Bild: Göran Holmquist har skrivit en bok som berättar historien om vinylskivan.
Skivsamlare är ett märkligt släkte. Det är det första som slår mig då jag läser journalisten Göran Holmquists bok Vinyl – svart guld, som nyligen getts ut av Bjärnumbaserade förlaget Bokpro.
Ändå är det ingen märklig, eller nördig, samlargalning jag möter då jag träffar Göran Holmquist över en fika på bokmässan i Göteborg.
– Jag har ett långt intresse för musik, och då naturligtvis även skivor, men sålde stora delar av min egen samling för några år sedan då jag flyttade, berättar han.
Det är inte bara fenomenet vinylsamlande som Göran har velat ge sig på när han skrev boken. Resultatet har blivit en väl täckande historia som handlar om allt från vad ljud är för något, hur en grammofon fungerar, varför LP-skivor snurrar på 33 varv i minuten till lista över skivbutiker och tips på skivmässor.
– Det är en spretig bok, tycker han själv.
Naturligtvis är boken intressant för vinylsamlaren. Inte minst på grund av det omfattande kapitlet om skivomslag. Omslagen är absolut en stor del av vinylsamlandet.
– Det är ett perfekt kvadratiskt format och många omslag är rena konstverk, berättar han.
Innan vinylskivan fick en käftsmäll av cd-skivan och tappade all luft på marknaden hade skivkonvoluten hunnit bli konst. Rolling Stones hade dragkedja (gylf!) som kunde dras ned på LP:n Sticky Fingers, Alice Cooper hade ett bänklock som kunde fällas upp på Schools out, för att nämna något. Etablerade konstnärer, som Andy Warhol, designade skivomslag.
Det fanns humor. Abba trängde in sig i baksätet på en limousine och sippade champagne på plattan Abba – och Peps Blodsband med Peps Persson travesterade alltihop på plattan Hög Standard genom att trycka in bandet i baksätet på en Ford Anglia där de drack kaffe ur medhavd termos.
I Göran Holmquists bok har skivomslagen fått stor uppmärksamhet.
Den innehåller ändå så mycket mer. Han berättar hela historien från Edisons fonografrullar till dagens streamade verklighet där all världens musik finns tillgänglig i mobiltelefonen.
En rolig bit handlar om alla de dolda budskap som sägs ligga på LP-skivor. Han spräcker myten om Paul McCartneys död, som sägs vara inspelad baklänges på Beatles White album, men berättar om andra baklängesbudskap och inskriptioner längst in på skivorna.
Göran besöker samlare och skivbutiker, och Kristianstad finns med på ett hörn. Han gör ett besök i Lars Nyströms butik Dirty Music och förundras över de båda lokala lyssnarklubbarna Guldörat och Vaxöronen, där ljud- och skivfantaster samlas, lyssnar och pratar ljud tillsammans. Det handlar om skivor, artister, anläggningar och framförallt ljud. Var låter det bäst?
– Det är också en av vinylens fördelar. Ljudet är så mycket bättre, har ett så mycket större frekvensomfång på en LP-skiva än på en cd, för att inte tala om det streamade ljudet över internet som är ännu mer komprimerat, säger Göran Holmquist.
Göran är 69 år. Kanske är han ändå arketypen för en skivsamlare, för oftast är det män som kommit en bit upp i åren som blir samlare.
Han minns sin första skiva.
– Ja, självklart. Jag köpte den hemma i Boden där jag växte upp. Det var en singel med Elvis Presley som hade Wear my ring around your neck som a-spår.
Det är Elvis och Bob Dylan som Göran själv framförallt har samlat på. Han har dessutom hunnit med att skriva två böcker tidigare om Bob Dylan.
– Jag hörde av en händelse Claes Dahlgren på radion påannonsera Bob Dylans Blowin’ in the wind. Då var jag fast, säger han.
Hur kunde då vinylplattan ta tillbaka marknaden från den trots allt betydligt bekvämare cd-skivan?
– Det var danskulturen med sina dj’s som höll den vid liv och hittade nya möjligheter för att göra musik. På det sättet presenterades vinylen för en ny publik.
Han nämner också det amerikanska fenomenet Record Store Day som gav skivbutikerna en möjlighet till renässans. Ett fenomen som spridit sig till Europa.
I dag är vinylskivan på allvar på väg tillbaka. Det är inte bara gamla mossiga Bob Dylan- och Beatlesfrälsta 60-åringar som köper vinylskivor. Allt fler artister ges ut i vinyl och fler och fler ungdomar köper LP-skivor istället för cd idag.
Marknaden växer fortfarande. I fjol såldes fler vinylskivor än på 25 år. En ny publik håller på att fångas upp.
Göran Holmquists bok Vinyl – svart guld är en självklar bok för den som är någorlunda intresserad av att veta vad vinylskivan är för någonting, hur den kom till och hur den utvecklades. Att man möter en och annan samlarnörd på sidorna ger boken också kött och blod för den som redan vet varför låtarna skulle vara omkring tre minuter långa.
Text & Bild: Per Erik Tell