Kottar, kaffe och äggskal höll inte måttet men det gjorde hampa och sockerrör. Ateljé Lyktan ville använda ett nytt material som är hållbart för såväl miljön som i själva materialet. Efter flera års arbete resulterade det i Superdupertuben som är gjord av hampa.
På 70-talet lanserade Ateljé Lyktan i Åhus Supertuben, vilken är en avlång belysningsarmatur som sedan dess har lyst upp otaliga skolor, kontor och bostäder. Den gjordes i aluminium på den tiden och blev mycket populär. Sedan dess har det hänt mycket i världen och inte minst i utvecklingen av produkter hos Ateljé Lyktan.
– Vårt mål idag är att hela tiden utveckla produkterna ur ett hållbarhetsperspektiv. Det handlar om val av material, hur tillverkningen går till och att armaturen ska förbruka så lite energi som möjligt, säger Malin Gadd som är produktchef på Ateljé Lyktan i Åhus.
För några år sedan kände Ateljé Lyktan att de ville utöka sortimentet på främst linjära produkter till kontor och andra miljöer. Efter att ha goda erfarenheter av samarbete med den norska arkitektbyrån Snöhetta så återtogs kontakten. Tillsammans började de skissa på nya produkter. Det var då Supertuben kom på tal och istället för att ta fram en helt ny produkt ville de utveckla en variant på den utifrån ett mer hållbart perspektiv.
– Vi hade en vision om att ta fram ett material som var hållbart och industriellt komposterbart. Vi ville även jobba med det lokala, säger Malin och fortsätter;
– Tillsammans med materialutvecklare började vi experimentera med olika material. Eftersom det finns många tallar i Åhus så började vi med att se om det gick att göra ett material av tallkottar. Tyvärr var fiberna i dem för korta så materialet blev alldeles för sprött, säger hon.
De gav inte upp utan fortsatte att experimentera med kaffesump, risskal och äggskal men de fiberna var också för korta för att materialet skulle klara av påfrestningar. Då kom industrihampan på tal.
– Den används i många olika produktionsprocesser men den har aldrig extruderats/strängpressats tidigare. Det här materialet blev unikt, säger Malin.
Ateljé Lyktan stod äntligen med ett material som de kunde tillverka armaturer av.
– Det blev en mycket större utmaning än vad vi hade kunnat föreställa oss, säger Malin och fortsätter:
– Man behöver testa gränserna för att hitta nya innovativa lösningar och vi är glada att vi gjorde det, säger hon.
Materialet är helt biobaserat och förutom hampa innehåller det PLA, vilket är ett bindemedel som är gjort av bland annat sockerrör. Det kan läggas på industriell kompost så komposteras allt.
– Hampa är dessutom hållbar på så sätt att den behöver inga gödningsmedel och är inte känslig för uttorkning. Den kan odlas om och om igen på samma mark, säger Malin.
Idag tar Ateljé Lyktan sin hampa från Holland men hoppas kunna köpa den av svenska odlare framöver. Superdupertuben finns endast i naturfärg idag eftersom det inte finns några helt biobaserade infärgningar i dagsläget. När det kommer kan produkten komma i fler färger.
– En del av hållbarhetsresan är just att kunna göra avsteg och här valde vi att göra det gällande färgerna, säger Malin.
Gällande Superdupertuben har de tittat på allt som gör den mer hållbar och det gäller även att skapa ett optimalt men bekvämt ljus. Bländskyddet i den är även det i en naturfärg som ger ljuset ett ombonat intryck
– Vi är mycket nöjda med slutprodukten. Den ger ett 73 procent lägre koldioxidavtryck i materialdelen jämfört med om den hade tillverkats i aluminium, säger Malin.
Superdupertuben kan pryda kontoret såväl som hemmet. I ett kök till exempel med en inredning i trä gör den sig mycket bra.
Än så länge använder inte Ateljé Lyktan hampamaterialet i några andra produkter. Det diskuteras kring det men det finns inga konkreta planer än. De tittar även på andra innovativa och spännande material. Hållbarhetstänket är i centrum i allt idag hos Ateljé Lyktan. Superdupertuben är ett resultat av målmedvetenhet och omtanke om vår planet.