Nu inför julen handlar det mycket om julklappar och vad som skall köpas och hur man skall hantera och begränsa mängden julklappar inom familjen. Någon sa att man skall alltid tänka på gåvan på så sätt att man skulle vilja ha den själv. Då kanske antalet tändstickstavlor av Bodens fästning begränsas.
Även om det finns en glädje i givandet så kanske det skall påminnas om en tacksamhetens glädje. Glädjen av att få och inte ta för givet. En ung man i förskoleåldern var på marknad och undrade om han fick en bit godis. Säljaren bejakade frågan och den unge mannen sa omgående tack till säljaren. Då tittade säljaren upp på den hulda modern (även det uttrycket hämtat från Carl Bertil Jonssons jul) och gratulerade henne för något sådant tack hade han inte fått på mången dag.
Så med koppling till gåvans dubbla glädjedelar tänkte jag nu koppla på skatten på gåvan vilket kanske kan ge lite smolk i bägaren om man nu inte tycker det är häftigt att betala skatt. (Uttryck hämtat från annat håll än filmen ovan.)
Till jul detta år kan en arbetsgivare ge en julgåva om 500 kr inkl moms till var och en i personalen. Detta belopp är kopplat till basbeloppet och justeras uppåt i hack om 50 kr. Denna givmildhet omfattar även Dig som är ensamföretagare och inte har några anställda. Sist hittade jag en trevlig whisky för 499 kr som jag tyckte att mitt lilla företag skulle ge mig till jul.
Att förhålla sig till de 500 kronorna är viktigt. Om gåvan överstiger gränsvärdet så blir hela beloppet skattepliktigt – inte bara den överskjutande delen – och företaget drabbas av sociala avgifter.
Samma sak gäller de andra båda beloppen som är 1 500 kr för gåva i samband med företaget jubilerar jämna 25 år eller mer samt 15 000 kr till personal efter lång och trogen tjänst.
Jag fick mig en (enligt uppgift sann) historia från hur Skatteverket hanterad beloppsgränsen en gång i tiden. Ett gäng på personalsidan gick ut för att handla klockor till de som skulle uppmärksammas för lång och kanske också trogen tjänst. De lyckades pruta ner priset per klocka till under den då stipulerade gränsen. Glada kom de hem till myndigheten och berättade om hur de på marknadsmanér lyckats pruta. Skattejuristerna på Skattemyndigheten förfasades. Beloppsgränsen gäller för ordinarie pris och inte särskilt nerprutade priser. Så nu skulle alla gåvorna bli skattepliktiga för skattetjänstemännen. Vad göra? Jo, man ändrade skattedirektiven på så sätt att beloppsgränsen höjdes – av en händelse till ett belopp över klockornas ordinarie prisnivå. Detta funkar inte längre för nu står den beloppsgränsen i lagtexten.
Dessvärre har vi inga sommargåvor som är skattefria från arbetsgivaren men det anses nog allmänt vara i sin ordning att ge bort lite reklamprylar även till personalen.
Nu i juletid så har vi också julfester och julbord att tänka på. Detta är ofta tillställningar som arbetsgivaren bjuder på och normalt klassas dessa tillställningar som intern representation. Detta innebär att den anställde inte beskattas för festmåltiden inte ens om respektive är medbjuden.
Men för arbetsgivaren blir det inte avdragsrätt för hela kalaset. Under många år hade vi ett maxbelopp om 90 kr som var det avdragsgilla representationsbeloppet. Avdrag för moms var också kopplat till detta belopp. Sedan kom någon på att Sverige inte skött sig inför EU. Vi hade på något sätt lovat att inte ändra vissa momsregler – däribland avdragsrätt för representation. Men vi hade försämrat avdragsrätten trots löftet så nu skulle det korrigeras och företagen skulle få större momsavdrag vilket idag är på ett underlag om högst 300 kr. Detta ger ett maximalt momsavdrag på 46 kr enligt schablon om det ingår alkohol i fakturan – och det är ju sällan bara julmust.
Min illvilliga fundering är varför detta höjda momsavdrag tidsmässigt hänger ihop med att avdragsrätten för 90 kr i inkomstskatten slopades. Satt det någon rackare och försökte hitta en lösning så staten inte förlorade (så mycket) på de bättre representationsreglerna i moms genom att slopa avdragsrätten i inkomstdeklarationen? Så därför är julfesten inte avdragsgill inkomstskattemässigt för företaget.
Bjuder man kunder betraktas måltiden som extern representation. Inte heller den är avdragsgill inkomstskattemässigt som representation men ok momsmässigt upp till 300 kr. Men det finns möjligheter att få avdrag upp till 180 kr plus moms för kringkostnader såsom lokalkostnader, underhållning och liknande.
Andra gåvor till personalen betraktas mer eller mindre alltid som ersättning för arbete och blir därmed skattepliktigt som lön. Detta gäller även de skattefria gåvorna om de ges i pengar.
