Vångabacken har roat många slalomåkare sedan 1980. För att allt ska fungera är föreningen bakom slalomåkningen där beroende av funktionärer som ställer upp ideellt och förstås av kyla.
Just nu pågår förberedelserna i Vångabacken inför vinterns slalomåkning.
– Vi sätter upp snösystem och hänger upp liftar så vi är redo när kylan kommer, säger Jimmy Stjernkvist som är ordförande i Vångabergets Slalomklubb.
Det är de som sköter om Vångabacken och ser till att allt fungerar för de som ska åka slalom där under vintern. Vem som helst kan komma och åka i Vångabacken när den är öppen. Man löser liftkort och där finns även slalomskidor och annan utrustning att hyra.
– Vi har mellan 500-600 par slalomskidor att hyra ut. Under pandemin tog det ofta slut. Folk längtade efter att komma ut och hitta på saker. Vanligtvis så räcker vår utrustning till de som kommer hit, säger Jimmy.
Han kom in i föreningen genom barnen. De bodde i Arkelstorp och familjen åkte till Vångabacken för att barnen ville åka slalomskidor.
– När jag stod där och frös som en hund, så gick jag in till funktionärerna och frågade om jag kunde hjälpa till. Det var varmare att vara inne och hjälpa till. På den vägen är det, säger Jimmy och fortsätter;
– Jag är en föreningsmänniska och jag brinner för att se folk utvecklas. Att få komma till Vångabacken en morgon och mötas av en fyraåring som aldrig har sett ett par slalomskidor och sedan se det här barnet åka själv i backen på eftermiddagen är betalningen för allt jobb man lägger ner, säger han.
Idag är Jimmys barn vuxna och jobbar även de i Vångabacken. När slalombacken har öppet krävs det runt 30 funktionärer på en dag. Alla jobbar ideellt.
– Man får en dag eller halvdag att åka gratis i backen mot att man jobbar en hel- eller halvdag. Det här ideella arbetet som görs i föreningar minskar så även hos oss. Vi är beroende av ideella krafter för att kunna hålla öppet, säger Jimmy.
Funktionärerna behövs i skiduthyrningen, liftarna och kafeterian. Idag har Vångabergets Slalomklubb runt 150 funktionärer som är mer eller mindre aktiva.
– Vi blir gärna fler. Vem som helst kan komma och hjälpa till. Sedan kan man själv eller barnen åka gratis i backen. Om man inte har barnpassning när man hjälper till så åker barnen gratis under tiden i backen, säger Jimmy.
2023 kunde de öppna för slalomåkning redan första advent. Det är ovanligt att det blir kallt så tidigt. Så blev det inte i år.
– Det tar oss fyra och ett halvt dygn att producera snö i våra snökanoner om det är riktigt kallt och lika lång tid att köra ut det i backen. Det behöver vara kallt under en längre period framåt för att det ska vara lönt, säger Jimmy.
Snökanonerna drar 12500 kilowatt per dygn vilket motsvarar en liten villas årsförbrukning. Det får därför finnas ett löfte om kyla ett bra tag för att allt ska kunna dras igång. Just nu önskar föreningen sig minst två veckors sammanhängande kyla på väderprognosen. Det behöver inte komma snö.
– Vi vill hellre ha kyla först och snö sen så det hinner bli riktigt kallt i marken. Det är klart vi vill ha snö sedan men kylan är viktigast. Våra snökanoner gör om vatten till dimma som sedan fryser till is i luften och det blir allra bäst om det är upp mot tio grader kallt, säger Jimmy som själv åker slalom då och då när de har funktionärskvällar när det är snö i backen.
Vångabergets Slalomklubb bildades 1980 mitt i den stora Stenmark-eran.
– Det var några glada gubbar som bestämde sig för att göra en skidbacke. Den är byggd helt rätt då det kommer isande vindar från Ivösjön och gör att det lätt håller sig kallt, säger Jimmy som har varit ordförande i föreningen i fyra år.
Nu hoppas föreningen på en längre period med kyla så de kan öppna backen för alla slalomåkare. De hoppas även på att fler vill komma med och bli funktionärer vid ett par tillfällen.
Tina Persson