I en gammal stärkelsefabrik med jordstampat golv hittade Richard Nilsson möjligheten att förverkliga sin dröm. När folk skakade på huvudet åt hans idé fortsatte han arbetet med att bygga upp det som idag har satt Österslöv på kartan, nämligen Bykrogen i Österslöv.
Richard Nilsson är uppväxt i Österslöv. Redan i 15-års åldern hade han en dröm om att ha något inom restaurangbranschen. På den tiden höll Richard mycket på med musik. Drömmen att kunna kombinera det på något vis växte då. Livet vill ofta annorlunda och för Richard innebar det att han fick jobb på Värmebaronen i Österslöv, vilket hans bror drev.
– Jag jobbade som säljare där och trivdes bra med det men när jag närmade mig 40 så började jag fundera allt mer. Jag blev inspirerad av en karaktär i TV-serien Svenska Hjärtan. Hon sadlade om och det fick mig att bestämma mig för att göra likadant. Det var en julafton då vi satt hemma hos mina föräldrar som jag sa att nu ska jag öppna en restaurang, säger Richard Nilsson på Bykrogen i Österslöv.
Han började leta efter lokal och hörda att den gamla Stärkelsefabriken i Österslöv eventuellt skulle säljas. Byggnaden hade fungerat som stärkelsefabrik fram till 1960. Året därpå tog försvaret över den och hade det till mobiliseringsförråd. När det förrådet sedan skulle avvecklas så behövde försvaret bli av med byggnaden.
– Av en slump fick jag tillgång till att gå in i byggnaden och titta innan det hade lagts ut till försäljning. Jag såg många möjligheter och en otrolig charm med de vackra väggarna bland annat, säger Richard.
När det sedan var dags för visning inför försäljningen så var de tre personer med Richard inräknad som var och tittade. Sedan fick de lägga bud. Richard fick inte det och började då leta lite olika lokaler runt trakten. Han hann som tur var inte köpa något annat innan han fick höra att köparen, som hade lagt vinnande budet på stärkelsefabriken, inte kunde betala.
– Fortifikationsverket ringde mig på Luciadagen 1999 och sa att det inte blev något med honom som hade vunnit budgivningen och då slog jag så klart till, säger Richard.
Dagen efter var han uppe och skrev på papper. Därefter ansökte han om bygglov och sedan var det dags att börja renovera. Det var mycket att göra då det var jordstampat golv i stora delar av byggnaden.
– Här där vi sitter nu var det bara jord. Så här har vi höjt upp och lagt golv, säger Richard och gör en gest ner mot golvet i restaurangen.
Det är ett enormt arbete som ligger bakom att få iordning lokalen i det skick den är idag.
– Jag hade bra hjälp av Jan-Axel Bondesson som har drivit en snickerifabrik. Det är en positiv människa som såg möjligheter, säger Richard.
Tanken var hela tiden att det skulle bli en mysig och rustik miljö dit familjer kunde komma och äta och umgås.
– Jag ville servera rejäl mat så som det var på stadshotellen förr då det kunde vara biff med lök eller något annat gott. Det var alltid mycket mat och det gick alltid att få en silltallrik före maten. Det var så jag ville ha det. Barnen skulle kunna vara med och krypa runt under borden och leka, säger Richard.
Sagt och gjort. Renoveringen gick framåt och det började närma sig dags att öppna Bykrogen i Österslöv.
– 95 procent av alla i trakten sa att det här kommer aldrig att gå. De tyckte jag var dum i huvudet som satsade på detta i lilla Österslöv, säger Richard och fortsätter;
– Det är inte långt från Kristianstad och andra kringliggande orter. Tänk vad skönt att komma ut hit och få en bit god mat i rustik och mysig miljö. Jag trodde på detta, säger han.
18 maj 2001 stod Richard och målade i ett av hörnen i restaurangen för att få det klart innan det var dags att premiäröppna restaurangen. Det blev bråttom hem för att duscha och byta om innan det var dags att för allra första gången stå i dörren och välkomna premiärgästerna genom att hälsa på alla i hand. Det där handslaget som sedan levde kvar och välkomnade alla gäster i många år. Premiärkvällen var förstås en alldeles speciell känsla. På menyn stod gös som var fiskad i Råbelövssjön utanför Bykrogen. Den serverades med murkelsås. Det fanns också fläskfilé med rosmarinsås på menyn.
– Jag ville ha rejäl lokalproducerad mat och fisk som abborre och gös från sjön här. Det var en central råvara, säger Richard.
Menyn gick hem hos gästerna liksom den härliga atmosfären. Richard var glad över att äntligen ha fått öppna sin restaurang och förverkliga en dröm. Startskottet till Bykrogen i Österslöv hade gått.
När Bykrogen i Österslöv hade varit igång några veckor så hade ägaren Richard Nilsson fått kontakt med en vilthandlare i Hanaskog för att kunna köpa upp viltkött och servera bland annat vildsvin på menyn.
– När jag och dåvarande köksmästaren Susanne var på väg till vilthandlaren för att köpa vildsvin så blev jag uppringd av P4 Radio Kristianstad. Det var programledaren Bosse Klaar som sa att de ville komma och laga mat och direktsända hos oss på Bykrogen. Det sa vi självklart ja till men det blev bråttom att hitta på något som vi skulle laga, säga Richard med ett leende när han tänker tillbaka.
