Bilden: På 1970-talet upptäcktes det att den förste svenske piloten i luften inte var friherren och äventyraren Cederholm, utan Georg Unné, född och uppvuxen i Kristianstad.
Vem var den förste svenske piloten som flög ett plan i luften?
Friherre Carl Cederström hade ett minst sagt äventyrligt förflutet. Han hade provat på att vara lantbrukare, sjökadett, Sveriges förste bilhandlare, varietésångare, trollkarl, boskapshandlare och inte minst cowboy i USA, innan han utbildade sig till flygare i Paris. År 1910 blev han den förste svenske flygaren i luften och känd världen över som den karismatiske Flygarbaronen.
Åtminstone är det detta som den svenska flyghistorien berättade om in i modern tid. Men det skulle långt senare visa sig att Cederström endast var den förste svensk som flög i Sverige. För på 1970-talet upptäcktes det att den förste svensk i luften kom från Kristianstad.
Hans namn var Georg Unné. Han föds den 27 maj 1877 i Kristianstad, växer upp i staden och tar studenten vid Läroverket (nuvarande Söderportgymnasiet). Sedan studier vid Tekniska högskolan i Stockholm som följs av arbete som civilingenjör i Frankrike. Där väcks hans flygintresse och han börjar med en kompanjon bygga flygplan och flygmotorer.
Den 13 oktober 1909 sätter han sig som pilot i sitt egenbyggda endäckade flygplan Jeune et Blue (Gul och Blå) och genomför en flygning på som mest 800 meter. Därmed skrev han in sig som den förste svensk som flög ett flygplan i luften (även om det skulle dröja närmare 70 år innan han fick officiellt erkännande för bedriften). Hans flygsträcka kan jämföras med de berömda bröderna Wright, nummer ett i världen i luften, som vid sin första flygning 1903 kom som längst 260 meter.
Unné slutade ganska snart att flyga själv, men under andra världskriget tillverkade det företag han var delägare i mängder av flygplan och flygmotorer till den franska krigsmakten. Livet ut höll han kontakt med sina bröder i Kristianstad, varav en av dem förestod en vapenaffär på Västra Storgatan. Georg Unné gick ur tiden den 11 oktober 1960 och ligger begravd i Paris. Han förblev livet ut svensk medborgare.
Jag har någonstans sett en uppgift på att Christian IV hade funderingar på att göra Kristianstad till Nordens huvudstad?
Christian IV hade i sanning stora planer för Kristianstad, vilket framgår av hans egenhändiga anteckningar. Det kan inte hållas för uteslutet att han en tid funderade på att göra Kristianstad till hela Nordens huvudstad. Stadens ståtliga kyrkbygge stödjer denna tes, liksom de konkreta planerna på att uppföra ett kungligt slott vid Stora Torg. I stadsplanen benämns denna plats ”Kongl. Maytts Platz” och ännu 1676 på en karta med tysk text kallas den ”Königsplatz”. Christian ville att staden skulle vara ”Kongeriget til en Prydelse og Ære”.
Men istället för ett praktfullt slott i flera våningar i kvarteret öster om Stora Torg, gjorde pengabrist att det slutade med en 60 meter lång stallbyggnad i en våning som stod under tak redan 1617. Byggnaden användes inte bara som stall för kungens hästar utan också som förvaringsplats för verktyg och redskap. På 1620-talet omvandlades byggnaden till Tyghus, det vill säga förvaringsplats för vapen och ammunition till fästningens försvar. Ännu på 1700-talet hade byggnaden, som nu ingår som bottenvåning i museets huvudbyggnad, kvar sin gamla utformning.
Var Brännvinskungen L. O. Smith från Kiaby släkt med en osmansk prins?
Ett av Brännvinskungens barns giftermål är förmodligen orsaken till villfarelsen om kungligt prinsblod i L. O. Smiths släkttavla. Dottern Mary gifte sig nämligen med en äkta prins – den turkiske prinsen Jean Karadja Pascha. De bosatte sig i Stockholm och fick en son, Constantin Karadja, som växte upp i huvudstaden innan han flyttade ut i Europa. Sonens livshistoria är värd att omnämnas. Han är totalt okänd i Sverige i motsats till Israel och USA, där han jämförs med Oscar Schindler och Folke Bernadotte. År 1932 utsågs han till generalkonsul vid rumänska delegationen i Berlin, där han hjälpte judar att fly med förfalskade handlingar. Han avled i Bukarest 1950.
Så sent som 2005 hedrades han postumt med medalj av staten Israel för att han under andra världskriget medverkat till att rädda 51 000 judar undan koncentrationsläger. Någon har till och med liknat Constantin Karadjas heroiska insatser med Raoul Wallenbergs, som han för övrigt var avlägsen släkting till (Constantins halvsyster adopterades av finansfursten Knut Agathon Wallenberg).
