Enligt den stoooora uppslagsboken Google så skall uttrycket ”lacka” betyda ”sakta närma sig” och således inte att man skall ”lacka ur” av den julstress somliga drabbas av. Sen att den, julen alltså, närmar sig sakta kommer snart att omvandlas till; Var f-n tog julen vägen? Är helgen redan över? Hur gick det till?
Men som alla andra skattegubbar och gummor vill jag ändå slå ett slag för lite skattefunderingar inför årsskiftet. Det kanske kan göras något som betalar några av julklapparna.
Det är årsskiftet och inte julhelgen som sådan som är det intressanta av flera skäl och jag tänkte lämna några funderingar om detta för fysiska personers beskattning.
Vi har regler runt kapitalvinstberäkningar som är minst sagt varierande vad gäller skattesatsen man drabbas av. Om Du äger 100 aktier i HM och sedan säljer du hälften med en vinst på 25 000 kr och senare den andra hälften med en förlust på 25 000 kr så blir det noll i inkomst av kapital om Du gör båda transaktionerna 2024. Gör Du vinsten 2024 och förlusten 2025 så kommer Du att få skatt på vinsten med (25 000 kr * 30% =) 7 500 kr och skattereduktion kommande år med (25 000 kr * 70% * 30% =) 5 250 kr. Således en skattekostnad netto om 2 250 kr trots att Du gjort en nollsummeaffär totalt sett.
Därför skall man inför årsskiftet se över sina värdepappersförsäljningar och realisera en vinst eller förlust för att få ett bättre utfall totalt sett. Om Du gillar Dina aktier så kan Du köpa tillbaka dem efter det att Du gjort ”planeringsförsäljningen”.
Alternativt kan Du, istället för att köpa tillbaka dem och äga i eget namn, föra över de likvida medel till ett ISK (InvesteringsSparKonto) som schablonbeskattas baserat på förmögenhetsvärdet vid respektive kvartal. Det har så här långt nog betraktats som en lågbeskattad placeringsform men nu har man dessutom sagt från riksdagen att man inte skall bli beskattad för de första 150 000 kr av kapital på kontot initialt och från 2026 ingen skatt på första 300 000 kr.
Du kan inte föra över obeskattade vinster in i ISK så därför kan det vara ett alternativ om Du planerar inför årsskiftet och får loss likvida medel.
Att det inte är lätt att sälja bostäder är ingen nyhet men det görs trots allt en del överlåtelser. Du som säljer blir beskattad det år som köpekontraktet skrivs och inte när köpebrevet och tillträdet sker. Om Du skall sälja i närtid så blir det att redovisa i vårens deklaration om kontraktet skrivs nu i december men om Du väntar till en vecka in i januari 2025 så skall skatten redovisas och betalas först vid 2026 års deklaration.
Du får således ett års kredit med skatteinbetalningen. Sätt undan skatten på räntebärande konto och få ett års ränta på skatten. Lyckas Du få 3% avkastning på en beräknad skatt om 400 000 kr så får Du 12 000 kr i ränteinkomst. Den skall förvisso deklareras och beskattas med 30% men det är trots allt 8 400 kr netto till nästa års julklappar.
Beträffande fastigheter och överlåtelser vid årsskiftet så måste det trots allt nämnas hur skatten drabbar gåvor av fastigheter – som generationsskifte av sommarstugan eller liknande.
Gåvoskatten är borta men vi har ett inkomstskatteproblem vad gäller gåvor som är förenade med betalningar. Om gåvomottagaren betalar en krona under gåvoårets taxeringsvärde så är det gåva och givaren slipper kapitalvinstbeskattning och mottagaren övertar givarens skatterättsliga situation.
Men av någon outgrundlig anledning så tycker lagstiftaren att vi skall räkna på annat sätt när vi räknar på stämpelskatt (lagfartskostnaden som är 1,5% på det högsta av taxeringsvärdet och köpeskillingen). Här är det gåva om du betalar en krona under 85% av taxeringsvärdet året före det att lagfart beviljas och då betalas ingen stämpelskatt.
I och med att taxeringsvärdet på fastigheten kan vara olika 2023 – 2024 – 2025 så kan det vara av intresse att sätta sig med räknedosan. Kanske kan beloppet som gåvomottagaren har att betala till givaren bli större om transaktionen görs efter årsskiftet.
Har Du aktiebolag eller avser att bilda sådant så finns det några årsskiftesfunderingar även här.
