Bild: Sorö klosterkyrka. En jättekyrka där flera historiska personer fått sina gravar.
Sommar, semester, sol och god mat och något gott att dricka någonstans söderut där det är lätt att leva.
Hallå där! Sol, öl och mat i all ära, men glöm inte kulturen.
Många tar bilen och kör mot kontinenten. Kanske en resa på serpentinvägar i tyska Moseldalen, kanske till Normandie eller ända ned till Medelhavets stränder. Mitt tips är att man samtidigt passar på att bilda sig och gör några stopp på vägen. Till exempel genom Danmark.
Här är tips på fem kulturstopp för den nordostskånske roadtripparen:
1. Roskilde
Kommer ni från Kristianstad och alltid bara forsat förbi Roskilde borde ni skämmas. Kör in i centrum, parkera bilen och traska upp till domkyrkan.
Det är dags att hälsa på hos Christian IV (1577-1648), Kristianstads grundare och Danmarks i särklass populäraste kung. Eftersom han under hela sin regeringstid också basade över Skåne så är han vår skånska kung likväl.
Tyvärr så kostar det entré att stiga in i den enorma kyrkan. Halvfjers danska kronor (70).
Men det är värt pengarna att kunna stiga in i Christian IV:s eget gravkor och stå en stund vid den svarta kistan med silverpläteringar och begrunda att det är 410 år sedan karlen därinne i lådan grundlade din hemstad.
Det finns en staty av kongen i kapellet och den uppmärksamme ser omedelbart att det är samma lika som står i en nisch på Rådhuset i Kristianstad. Flera målningar med kungen i olika scener av målaren Wilhelm Marstrand hänger i koret.
I domkyrkan kan du också hälsa på unionsdrottningen Margareta (1353-1412) som ligger på första parkett, mitt i kyrkan. Nordens mäktigaste kvinna genom historien. En rad andra skånska stormän kan du hitta här. Pelargraven som sägs innehålla resterna av Harald Blåtand är dock tom.
I Roskilde passar man lämpligen också på att besöka Vikingaskeppsmuseet som ger ännu en bild av vår gemensamma historia.
2. Sorö
Har man som skåning besökt kongen vi älskade så mycket tycker jag att vi också ska besöka den småpåve som vi älskade att hata – biskop Absalon (1128-1201).
Han ligger i Sorö klosterkyrka, mitt på Själland, och alldeles vid sidan av E20. Sorö är en fin liten stad och till skillnad från domkyrkan i Roskilde är besöket gratis.
Absalon var en ambitiös kyrkobyggare som bland annat invigde Gumlösa kyrka, norr om Vinslöv. Han ska också varit byggherre för kyrkan i Norra Åsum.
Men mest bråkade han med skåningarna.
Han var ärkebiskop av Lund och biskop i Roskilde. Osämjan med skåningarna grundade sig på att han tillsatte själländare som länsherrar i Skåne, tvingade prästerna till celibat och krävde tionde av bönderna. Det blev uppror och han fick fly från Sövdeborg där han bosatt sig. Han hämnades genom att förbjuda skåningarna att begravas i vigd jord.
I gravkoret där Absalon ligger finns också kung Kristoffer II, dennes hustru och ett litet barn, samt deras son Valdemar Atterdag som också blev drottning Margaretas far. Han som brandskattade Visby. Kristoffer bekostade kyrkan och har bästa platsen.
3. Tåsinge
När ni lämnat Själland och kört över Stora Bältbron blinkar ni höger, lämnar motorvägen och kör söderut mot Svendborg. Målet är ön Tåsinge som förbinds med Fyn av en bro.
Här lever minnet av en Kristianstadsofficer kvar sedan 135 år tillbaka. Det var på Tåsinge som Sixten Sparre (1854-1889) tog livet av Elvira Madigan (1867-1889) och sig själv en julidag 1889.
Redan i byn Bregninge kan man göra första stoppet. Mitt emot kyrkan ligger Tåsinge Museum och där finns en utställning om det mångomtalade kärleksparets öde.
Fortsätter ni sedan ett par kilometer kan ni svänga av mot nästa kyrka, Landets kyrka. Här ligger Elvira Madigan och Sixten Sparre begravda. Två minnesstenar har lagts strategiskt, enkla att hitta och skyddade av plexiglas för att hindra tidens tand och turistens hand att göra åverkan.
Vid Landets kyrka finns en annan annorlunda gravvård. Det är två brittiska flygare som sköts ned och flöt iland utanför Tåsinge under kriget. Vid deras grav står en stor propeller.
Vill man kan man sedan också åka vidare till Nörreskov och Nörreskovvej 14 där mordet och självmordet utfördes. För trots att utställningen på museet fortfarande exponerar historien om Madigan och Sparre under samma romantiska banér som en gång Bosse Widerberg med sin film, så är sanningen avslöjad.
Sixten Sparre var en mördare. En familjefar som lämnade fru och barn hemma i Kristianstad och lockade med sig den unga artisten som inget hellre ville än lämna familjecirkusen.
Att hon ville lämna livet för Sixten Sparre är betydligt mycket mer tveksamt.
4. Jelling
Om Christian IV är den mest populäre skånske kungen så är frågan om inte vikingakungen Harald Blåtand är god tvåa. Blåtand, vars monogram i runor blivit symbolen för IT-tjänsten Bluetooth över hela världen, var kungen som kristnade, och kanske kan sägas den som också grundade, det vi idag betraktar som Danmark.
I Jelling som ligger på vägen mellan Lilla Bält och Legoland i Billund, sväng av efter Vejle, finns två runstenar över Blåtand och hans far.
Harald Blåtands far var Gorm den gamle och mor hette Tyra Danebot.
Förutom runstenarna ligger en kyrka mellan två stora gravhögar där man tror att Gorm och Tyra är begravda. Inte här heller finns Harald själv. Hans grav lär ha hittats i norra Polen, alldeles söder om Swinoujscie, på senare tid.
Runt hela världsarvsplatsen löper en markering som visar hur palissaden kring det som en gång var Jellings hövdingaby löpte. I dag är den markerad med ett antal avhuggna pelare i olika storlek. En av konstnärerna bakom verket är Kristianstadsonen Ingvar Cronhammar.
Vill man se mer av denne udda konstnär är det bara att fortsätta några mil nordväst mot Herning. Där står Danmarks största skulptur, Elia, signerad Cronhammar.
5. Dannevirke
Nu kör vi söderut över det sönderjyska plattlandet och alldeles efter gränsen, i närheten av bordershop’sen, reser sig Dannevirke.
Det är en gammal befästning, en vall som löper som en jämn ås tvärs det schleswigska näset och som uppfördes redan på 800-talet för att hålla frankerna söder därom på avstånd.
Murar har byggts i alla tider för att skydda folket mot grannarna.
Den här vallen har tjänstgjort ända fram till det dansk-tyska kriget 1864. Den är ungefär 30 kilometer lång och det finns ett litet museum där man kan lära mer av historien. Man kan också ut och traska längs och vissa bitar på muren.
Inte särskilt långt bort ligger också Hedeby. Den vikingatida handelsplats som var en av de viktigaste i södra Skandinavien. Här finns både museum och en vikingaby där man kan lära mer om livet för tusen år sedan.
Text och bilder
Per Erik Tell