Vad hände med den gård vid Lilla Torg där Karl XII bodde år 1700?
Vid Lilla Torgs västra del låg den så kallade Cortmeijerska gården, uppfört av den tyskättade handelsmannen Anton Cortmeijer, en av stadens mest framgångsrika och förmögnaste handelsmän. Det är denna gård som Karl XII tar i besittning när han annländer den 27 augusti 1700 till Kristianstad. Den pampiga gården bestod av en tvåvåningsbyggnad mot Lilla Torg mot Västra Storgatan och Cardellsgatan samt två sidobyggnader mot Västra Vallgatan, där gårdsplanen anslöt. Gården hade uppförts 1684 av Anton Cortmeijer. Här inkvarterar kungen sin tio man starka fältregering med riksrådet Carl Piper i täten, vars befattning närmast kan beskrivas som en kombinerad statsminister och kanslichef.
Ute på den pampiga gårdsplanen stod en välbevakad täckt vagn. Det var kungens omtalade kanslivagn, som drogs av två hästar och kördes av två kuskar. Vagnens värdefulla innehåll, rikets akter, sköttes av två kanslidrängar.
Efter att den enväldige kungen styrt sitt land från Allön ett par veckor hösten 1700 kom han en tid senare att dra ut i det långvariga kriget, som gjorde att han aldrig mer skulle återse varken Kristianstad eller sin huvudstad igen.
När Cortmeijers gård revs är oklart, men på platsen uppförs en ny byggnad sent 1700-tal. Här hade stadens Frimurare sina lokaler åren 1778-98. Omkring 1810 flyttade länsstyrelsen in i lokalerna och fanns i byggnaden fram till mitten av 1800-talet. Därefter etablerade Hotel Sveden sin verksamhet i huset. Det var för övrigt detta hotell den debuterade bödeln Gustaf Dahlman tog in på den 6 augusti 1890 och själv med känd noggrannhet slipade sin bila kvällen före halshuggningen av Yngsjömörderskan Anna Månsdotter den 7 augusti på fängelsegården i Kristianstad. Hotellet är även omtalad i författaren Gustav Hellströms roman ”Snörmakare Lekholm får en idé”.
Sydsvenska Kredit Aktiebolaget köpte fastigheten 1903 och rev hotellbyggnaden. På tomten uppfördes bank- och butikslokaler, verksamheter som fortfarande drivs i huset. På 1950-talet fanns här också en uppskattad restaurang vid namn Restaurang Avenym.
Vilken skola i Kristianstad hade förkortningen Hal?
Förkortningen användes framför allt före andra världskriget och avsåg Högre Allmänna Läroverket i Kristianstad, det vill säga nuvarande Söderportgymnasiet.
Jag har läst att arbetarrörelsens Folket Hus i Kristianstad firade judiska högtider, hur kan det komma sig?
Ännu på 1950-talet fanns det i staden en stor grupp med judisk bakgrund och för övrigt med egen synagoga på Norr i Kristianstad. Men vid större judiska högtider, som Nyårsfesten och Försoningsdagen, räckte inte synagogan till för bedjande judar så då hyrde man in sig på Folkets Hus.
Vilka är de första kända personnamnen från Kristianstadstrakten?
Det är Billing och Skröte. Dessa två namn fanns inristad på en förhistorisk runsten som 1965 påträffades vid utgrävningen av grunden till Elleköpinge 1100-talskyrka väster om Åhus.
Hur många år var Södra underhållsregementet förlagt till Stora Kronohuset?
Det var inte så länge, från 1994 till december 2001 då verksamheten upphörde. Därmed upphörde också 387 år av kontinuerlig militär förlagd verksamhet i den forna fästningsstaden Kristianstad.
När uppfördes Sergeantstaden på Gamla Näsby?
De nio byggnader (frånsett en som var förbehållet endast ungkarlar) som ingick i Sergeantstaden uppfördes på 1920-talet, strax öster om kasernområdet på Näsby. Husen var avsedda för regementets underbefälskår. De förvandlades till privata bostader 1978.
