Vi blir allt mer pappers- och kontantlösa. Lösningen synes finnas i appar och att det kan göras digitalt och helst i telefonen så det är svårt att skriva ut. Även om jag har hittat en mojäng som gör att jag kan skriva ut trådlöst från både padda och telefon. Man är ju papperskonservativ.
Som grottmänniska kände jag mig när jag första gången skulle tanka min icke amerikanska elbil vid en Tesla laddstolpe som var öppen även för icke Teslaägare. Inte en knapp att trycka på och ingenstans att sätta in bankkortet – allt homogent tillslutet. Man skulle ha en app och rätt sort också. Jag gläder mig över beslut i EU att det från 2026 (tror/hoppas jag) så skall alla kunna tanka hos alla utan app. Bankkort skall räcka.
Men köper alla det papperslösa. Skrivet är ju skrivet och då är det original som gäller. Men jag skall villigt erkänna att jag fortfarande är osäker på vilka handlingar som våra myndigheter vill att vi skall skicka i original med snigel (läs Post Nord) post och vilka som de accepterar att vi lämnar som scannade kopior via ett e-mail eller bara en bekräftelse med ID i telefonen.
Rådet är att alltid se till att ha tillgång till originalet. Jag har kommit i kontakt med ett ärende där ombudet misslyckades att få in originalet till tingsrätten trots deras flerfaldiga påminnelser och målet avskrevs. För säkerhets skull blev det då också preskriberat. Detta trots att den scannade kopian var inlämnad.
En ytterligare fråga är var man skall se till att förvara dessa originalhandlingar som kanske inte behövs på 25 år – såsom testamente och framtidsfullmakter. Några centrala register utöver äktenskapsförorden finns nämligen inte. Inte många banker har numera bankfack som var det klassiska stället för dessa förvaringar.
Men det finns faktiskt företag inom familjerätten som tillhandahåller service av detta slag och någon accepterar även att man förvarar handlingar där trots att de inte är upprättats av företaget som tillhandahåller tjänsten.
På tal om banker så skapar de inte sällan sina egna regler och kräver t.ex. att en fullmakt skall vara bevittnad av två personer och helst på deras eget formulär. Detta trots att det inte finns lagkrav på att fullmakter generellt skall bevittnas. Men om man skall se det positivt är det väl ett sätt att värna om Dina pengar och Din säkerhet. Jag låter därför – för säkerhets skull – fler dokument än nödvändigt bevittnas för att undvika tvärstopp på grund av interna regelverk.
Ovanpå detta så har vi pengatvätten. En tvättstuga som blir svårare och svårare att hantera. Har Du kopplingar till ett stort antal länder inklusive USA så kanske Du inte ens får öppna konto – för det blir så jobbigt för banken med all internadministration.
Gör Du affärer med ”fel länder” så kanske Du blir utsparkad från banken med i grunden samma ursäkt. Det lär vara så att flera av våra stora banker har sina egna listor över vilka länder som man inte vill vara med och hantera pengatransaktioner med.
När jag var på intern kurs om pengatvätt visades bl.a. två bilder – en med länder med minst och en med störst korruption. Slutsatsen är att de länder med högst korruption skall man vara mycket försiktig med eller som bankerna helt avstå från. Lite rasistiskt kan jag tycka då individen blir drabbad p.g.a. vilket land vederbörande bor i.
Samma sak med kontanter – huvaligen – de är snart lika svartlistade som de härliga checkhäftena som man en gång hade. Tänka att åter få skriva sina egna pengar.….
En klient blev upptaxerad av Skatteverket för att de ansåg (troligen helt korrekt) att han hade svarta inkomster. Ett tag efter beslutet ringde han mig och sa att banken vägrade ta emot hans kontanter när han skulle betala restskatten. Banken vill ju veta varifrån pengarna kommer och säkerställa att de inte är svarta. Men även om de en gång var svarta så är de ju nu när han står i banklokalen vita för Skatteverket har ju ertappat honom och beslutat att han skall betala skatten. Men som ansvarig jurist på banken sa; ja rätt i princip men lycka till i kassalinjen.
