Vad var Hitlerplanket för någon företeelse i Kristianstad?
På 1930-talet fanns det ett uppsatt reklamplank på Västra Storgatan. Här kom det att utspela sig en flerårig kamp mellan Hitlersympatisörer och det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. Hitleranhängarna, merparten från stadens societet, målade på planket hakkors och andra nazistsymboler som sedan SSU-arna ganska omgående målade över med tjära. Så uppges det ha fortgått fram till kriget vände för Hitler och då nazistanhängarna alltmer tystnade för att efter kriget göra allt för att mörka sitt nazistiska förflutna, vilket de tyvärr lyckades med i alltför stor grad och på så sätt fortsatte sitt leverne likt tidigare på Allön. Planket blev i folkmun omtalat i staden först som ”Politiska planket”, sedan som ”Hitlerplanket”.
När ändrade Blekingevägen namn till Södra Boulevarden?
Från början, med start 1865, hette denna gata Södra Bulevardgatan. Stavningen moderniserades sedan till Södra Boulevarden. Men under en stor del av 1900-talet var gatan döpt till Blekingevägen. Efter politiskt beslut på 1990-talet ändrades gatans namn tillbaka till Södra Boulevarden.
Hur många av Kristianstads invånare för 200 år sedan tjänstgjorde på Wendes artilleriregemente?
Enligt bevarade statistiska uppgifter hade Kristianstad 1818 totalt 4521 invånare, av dem tjänstgjorde 1416 personer inom Wendes regemente. Därutöver tjänstgjorde 155 personer på Norringarnas infanteriregemente, medan garnisonsstaben räknade 43 personer.
Ruinen på ängen på väg till Karsholms slott, vilken historia bär den på?
Den rektangulära stenruinen var tidigare fundamentet till Karsholms stora kvarn, en av Skånes största. Den brann ner en måndag i april 1955. Kvarnen användes då inte längre utan skulle samma dag den brann flyttas till Sommarlust i Kristianstad som en turistattraktion En ättling till en av mjölnarna är Douglas Jonathan Alexander León, mera känd som Dogge Doggelito, musiker, skådespelare och tidigare medlem och frontfigur i hiphopgruppen The Latin Kings.
När uppkom kvartersnamnen i Kristianstad?
I samband med upprättandet av ett fastighetsregister 1918 beslutades det också att inrätta kvartersnamn. Dessa kom att namnges efter begrepp och termer kopplade till den tid då staden var en militär fästning men också efter betydelsefulla personer ur Kristianstads förflutna.
Var låg den oljefabriken i Kristianstad?
Den låg strax efter Gjuteribron på Söder, strax väster om Västra Storgatan, inrymd en stor och flera våningar hög tegelbyggnad. Här hade först bedrivits kvarnrörelse fram till 1914, därefter hade militären tagit över lokalerna vid första världskrigets utbrott. Vid freden 1918 lämnade militären och 1919 startade så oljefabriken Merkantil i den väldiga byggnaden. Oljetillverkningen, som var omfattande, fortgick fram till 1960-talet. Därefter förstördes byggnaden av en våldsam brand. På platsen finns i dag bilparkering.
Vet vi platserna för de gamla pestkyrkogårdarna i Kristianstadstrakten?
Ja, de flesta kan identifieras utifrån äldre kartor där de finns noggrant markerade. En av dem är den i Nosaby som ligger gömd under en åker, belägen andra sidan Fjälkingevägen, mittemot Möllebackens villaområdes övre del. Pestkyrkogården är inte utmärkt med någon informationsskylt, men finns som nämnts markerad på gamla kartor.
Varför kallades byggnaden där Regionmuseet i dag ligger för Tyghuset?
Med benämningen Tyghuset avses inte något textilförråd eller liknande, utan ordet kan härledas från plattyskans ”teusch” med betydelsen ”grej” eller ”sak”, det vill säga förråd för militär materiel.
Var låg det omtalade Ulfeldska palatset i Kristianstad?
Det låg i numera kvarteret Frimurarnas västra del. Här residerade på 1600-talet det beryktade och fruktade riksrådet, riksjägmästaren och Kristianstads länsman, Ebbe Ulfeldt, gift med Christina IV:s dotter Hedevig. De hade ingått äktenskap 1642, men det blev långt ifrån lyckligt. Han var ökänd som girig, grym och oförsonlig, ”begiven på dryckenskap och utan hållning”. Hedevig blev misshandlad, fick fly och kallade maken ”det forbandede kreatur”.
Ebbe Ulfeldt gjorde sig omöjlig och kronan övertog palatset som revs i mitten av 1700-talet. På tomten uppfördes ett kronobränneri med verksamhet en bit in på 1800-talet. Sedan bedrevs illaluktande garveri i byggnaden fram till 1882 då Frimurarna köpte tomten och rev byggnaderna. År 1884 invigdes så den pampiga Frimurarbyggnad som än i dag dominerar platsen.
Ångbåtar tillverkades förr i Kristianstad men var?
