Bild: Klevland.
Det kommer att dofta grillat på Lilla Torg på torsdagskvällarna i sommar. Då kör Smaca grillkvällar med något för alla. Det blir matlagning utomhus när den är som bäst med kocken Johannes Svensson.
Matlagning utomhus och doft av grill är verkligen sommarkänsla när den är som bäst. Under torsdagskvällarna med start efter midsommar kör restaurang Smaca grillkvällar. På deras uteservering på Lilla torg kommer det stå en kock och grilla.
– Vi kommer att grilla såväl kött som fisk och vegetariskt så det finns något för alla. Vi har också planer på att göra någon form av korv, säger Johannes Svensson.
Till det kommer det att serveras tillbehör. Förrätter och desserter kan beställas som vanligt men för övrigt är det fokus på grillat under de här kvällarna.
– Vi har turen på Smaca att få jobba i ett öppet kök. Det är kul med närhet till gästerna. Att laga mat på utomhusserveringen blir ännu en nivå på det, säger Johannes.
– Jag fick den här idén. Det känns som att torget blir mer levande och det kan inte bli så mycket härligare än när det luktar nygrillat. Så nu bjuder vi in folk till grillkväll hos oss, säger han.
Redan som barn sa Johannes att han ville bli kock. Så blev det. De senaste tiotal åren har han jobbat på olika krogar i Stockholm, bland annat på den kända Gyldene Freden som har anor tillbaka till 1700-talet. Han var även med och startade Animo i Stockholm tillsammans med två kockar i kocklandslaget. I Stockholm träffade han sin nuvarande sambo Tove, som är restaurangchef på Smaca. När det blev en lucka i köket hos Smaca sökte Johannes sig dit.
– Jag gillar att utmana smaker genom att blanda svenska råvaror med det asiatiska kökets smaker, säger Johannes.
Nu ser han och övriga bakom Smaca fram emot sommarens grillkvällar som håller på en bit in i augusti. Boka in torsdagarna och njut av grillat hos Smaca på Lilla Torg.
Johannes tips
Johannes tips till alla hemmagrillare är ett riktigt bra tillbehör som passar till allt. Ta ett helt spetskålshuvud. Salta och peppra och tag ett par kvistar timjan, en liten klick smör och två klyftor vitlök. Rulla in allt ordentligt i aluminiumfolie och stoppa direkt i glöden medans man grillar. Johannes gillar att ha lite konbu (Konbu är alger som används mycket i Japan) i som pricken över i:et. Vänd ett par gånger under tiden, öppna, klyfta den och voilà.