I Kristianstads kommun finns stor brist på skyddsrumsplatser. Även om det i dag ter sig osannolikt att vår trakt skulle drabbas av ett kärnvapenanfall behöver ett samhälle förbereda sig på det. Så vad skulle hända om det blir verklighet? (Anders J).
I maj 2021 tog Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), fram ett scenario för ett kärnvapenangrepp på en mindre svensk hamnstad på den svenska ostkusten, Nynäshamn.
FOI utgår från en laddning på 100 kiloton, vilket motsvarar en sprängverkan motsvarande 100 000 ton vanligt sprängmedel. Det är svårt att i dag utgå från någon annan angripare på Sverige än Ryssland. 100 kiloton är inget litet kärnvapen men Ryssland har större versioner i sin arsenal. Men för att slå ut en mindre hamnstad räcker det med denna laddningsstyrka.
FOI:s scenario kan mycket väl också överföras på en annan motsvarande mindre hamnstad på ostkusten, exempelvis Åhus. Om en sådan kärnvapenmissil slår ner i Åhus hamn händer följande: Den exploderar i marknivå för att stötvågen ska medföra maximal skadeverkning. Där roboten slår ner bildas direkt en enorm krater och alla byggnader i hamnen med omnejd förintas. På några få sekunder sprider sig en stötvåg som även längre bort krossar byggnader och människors lungor. Samtidigt sveper en våg av värmestrålning fram med enorma bränder och brännskador som följd. Radioaktiv strålning sprids.
Drygt 8000 av Åhus 11 000 invånare omkommer omedelbart av stötvågen, akut stålning, eld eller krossas under rasmassor. De kommande veckorna dukar ytterligare ett antal under av strålning. Inom två kilometer från nedslagsplatsen – alltså centrala Åhus, Täppet, Östra Sand och Norra Äspet – förvandlas de allra flesta hus till eldsprakande ruiner. Mindre förödelse drabbar utkantsområden som Pallers, Vattentornet, Västra Vanneberga, Transval och Södra Äspet. Här beräknas närmare 1000 personer kunna klara sig med lättare skador eller inga alls.
Radioaktiviteten i ett kärnvapen är högaktiv och klingar av relativt snabbt. Merparten invånare i de närliggande byarna Yngsjö, Ripa, Horna och Rinkaby kommer inte att drabbas av svårare strålningsskador, eller kanske inga alls, beroende på vindriktning och på vilket sätt man tagit skydd. Invånarna i staden Kristianstad klarar sig sannolikt i stort oskadda. Hässleholm berörs inte.
Sedan FOI utarbetade scenariot har Ryssland anfallit Ukraina. Krig råder i Europa och Putin skramlar verbalt med sina kärnvapen. Arkiv som öppnades efter Berlinmurens fall avslöjade att Sovjet såg Hanöbukten som ett invasionsområde som skulle föregås av ett kärnvapenangrepp och därför upprättades egna kartor över Åhus hamn.
Även om ett kärnvapenangrepp mot en mindre svensk hamnstad, likt Åhus, ter sig osannolikt i skrivande stund, enligt FOI:s experter, måste ett samhälle förbereda sig även för det osannolika. Från den sovjetiska exklaven Kaliningrad, där Kreml placerat större landstigningsfartyg och taktiska kärnvapen, är det bara drygt 40 mil till Åhus hamn.
Att Åhus var ett högriskområde under kalla kriget fick till följd att samhället blev regionens mest skyddsrumstäta ort i förhållande till folkmängd. Platsantalet är dock helt otillräckligt i dag. Än värre är det för hela Kristianstads kommun, där 41 procent av befolkningen saknar ett skyddsrum att fly till.
Utanför Åhus finns en del byar, som tillväxtorten Yngsjö, där det inte finns ett enda skyddsrum eller ens hörbar utomhusvarning (Hesa Fredrik).
Vi får sätta vår förhoppning till att det osannolika förblir osannolikt.
Kenth Olsson