Visst kan man vandra fast man använder rullstol eller gånghjälpmedel. Anders Andrae visar på möjligheterna genom att arrangera vandringar i sitt företag Will Ut på olika orter i landet. 2-3 maj kommer Den långa vandringen att gå mellan Åhus och Kristianstad.
Anders Andrae kommer från Värmland, där han är uppväxt med skog och berg runt husknuten. Han trivs med att vara ute och extra roligt blev det när han och frun Lotta skaffade hund för många år sedan. Han ser själv inga hinder med att vara ute i skog och mark trots att han använder rullstol.
– Efter en misslyckad operation för några år sedan där jag fick kämpa för att ta mig tillbaka hade önskan om att komma ut i naturen bara ökat. När jag väl kunde ta mig ut igen ville jag njuta så mycket som möjligt. Jag fick då ofta frågan hur jag tar mig med rullstol. Det fick mig att fundera på att göra något för att fler personer med funktionsvariationer ska kunna komma ut, säger Anders.
Han började med att bilda föreningen Skogstur som arrangerar promenader för människor med funktionsvariationer.
– Jag upplevde att viljan att anpassa leder finns hos många kommuner, naturvårdsverket och andra aktörer, men kunskapen saknas. Jag fick uppdrag av kommuner och Naturvårdsverket att ta fram lösningar för att personer med funktionsvariationer skulle kunna komma ut i naturen så 2016 startade jag mitt företag Will Ut, säger Anders.
Förutom de uppdragen så arrangerar han även vandringar på olika håll i landet. De har gått bland annat på Cykelvasaleden samt mellan Östersund och Åre. Den långa vandringen arrangerar Anders tillsammans med sin samarbetspartner Linus Palmqvist från Naturens hemligheter.
I maj kommer Den långa vandringen att arrangeras mellan Åhus och Kristianstad. Starten kommer att gå på First Camp i Åhus där deltagarna även bor över på natten innan starten på lördagsmorgonen. Vandringen går sedan över en hel dag med lunchpaus på 1 Kök i Rinkaby. Målet är Ekenabben i Kristianstad där deltagarna får en guidad visning. Sträckan är drygt 17 kilometer lång och går på både asfaltsväg och grusväg.
– Deltagarna tar sig fram på olika sätt och vi går i en takt så att alla kan hänga med. Fritidsbanken lånar även ut en terränggående elrullstol om någon vill låna den, säger Anders.
För att göra vandringen möjlig för deltagarna söker Anders hela tiden samarbete med företag och sponsorer.
– Isolering och fysisk inaktivitet är vanliga bland personer med funktionsvariationer. Vandringarna kan bryta det, säger Anders.
Den långa vandringen gör skillnad. Anders har redan mottagit priser för sitt engagemang.
– Alla som har någon form av funktionsvariation är välkomna att anmäla sig. Om man inte klarar sig själv måste man ha någon med sig, säger Anders.
Det har varit allt mellan 8 till 40 personer som har gått med på Den långa vandringen.
– Först är en del lite osäkra och tvivlar på om de klarar det, men när man är i mål så brukar humöret vara på topp, säger Anders.
Den långa vandringen kan bli en härlig upplevelse, men också starten för ett nytt intresse och nya sociala kontakter.
Tina Persson