Först – julgåvan – som i år är skattefri upp till 550 kr inkl moms. Avdragsgill personalkostnad för AB och skattefri för mottagaren om man håller sig under gränsen. Brukar personligen leta efter trevlig whisky under gränsbeloppet. Hittar Du en för 551 kr eller mer så är det skatt på hela buteljen och arbetsgivaravgifter för givaren. Observera att detta inte fungerar för enskilda näringsidkare då skattefriheten ligger under inkomst av tjänst.
Sen har vi det där med de s.k. 3:12 reglerna (d.v.s. fåmansföretagare med kvalificerade andelar) och kontrollen av kontant lön under 2024. Har Du eller någon närstående till Dig tagit ”rätt lön” så aktieägarna kan ta lågbeskattad (20%) utdelning 2025 eller senare baserat och beräknat på lönen i aktiebolaget?
Här måste Du eller en närstående person ha tagit tillräckligt hög lön. Ett vanligt misstag är att man räknar samman t.e.x. make och maka och tror att man tillsammans kommit över beloppsgränserna. Men detta är inte korrekt utan en person skall uppnå rätt nivå. Om så inte är fallet så får man kanske ge sig själv eller dottern en extra dusör innan årsskiftet, förutsatt att det finns ekonomi för detta.
Alla som känns som närstående är inte det enligt lagtexten. Märkligast är nog att Din svärmor inte är närstående till Dig men Du är närstående till svärmor – det beror på lagtexten och vem som sätts i centrum för bedömningen.
Hur gränserna beräknas är ”tekniskt klöddigt” så rekommendationen är att Du vänder Dig till Din redovisningskonsult eller revisor. Man kan ju testa AI men jag skulle nog förlita mig på M(änsklig)I.
Funderar Du på att starta verksamhet så är nog det normala rådet att bilda aktiebolag (AB) där det nu endast krävs 25 000 kr i aktiekapital. Men se till att bli ägare till bolaget innan årsskiftet för då får Du räkna det s.k. gränsbeloppet (gränsen för utdelningsbeskattning om 20%) redan för 2025.
Bildar Du bolaget i januari missar Du detta och Du förlorar möjligheten till ca 200 000 kr lågbeskattad utdelning. Jämfört med högsta skatten på fåmansutdelning (tjänst ca 53%) så blir det en vinst över tid på ca (200 000 kr * 33% =) 66 000 kr. Något som inte kan räddas genom att slänga in jästen efter baket (d.v.s. fixa till först nästa år).
I pipeline ligger nya regler för fåmansföretagare som är planerade att gälla från och med 2026. Inga beslut är tagna men utredarna föreslår högre schablonmässigt gränsbelopp från dagens ca 200 000 kr till ca 300 000 kr. Har Du flera AB måste detta schablonbelopp fördelas – tvångsmässigt – mellan Dina bolag och inte som idag där Du själv väljer.
Även lönesummeregeln (där man kan räkna gränsbelopp på kontant utbetald lön i AB) är på gång att ändras. Man skall kunna använda denna även om man äger ett fåtal aktier men var och en kommer att få räkna bort ca 800 000 kr i löneunderlag. Någon förklarade detta som att utredarna föreslår att Du gärna får räkna gränsbelopp på lönen i bolaget – men inte på Din egen lön.
Utredarna föreslår dessutom att närståendekretsen skall ändras. Kanske inte så att svärmor skall jämställas med hustru utan snarare att syskon inte skall vara närstående till varandra. Detta kommer att påverka kravet på egen lön för syskon som driver familjeföretag tillsammans. Idag räcker det med att en tar ”tillräcklig lön” men om förslaget går igenom så kommer var och en av syskonen att behöva klara gränserna på egna meriter.
Dessa framtidsfrågor är kanske inget att lägga energi på under den jul som nu nalkas men när riksdagen fattar beslut så kan det vara en god idé att se över sin situation och se om man kan optimera sin skattesituation.
…..och så det avslut jag haft tidigare och det är att när Ni nu ses i familjen så kanske det också skall diskuteras generationsskifte av familjens företag, stuga, fastighet eller vad det vara må. Allt är inte skatt (….faktiskt/konstigt nog….) utan många frågor av detta slag kräver en mängd överväganden om rättvisa (vad det nu är?) mellan familjemedlemmarna, hur företaget skall drivas vidare, värderingsprinciper o.s.v.
Varför inte göra det under en glöggprovning… det finns ju en oändlig mängd nu för tiden. I helgen bjöd ena dottern på en iskall glögg med smak av vinteräpple och saffran blandat med bubbel. Det var en väldigt god början på den jul som nalkas.
Vid tangenterna
Bengt Åkesson