Nu är det läge att skaffa kamin om man funderar på det. Från att ha varit en överhettad bransch med ibland ett års väntetid på en kamin så är nu väntetiden nere på runt 6 veckor hos Vilans Brasvärme.
Höstkylan har börjat smyga sig in i husen och därmed ökar också försäljningen av kaminer.
– Vår bransch ökar enormt vid den här tiden. För två år sedan när kriget i Ukraina började och energipriserna samtidigt steg så blev det rusning på att beställa kaminer. Det fanns inga att få tag i till slut. Det var kunder som fick veta att väntetiden ibland var ett år men de väntade. Branschen var helt överhettad, säger Johan Karlsson på Vilans Brasvärme.
Nu har det lugnat ner sig väntetiden är mer normal, ofta runt 6 veckor från beställning till installation.
– Nu är det nere på mer normala nivåer. Det finns kaminer och tillbehör på lager så det är bra nu. Många tror att det fortfarande är extremt långa väntetider men så är det inte, säger Johan.
För att få en hint om vad det kan kosta att köpa och installera en kamin hos Vilans Brasvärme kan man gå in på deras hemsida och fylla i deras formulär. För att se alla kaminer och prata med personalen kan man besöka butiken. Där träffar man oftast Per Nelsson eller Kennet Svensson.
– Många har med sig bilder på huset och då får vi en bra bild för att kunna ge kunden rätt information. Vi besöker också kunden hemma efter överenskommelse för att mäta och se så allt fungerar. Det finns knappt ett hus som har likadana förutsättningar som ett annat, säger Johan.
Efter besöket får kunden en offert och kan därefter bestämma sig. Innan kaminen kan installeras måste kunden göra en bygganmälan till kommunen.
– Det tar inte mer än fyra veckor att få det godkänt om alla uppgifter finns med, säger Johan.
När det är gjort så kan Vilans Brasvärme komma och installera kaminen och eventuella tillbehör till skorsten. Därefter gör sotaren en besiktning och sedan är det bara att elda. Kanske kan brasan avnjutas i någon av Conturas nya modeller, 110 och 210.
– Det är två nätta kaminer som vi rekommenderar att man tittar på, säger Johan och fortsätter;
– En vanlig missuppfattning är att många tror att man måste ha en stor kamin för att få mycket värme. Idag finns små och effektiva kaminer, säger han.
Vilans Brasvärme säljer mycket av kaminer från Contura men har även märken som Nordpeis, Lotus och Terma Tech. När det gäller gjutjärnskaminer har de Westbo och Dovre, men också Rais och Stüv som är nyare märken hos Vilans Brasvärme.
– När man installerar en kamin är det viktigt att man lär sig elda rätt. Vi är ute hos kunder varje vecka och går igenom hur de bör tända i kaminen. De nyare kaminerna är lite tätare och har en snävare rökhylla så man måste starta rätt, säger Johan och ger samtidigt lite råd om eldningen.
Med torr ved och rätt kunskap om hur man startar eldningen så får man en härlig mysfaktor och en bra värme med en kamin. Vägen dit blir lättare med råd och tips från Vilans Brasvärme.
Nu finns det en del nytänkande när det gäller att elda i braskaminer.
Johan Karlsson från Vilans Brasvärme tipsar:
- Använd torr ved
- Mängden ved man bör använda varierar mellan olika typer av kaminer. Läs därför igenom eldningsrekommendationerna till den aktuella braskaminenen och följ dem.
- När det är dags att tända brasan så lägg större vedträn korsvis i botten. Lägg finare tändningsved ovanpå det. Lägg sedan 2-3 upptändningskuddar på toppen av det. Den här typen av tändning fyller två funktioner. Utsläppet minskas kraftigt och veden utnyttjas mer effektivt. Dessutom bildas det mindre rök i den första fasen när brasan tänds upp och på så sätt blir det även mindre sot på glaset i kaminen. Det blir ett snabbt och effektivt drag i skorstenen.