För företagets del finns ingen avdragsrätt för andra gåvor än de ovan redovisade personalgåvorna. Det innebär att om ett bolag skänker en summa till en hjälporganisation så blir det beskattade pengar som skänks. Det innebär att en gåva på 1 000 kr medför att bolaget måste tjäna in 1 260 kr före skatt för att finansiera den icke avdragsgilla gåvan.
Vad händer om t.ex. ett företag skänker 1 000 filtar till hjälpen för Ukrainas folk. Alla filtarna är i den käcka färgen gr-br-gr som visat sig osäljbara men fortfarande väldigt värmande. För Dig som inte stått i kön på militärens serviceförråd för att hämta ut persedlar så kan jag berätta att denna färgnyans sannolikt aldrig kommer att lyfta något företags försäljning. Förkortningen står nämligen för grå – brun – grön. Det är knappt man kan föreställa sig denna kombination.
Men filtarna finns i företagets lager och nu ger man dem till välgörenhet. Detta görs utan avdrag. Man skall till och med beskattas för så kallat uttag ur verksamheten då detta inte är affärsmässiga skäl. Beskattningen skall ske till marknadspris. Så företaget skall öka på sin försäljning som om filtarna sålts på marknaden.
Sen kan man naturligtvis diskutera vilken beskattningsnivå som gäller. Den prislappen som finns i prislistan är ju uppenbarligen för hög då ingen köpt de ofärgglada filtarna. Så rimligen får man göra en bedömning av var prisläget ligger utifrån en tänkt köpare med oförstört färgseende. Så det blir kanske inte så farligt i detta exempel men principiellt så finns det en skattesituation vid denna gåva.
För oss privatpersoner finns dock en skattereduktion sedan några år tillbaka som medför att om Du skänker pengar till registrerad välgörenhetsorganisation så kan Du få tillbaka 25% via skattsedeln. Varje enskild gåva måste vara på 200 kr eller mer och den totala gåvan för året måste uppgå till minst 2 000 kr. Din maximala skattereduktion är 3 000 kr per år. Detta behöver inte fyllas i i deklarationen utan det framgår normalt av skatteberäkningen som SKV gjort baserat på kontrolluppgifter från välgörenhetsorganisationerna.
Jag blev faktiskt uppringd av en trevlig herre som påtalade att mitt månadsbidrag var 150 kr och undrade om jag – m.h.t. skattereduktionen – skulle kunna tänka mig att höja beloppet till 200 kr.
En annan fråga som hjälporganisationerna försöker få fram är Din möjlighet att skänka utdelning på aktier. Du äger aktier i bolag där det kommer att beslutas om utdelningar nu på bolagsstämmorna. Om Du tänker skänka pengar från dessa utdelningar så beskattas den i kapital med 30% innan Du kan lämna resterande 70% i gåva till den ofta skattebefriade organisationen.
Om Du istället innan utdelningsbeslutet skänker utdelningen till organisationen Du vill gynna så kan denna få alla 100 %. Detta då pengarna inte anses gå via Dig till organisationen utan direkt från det utdelande bolaget utan att passera Dig. Att skänka den s.k. kupongen medför inte att Du gör Dig av med aktien utan endast att Du gör Dig av med årets utdelning på aktien.
En annan helt familjerelaterad gåva är generationsskifte av diverse slag. I det fall det funderas på att föra över fast egendom till den yngre generationen så kan det vara en lämplig tid nu i slutet av året. Dels träffas man kanske hela familjen under några juldagar så alla handlingar kan skrivas och undertecknas och dels så sker gåvan i år medan lagfart kommer att beviljas 2024.
Vad spelar det för roll? Ibland ingen alls men ibland, om barnen skall betala eller överta lån eller liknande, så påverkar detta i högsta grad om myndigheterna ser det som köp eller gåva. Från ett skatteperspektiv så är det en gåva 2023 om mottagaren betalar under taxeringsvärdet 2023. Men sedan är frågan om Du skall betala stämpelskatt (lagfartskostnad om 1,5% av taxeringsvärde eller köpeskilling) eller inte. Där jämför man betalningen som görs med 85% av taxeringsvärdet 2023 om lagfart beviljas 2024. Om man får lagfarten beviljad i år jämför man med taxeringsvärdet 2022.
Så en gåva i år och lagfart nästa år ger ett lite större spelutrymme för betalningen åtminstone vad gäller stämpelskatten.
För inkomstskatten så blir det en försäljning om den yngre generationen betalar lika mycket som taxeringsvärdet 2023 eller mer vilket ofta medför att föräldrarna drabbas av en kapitalvinstbeskattning. Så även om gåvoskatten är borta så är det inte fritt fram utan skatt vid gåvorna.
Men gåvorna från tomten betraktas nog mestadels som sedvanliga gåvor som aldrig beskattas….och hur skall man hitta gåvogivaren för att utröna vad som givits bort.
Med hopp om en god jul och goa helger därpå
Bengt Åkesson