Constantin Karadjas morfar var – ja just det – fattigpojken Lars, född den 13 oktober 1836 på en liten och oansenlig gård i byn Kiaby utanför Kristianstad.
Ligger det bevarade gamla bränneriet i Olseröd eller i Folkestorp?
Det skall vara bränneriet i Folkestorp eftersom det är beläget i Folkestorp, förr en egen by, omnämnd första gången på 1300-talet. På 1800-talet ägdes byn av Vittskövle slott. Bränneriet uppfördes 1908-1909 och verkade i drygt 60 år innan det lades ner 1972. Bränneriet är idag museum.
Kommer landets äldsta kungakrona från vår trakt?
Det är enligt stämplarna Hans Klaussen – en av samtidens mest kända silversmeder i Norden – som tillverkade den mästerliga kronan i Vä 1597. Hans Klaussen var rådman först i Vä och från 1614 till sin död 1617 i Kristianstad. Från hans hand finns dessutom bevarade sex utsökta nattvardskalkar, av vilka Östra Broby kyrkas från 1598 är betraktad som praktfullast.
När började Kristianstadsbygden befolkas?
Omkring 7000 år f Kr blev Kristianstadstrakten föremål för bosättning utmed kusten och vid insjöarna norr om nuvarande stad. Tyvärr är de äldsta boplatserna inte tillgänglig för forskningen då de legat utmed den strandlinje som vid denna tid gick långt ute i nuvarande Hanöbukten.
Har artisten Josephine Baker varit i Kristianstad?
Josephine Baker, som blev världsberömd för att uppträda i en minikjol av bananer, uppträdde i Kristianstad den 14 oktober 1958.
Mitt födelseår är 1930 och jag undrar hur många invånare det då fanns i Kristianstad?
Folkmängden i Kristianstads stad uppgick den 31 december 1930 till 13 387 personer. På tio år hade stadens befolkning ökat med 2 903 personer.
När etablerade sig Arbetsförmedlingen till Kristianstad?
Sveriges offentliga arbetsförmedling för Kristianstads län inledde sin verksamhet i Kristianstad den 2 januari 1908 i en lokal vid Tivoligatan.
Vad hände med fartyget Margareta under kriget?
S/S Margareta hade just avlämnat sin last av järnmalm i tysk hamn och var med kollast på väg till Köping. Klockan var runt 18-tiden den 9 juli 1942. Då ser fartygets kapten plötsligt en ubåt i övervattensläge. Den sovjetiska ubåten S7, under befäl av kapten S.P. Lisin, avlossar utan förvarning en torped på cirka 400 meters avstånd. Margareta träffas midskepps, klyvs i två delar och går till botten på mindre än en minut. Av besättningens 18 man följer 14 fartyget i djupet, bland dem tre med hemvist Yngsjö, Rinkaby och Kristianstad.
När genomförde Bosse Dynamit den spektakulära bankkuppen i Åhus?
Det var den 22 juli 1971, då större delen av traktens poliskår var koncentrerade till Kiviks marknad, som Handelsbanken i Åhus utsattes för en fräck kupp. Bosse Dynamit och hans kumpaner bröt sig in genom bankens källarvägg och oskadliggjorde larmsystemet med bland annat en potatisskalare (!).
Bankdirektören, som var bosatt på bankens ovanvåning, var vid tillfället bortrest på semester. Tidigt förstod polisen att det var yrkeskriminella som utfört den spektakulära kuppen och att det måste ha funnits en insider. Med en skärbrännare tog de med precision sig igenom kassaskåpets tjocka dörr. 216 bankfack bröts upp och länsades på juveler, kontanter och andra värdesaker. Hur mycket kunderna blev av med i sina bankvalv kunde aldrig fastslås, men det var miljoner. Av skattetekniska skäl kunde åtskilliga av dem inte uppge vad de fullt ut hade förvarat i sina fack.
Förövarna visade prov på osedvanlig kyla och lugn. När polisen kom till platsen fann de bland annat en nästan uppdrucken literflaska vodka, som tillhört bankdirektören, och som Bosse Dynamit med kumpaner hade konsumerat under tiden de brutit upp bankfacken. Med tiden kunde polisen gripa förövarna, totalt sju personer varav två flickor. Bosse Dynamit dömdes till fyra års fängelse. När han frisläpptes var han en mycket förmögen man, då han återfick den del av bytet som ingen gjorde anspråk på, vilket var majoriteten.
Insidern har aldrig avslöjats, trots misstankar som pekade mot en specifik person.
Kenth Olsson