KristianstadsJournalen
Meny
  • Hem
  • Historia
  • Kultur
  • Mat & Dryck
  • Idrott & Sport
  • Företag
  • Kåseri
  • Läs Journalen
  • Skicka in korsord
Meny

George Dixon – nu som teater

Publicerat den 2025-06-242025-06-23 av KrJ

George Dixon fångade många Åhusbors hjärtan genom sin musik och sitt levnadsöde. Han omkom tragiskt när fartyget Nedjan sjönk utanför Norrsundet. Förra året gjorde Norrsundets arbetarteaterförening en teaterföreställning om Nedjans förlisning. Den filmades och i augusti visas den på Aoseum i Åhus.

Nedjans förlisning var en tragisk historia som berörde många människor i Norrsundet. Kanske hade besättningens liv kunnat räddas om nödsamtalet hade tagits på allvar. När fartyget kom i nöd satt en 14-årig kille hemma och spelade in nödsamtalet på sin bandspelare som han hade fått av sin pappa. Den inspelningen kom senare Erik Siggstedt över.
– Jag var 6 år när förlisningen skedde. Jag har inga direkta minnen av det, men det blev en stor grej efter. Det är en av de största svenska fartygsolyckorna i fredstid. Jag blev med åren allt mer intresserad av allt kring Nedjan och personerna som befann sig på fartyget, säger Erik Siggstedt som har samlat på information, inspelningar och bilder om Nedjan i alla år.
– De måste ha haft några riktigt skräckfyllda timmar där ombord på Nedjan, säger han.
Erik har samlat material och minnesberättelser från ortsborna i alla år. Förutom inspelningen av nödsamtalet så har han varit med och fått tag i skeppsklockan från Nedjan. Den finns nu på museum i Norrsundet tillsammans med information och urklipp.

Händelsen har berört många och varje år kring datumet för förlisningen hålls en minnesstund i Norrsundet.
– Det är viktigt att minnet bevaras, säger Erik.
Allt som Erik har samlat på sig har han lånat ut till manusförfattaren bakom teaterföreställningen som gjordes förra året om Nedjan. Det var då 70 år sedan det förliste. Norrsundets arbetarteaterförening satte upp en pjäs om händelserna och i januari 2024 hade den premiär.
– Under tiden som de repeterade inför föreställningen så lyckades jag få tag i en 78-varvs grammofoninspelning där George Dixon sjunger. Ett pris som George fick efter att ha vunnit en talangtävling på Solliden i Stockholm. Jag spelade upp den för ensemblen och de blev mycket rörda. En liten snutt av inspelningen är med i föreställningen, säger Erik.

I januari 2024 spelades sex föreställningar som alla var fullsatta. En av föreställningarna filmades. Den filmen kommer nu att visas även i Åhus.
– Erik skrev till oss i Åhus Hembygdsförening och berättade om filmen. Självklart vill vi visa den här, säger Uno Pålsson i Åhus Hembygdsförening.
De gör ett samarbete med Aoseum och visar filmen där onsdagen 27 augusti klockan 19.00. Den visas i två akter med paus mellan. Biljetter bokas via Aoseum.
– Nedjan har många anknytningar till Åhus. Förutom George så var det fler personer från Åhus som omkom, säger Uno.
Erik Siggstedt har planerat in i sin almanacka att åka ner till Åhus inför filmvisningen. Hans kunnande är unikt. I Nedjan och George Dixon möts även Åhus och Norrsundet i en del av svensk historia. Det blir en unik kväll på Aoseum som kommer gå till historien, den med.

Sankta Annas Gille – Åhus Hembygdsförening

I Åhus eget bygdemuseum, som drivs av Åhus Hembygdsförening, kan man ta sig många decennier tillbaka i tiden. Där finns en del av Åhus historia, men också hur folk överlag levde i olika tidsepoker.

Åhus Hembygdsförening, som även bär namnet Sankta Annas Gille, är en aktiv förening som driver hembygdsmuseum och ordnar aktiviteter för såväl medlemmarna som allmänheten.
– Många tror att Sankta Annas Gille är religiöst och för att visa att vi är religiöst obundna och förtydliga vad vi gör så kallas vi nu även Åhus Hembygdsförening, säger Uno Pålsson som är en av de drivande krafterna i Åhus Hembygdsförening.
Traditionerna i föreningen släpper de inte på så årsmötet hålls även fortsättningsvis alltid den 9 december, då Anna har namnsdag.
Föreningen bildades 1951 och de har sin hemvist på Anders Håkansgården i Åhus. Där har medlemmarna iordningsställt rummen i olika teman. Där finns en gammal skolsal, ett fiskerum med historia kring bland annat ålfiske, ett stenåldersrum och mycket annat sevärt. Förutom Anders Håkansgården så sköter föreningen det gamla Repslageriet i Åhus och Tobaksladan.