Många av våra olika dokument krockar med varandra. Kanske skriver Du som företagare ett aktieägaravtal mellan Dig och kompanjonen och i detta sägs det att Dina aktier skall vara Din enskilda egendom. Men Du är gift och Du bildade bolaget själv vilket innebär att aktierna är giftorättsgods om Du inte har äktenskapsförord. Ett sådant kan Du inte gärna tvinga Din partner att skriva på. Så helt plötsligt står Du med en försäkran till Din affärspartner om att aktierna är något som de inte är.
Kanske kan man försöka förmå sina föräldrar att vara delaktiga i bildandet av det nya bolaget och att de senare genom gåva med förordnande om enskild egendom överlåter aktierna till den yngre generationen. Under sådana förhållande behåller aktierna sin karaktär av enskild egendom så länge Du behåller dem.
Glöm inte att det skall bevisas att aktierna är enskild egendom så förvara gåvobrevet väl. Det framgår t.ex. inte av aktieboken att Dina aktier är Din enskilda egendom. Om det finns äktenskapsförord finns dessa registrerade hos Skatteverket så där är det enklare.
När det gäller att reglera hur man vill gemensamt driva sitt företag är det inte så dumt att skriva ner sina tankar och idéer. Bäst är naturligtvis att få hjälp av någon som har vana vid detta men även ett egenhändigt avtal kan vara väl värt att ordna med. Om inte annat för att man får tänka till lite i och med att det skall sättas på pränt.
Se till att det signeras! En kollega till mig i Malmö ordnade med ett väl genomarbetat aktieägaravtal mellan några kompanjoner som skulle starta en verksamhet. Allt var frid och fröjd och man fokuserade inte på avtalet utan på verksamheten. Ända till en dag då man upptäckte att en av delägarna ”hade fingrarna djupt nere i syltburken”.
Men man hade ju det välarbetade aktieägaravtalet – förvisso icke undertecknad. Vad har det för bevisverkan? Man kan ju tycka att detta var den slutliga versionen som alla var överens om, men man kan ju också tycka att man nog inte var överens för annars hade det ju skrivits på.
I dag hör man ofta att man har sms eller e-mail kommunikation som bevis och glöm inte att det idag spelas in en förfärlig massa prat på telefonerna för att kunna bevisa vad som sagts osv. Visst är det bra i sig då bevisbedömningen är fri men det underskrivna avtalet slår väldigt högt i det sammanhanget.
Tanken i just avtalet i Malmö var att den som blir kladdig i syltburken åker ut och får knappt sina pengar tillbaka. Mig veterligen så slutade det inte så i detta fall. Så skriv under i original och håll reda på dokumentet.
Vissa handlingar kräver skriftlighet såsom testamente, framtidsfullmakt och fastighetsöverlåtelser. Alla dessa kräver dessutom bevittning av två personer.
Andra överlåtelser kan göras muntligt eller med avtal som inte bevittnats. Men återigen så får vi anpassa oss efter bankernas och andra aktörers interna regler – som i grunden är till för att skydda Dig och Dina pengar. Vid t.ex. gåva och arvskifte rörande kapital, fonder och aktier måste vi kunna visa upp en handling för att i praktiken förmå banken att flytta tillgångarna till den nye ägaren.
Genom det skriftliga förfarandet så kan Du också ordna med att en tillgång blir enskild egendom. Har Du genom gåva eller testamente fått något som enskild egendom så är huvudregeln att då skall det så förbli. Så spara originalhandlingen!
Inte sällan står det i gåvobrev och testamente att det som ersätter gåvan också skall vara enskild egendom. Då har Du en grannlaga uppgift att säkerställa bevisningen hur den enskilda egendomen enligt gåvobrevet (pengar på banken – helst separat konto) nu bytts mot aktier i HM som senare sålts för att vara grundplåten i den nya gemensamma lägenheten. Lyckas Du bevisa kedjan så är del av lägenheten också Din enskilda egendom – men då får Du ha koll på kedjan och dokumentationen.
Som papperskonservativ hoppas jag att Du hittar en bra och säker plats att förvara Dina viktiga handlingar. Alla har ju inte vapenskåp som jag hörde numera också används för att förvara silvermedaljen från luftgevärsskyttet i OS.
God fortsättning på sommaren
Bengt Åkesson
Advokat vid advokatfirman Lindenlaw och adjunkt i juridik vid Högskolan Kristianstad.