar mat till friska hundar. Det händer att folk frågar om mat till njursjuka hundar eller andra problem, men då vill jag ha mer kunskap först, säger Susanne.
Därför går hon just nu en ettårig utbildning till kostrådgivare för hund. Tanken är att sedan kombinera allt i sitt företag med hundmassör, kostrådgivare och hundfrisör.
– Det vore toppen. Dessutom släpper jag en ny kokbok under senhösten som kommer att innehålla en hel del om hundens näringsbehov, förklarat på ett enkelt sätt. Ju mer jag läser om det här desto mer vill jag lära mig, säger Susanne och står samtidigt och lagar en gryta till hundarna med nötfärs, bulgur, broccoli och morötter. Hon hittar även en lite trött vitkålsbit i kylen som får åka med ner i grytan.
Hon vill inspirera hundägare att våga prova laga mat och baka hundgodis till sina hundar. Hon driver även instagramkontot Hundmatskocken som har nästan 6000 följare. Där delar hon med sig av recept och råd. I Susannes böcker finns det gott om inspiration och recept. En sak är i alla fall säker och det är att om matte eller husse vågar laga hundens mat så kommer de att få en tacksam och glad hund.
Kalkongryta med sillfiléer (matglädje från Österlen)
500g Kalkonfärs (från Ingelsta Kalkon)
100g Sillfillèr (från Brantevik)
30g Lammlever
1 liten Lammnjure
1 st Kalkonhjärta (eller 3 st kycklinghjärtan)
50g Kycklingmage
100g Butternutpumpa
25g Champinjoner
25g Svartkål
50g Broccoli
100g Morötter
300g Mathavre
All vikt är baserat på torrvikt innan tillagning.
Skär sillfiléer, lever, njure, mage och hjärta i lagom stora bitar så det passar din hunds storlek. Gör samma med grönsakerna. Lägg sedan alla ingredienser i en gryta och häll på ca 1 liter vatten och rör om. Du kan behöva mera vatten men det är bättre att hälla på efterhand så riskerar du inte att grytan blir för lös. Koka på riktigt låg värme i ca 30 minuter. Köttet ska vara riktigt genomkokt.
Låt svalna och lägg upp i matlådor som kan förvaras i frys. I kylskåp är maten hållbar ca 3 dagar.
Mängden mat beräknar du av den färdiglagade maten på 2-3% av din hunds kroppsvikt för vuxen, normalaktiv hund. Använd gärna en hushållsvåg för att väga maten i början och håll koll på hundens hull. Eventuellt behöver du öka eller minska fodergivan något beroende på hundens ålder och aktivitetsnivå.
Komplettera alltid din hemlagade hundmat med ett kalk- & mineraltillskott, extra viktigt om din hund inte äter färska köttben regelbundet.
Text: Tina Persson
Bilder: Catarina Edén Photography