Kristianstad hyste på 1800- talet och ännu en bit in på 1900- talet en av de större varvsrörelserna i landet. Känt i landet var det ljunggrenska ångbåtsvarvet, beläget inne på Ljunggrens Verkstad i kvarteret C.J.F. Ljunggren i hörnet mellan Södra kanalen och Gamla kyrkogården. Det som i dag är en asfalterad förlängning av Västra Boulevarden söderut, var ännu på 1920- talet en öppen kanal, som från varvsbassängen mittför kyrkogården ledde ut i Södra kanalen. Den än i dag synliga svängkonstruktionen under bron för dåvarande Åhusjärnvägen är ett minne från denna tid, då de färdigbyggda båtarna gick genom kanalen ut på Helgeå.
Åren 1875-1914 tillverkades Ljunggrens Verkstad mer än hundra ångbåtar. Företaget gick i konkurs 1925 och då upphörde ångbåtstillverkningen. Men företagets gjuteri drevs vidare av anställda fram till 1959 då även detta upphörde. Gjuteribyggnaden revs 1988.
Hur fick Amaliabron bakom Galleria Boulevard sitt namn?
Den uppkallades efter Amalia Holmberg som bedrev en garnhandel i närheten av den på stolpar i kanalen stående bron som utgjorde en förbindelse från och till Östermalm.
Vilken tidning i Kristianstad hade devisen ”Rätt tid. Rätt tidning.”?
Det var socialdemokratiska Länsdemokraten med den legendariske chefredaktören Nils Elowsson (1890-1999). Redaktionen var belägen på Västra Boulevarden. Under byggnadens balkong fanns på väggen en konsul som bar upp en stor klocka och det var över denna som man på en skylt kunde läsa ”Rätt tid. Rätt tidning”. Tidningen startade 1932 och lades ner 1957. Under hela denna tid var Nils Elowsson chefredaktör.
Varför heter området vid gamla Tivolibadet Barbacka och när kom Kvarnbolaget dit?
Namnet kan härledas de två regementena i staden med alla dess militärer, det var nämligen till intilliggande Helge å på denna plats militärerna red och då oftast utan sadel (det vill säga barbacka) för att vattna hästarna.
Det var 1879 som Mårten Persson flyttade från Torsebro, där han drev en vattenkvarn, till Barbacka, där fanns sedan 1875 Köpmannabolaget (i dag är byggnaden en del av kulturhuset Barbacka). Från början anlände spannmål från Åhus med segelpråmar på Helgeån och via kanalerna fram till intilliggande Fiskarbacken (där Tivolibadsbyggnaden finns i dag), därifrån bars 100-kilossäckar med muskelkraft fram till kvarnen. Först tio år senare hade Kvarnbolaget utvecklat en mer industriell verksamhet och skulle så småningom bli stadens största industri.
När fick Västra Boulevarden sin förlängning mot norr?
Förr slutade Västra Boulevarden ungefär vid Vattentornet, men fick sin nuvarande förlängning genom Vattentornsvägens tillkomst 1964.
När skedde den kraftigaste utbyggnaden av militära byggnader i Kristianstad?
Under andra halvan av 1700-talet uppfördes en rad militära byggnader, bland dem Norra Kasern (1754-68), i dag landets äldsta kasernbyggnad i sten. Något senare uppfördes också den gamla kasernbyggnaden på Södra Kasern-området (1787-88). Vid denna tid var det sällsynt att kaserner uppfördes i sten för permanent eller långvarig förläggning av manskap, det skedde endast där det fanns garnisoner med värvade regementen. Kaserner av denna variant fanns, förutom i Kristianstad, endast i Landskrona, Göteborg, Marstrand och Stockholm.
Var låg området Österrike på Allön?
Det låg i området omkring fängelset som kallades dels Gamla Östermalm, dels (av oklar anledning) Österrike, men någon har uppgivit att det kallades så på grund av att det här bodde en familj som kommit från Österrike. Efter detta område följde Lyckans Höjd. Varför detta område kallades Lyckans Höjd är, i motsats till Österrike, klarlagt. På platsen bedrevs ”glädjeverksamhet” i början av 1900-talet. Här låg på en höjd ett tvåvåningshus och det var allmänt omtalat i staden att det här försiggicks en ur mångas (men inte allas) ögon tvivelaktig ”kärleksaktivitet”. Hit smög sig nämligen hågade herrar, oftast ur den högre societeten, för att köpa sig en stunds fysisk kärlek. När herrarna väl hade avklarat sin aktivitet såg de enligt den muntliga traditionen så nöjda och lyckliga ut när de lämnade huset på höjden, att platsen i folkmun döptes till Lyckans Höjd.
Var blev den klassiska fotbollsklubben KBI till?
I Tekniska skolans källare (nuvarande vuxenutbildningen) bildades KBI år 1933. De hade hos Skånes Fotbollsförbund anhållit om att få heta BK 33 men fått nej på det namnet, därför blev det Kristianstads Boll och Idrottsförening. Deras första matcher spelades på närliggande ängen Poppelgropen, där hästar fanns men som flyttades när det var dags för fotboll. Där Poppelgropen fanns ligger nu Stadsbiblioteket.
Kenth Olsson