På sommaren är det öppet hus på Anders Håkansgården varje torsdag mellan klockan 14.00-16.00. Då är det även kaffeservering. Alla som är nyfikna på delar av Åhus historia är välkomna liksom de som vill ta en fika i en härlig miljö.
– Vi har öppet varje torsdag från den 26 juni till den 14 augusti. Alla är välkomna, säger Uno.
De tar även emot grupper som förbokar under andra dagar.
– Före pandemin hade vi 10-15 busslaster varje år som kom på guidade visningar, men det har inte varit så många efter pandemin, än i alla fall, säger Uno.
Medlemsantalet i föreningen har sjunkit de senaste åren, vilket kan förklaras att många medlemmar kommit upp i åren. Varje torsdag förmiddag året runt träffas medlemmarna och fixar iordning i lokalerna.
– En del snickrar och andra ställer iordning eller håller på med arkiv och foton. Vi fikar tillsammans och har en trevlig gemenskap. Det brukar komma runt 25-30 personer då. Vi blir gärna fler medlemmar både som kommer till våra träffar och som stöttar oss med ett medlemskap, säger Uno.

Åhus hembygdsförening är engagerade i flera evenemang under året som nationaldagsfirande och julstuga. Den 13 september i år har de en hantverksdag där man kan besöka Anders Håkansgården, prova att slå rep i Repslageriet, se tobaksskördning och ta en fika.
Det är en aktiv förening som brinner för Åhus historia och att fler ska få ta del av den.

George Dixon

George Dixon föddes i Spanien 1931. Hans mamma dör när George bara är några dagar gammal. Pappan är okänd och pojken tas om hand av nunnor som placerar honom i ett katolskt barnhem. De konflikter som rådde i Spanien då ledde till slut till inbördeskrig. För att skapa en säkrare tillvaro för barnen skickas de till slut till Italien. George älskar att sjunga och sjunger gärna för alla som vill höra på. När andra världskriget sen bryter ut blir tillvaron minst sagt svår för barnhemsbarnen där. Det är hårt arbete och hårda ransoneringar på maten. Under bombräder runt barnhemmet såg George och tre barn till sin chans att fly. Han gömde sig så småningom hos en bonde som tog hand om honom en tid. Ett par amerikanska soldater fick upp ögonen för honom då han pratade både spanska och italienska flytande. Han hängde med dem och var behjälplig i mycket under kriget. Inte minst underhöll han soldaterna med sin sång. Efter krigets slut ville han till Amerika men då han saknade papper så sattes han i arrest där.

Efter många turer och långa tider kedjad under däck på fartyg så hamnade han till slut i Sverige, närmare bestämt till Åhus. Där får landsfiskalen upp ögonen för fripassageraren och tar George under sina vingar. Han blir som en i familjen hos landsfiskalen och en jul får han ett munspel i julklapp. Hans musikintresse leder bland annat till att han uppträder i Åhusparken och det ryktas att Lennart Hyland vill ha med honom i TV. Så blir det inte då ett av jobben George tar är på fartyget Nedjan som går från Åhus till Norrsundet. Fartyget är beryktat att vara i dåligt skick. Julen 1953 kliver George ombord och fartyget når Norrsundet. När det sedan anlände dit blev det dåligt väder och Nedjan låg kvar ett par veckor. Besättningen firade nyår med ortsborna och där träffade George en flicka. Efter några dagar åker fartyget från Norrsundet. En storm och massor av problem med fartyget leder till att det förliser och George och övrig besättning omkommer. Hans kvarlevor hittas senare och han ligger begravd i Åhus.

Dela gärna!

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Har du något intressant att tipsa oss om?
Kontakta oss på redaktionen; red@krj.se

Läs senaste numret

Senaste inlägg

  • Många politiker emot att Kristianstad fick elektriskt ljus
  • Lions Club Åhus bjöd på en uppskattad upplevelse
  • Sommarens vanligaste skadedjur– enkla knepen som stoppar invasionen
  • Prästapågen i Huaröd tiggde ihop ett museum
  • It’s Time to Rock i sommar

Skicka in korsordet här

© KristianstadsJournalen
Adress: Västra Storgatan 28
291 30 Kristianstad

Kontakt:
Telefon: +46(0)44-127680
e-mail: red@krj.se

Följ oss på sociala medier
©2024 goldhat AB/KristianstadsJournalen