Han lyckades köpa vildsvin och kom tillbaka till restaurangen och började planera en maträtt att laga i direktsändningen som skulle ske dagen efter. De hade förutom vildsvin även oxfilé hemma. I direktsänd radio lagade de köttbitarna tillsamman med bearnaisesås och kantarellsås. I samband med det var rätten Bykrogens svart och vita inrättad. Det kom att bli en av restaurangens populäraste rätter på menyn under många år.
– Det var en ren slump att den kom till. Jag vet inte hur många tusen Bykrogens svart och vita vi har lagat genom tiderna, säger Richard och viftar med handen lite frågande.
Efter en tid kom några gäster från bland annat polisens tillståndsavdelning på besök för en matbit i restaurangen. Strax innan hade Bykrogens första hotellrum blivit klara. Det var sex rum som var byggda in i befintlig byggnad. Ingenting hade ändrats på utsidan och det fanns ett bygglov för restaurangen. Vad Richard inte hade förstått var att det krävdes särskilt tillstånd för hotellrummen. Richard blev rekommenderad av besökarna den här dagen att söka tillstånd.
– Det var klart jag skulle så det inte skulle bli något problem om det till exempel skulle börja brinna. Det var bara en blankett till Räddningstjänsten och Stadsbyggnadskontoret sa de. Det skulle vara hur enkelt som helst, säger Richard och skakar på huvudet.
Det var allt annat än enkelt när blanketterna kom in och Richard fick besked att han skulle ha sökt det här tillståndet först. Nu skulle han få riva allt igen eller böta 200.000 kronor. Det var för mycket pengar för en nyöppnad verksamhet.
– Jag blev helt bedrövad och kopplade in advokat och drev det här i Länsrätten. Det slutade med att vi fick böta 140.000 kronor. Det var ett hårt slag och jag funderade på om det här skulle kunna gå. Jag hade satsat mycket pengar på att förverkliga detta så jag bestämde mig för att kämpa vidare, säger Richard.
Det var allt annat än guld och gröna skogar för Richard men han bestämde sig för att byråkrati inte skulle få sätta stopp för hans dröm. De kämpade på och efter en tid kom de igång med grillbuffé vissa kvällar. Det blev mycket populärt och efterhand blev det underhållning också vissa kvällar. Det var precis så Richard hade tänkt sig sitt ställe, en plats att mötas på och umgås över god mat och underhållning. Genom åren har de flesta av traktens stora artister med Olle Jönsson i spetsen varit flitiga på scenen på Bykrogen. Antalet gäster bara ökade och snart var varje fredag och lördag fullbokad. Richard stod alltid i dörren och välkomnade gästerna med ett handslag och några välkomnande ord.
– Det var fantastiska år men det var oerhört slitsamt med sena kvällar med fullt med folk, musik och mycket jobb. Till slut kom jag till ett vägskäl där jag behövde få igång mer verksamhet i veckorna och inte bara på helgerna. Jag hade personal som behövde ha jobb i veckorna med och vi behövde ha ett jämnare flöde på gäster, säger Richard.
Han bestämde sig för att bygga ut hotellet för att kunna ta emot mer konferenser och andra grupper i veckorna. Efter mycket förhandling med grannen så fick han köpa deras hus.
– Det var vår enda chans att bygga ut hotellet. Så vi byggde ihop det huset med vår byggnad här och så hade vi ett hotell med 20 rum helt plötsligt, säger han.
Samtidigt byggdes konferensrum och det första matlagningsköket, då hoppet att få dit grupper som lagade mat tillsammans med kockarna hade fötts. Ett par år senare skulle en annan granne som hade varit snickarmästare sälja sitt hus eftersom han hade hamnat på ålderdomshem. Richard köpte det med det gamla snickeriet och lovade samtidigt att bevara en del inredning från snickeriet. Richard köpte huset tillsammans med det gamla snickeriet och lovade samtidigt att bevara en del inredning från snickeriet. Det blev ytterligare 6 hotellrum, en loungedel och ett matlagningskök till.
– Vi har bevarat flera detaljer från snickeriet som har varit där och vi kallar även delen för snickeriet, säger Richard.
Nu blomstrade verksamheten och det blev mycket konferenser i veckorna där många företag bokade kvällar i matlagningsköken, där de fick laga sin mat under överinseende av Bykrogens eminenta kockar. Samtidigt var det fullt ös på fredags- och lördagskvällar med livemusik och fullbokat hus.
–Det var precis mitt mål att få snurr på verksamheten hela veckorna och det var jätteroligt. Men jag var sliten och personalen slet hårt, säger Richard som ihärdigt fortsatte att stå i dörren kväll efter kväll och personligen hälsa alla gäster välkomna.
Två av kockarna på Bykrogen i Österslöv 2017 var hemvändare. De var ifrån trakten och hade jobbat på annan ort en tid. Nu var de tillbaka och arbetade på Bykrogen. Vid den här tiden var det full rulle på musikkvällar, grillbufféer, söndagsmiddagar, fest och högt tempo.
– Jag var sliten. Då kallade de här kockarna mig till möte och sa att de hade en idé. De tyckte att vi skulle börja med avsmakningsmenyer med tio rätter. Jag ville testa idén, säger Richard Nilsson som äger Bykrogen i Österslöv.
De gjorde om en del av restaurangen till en avdelning med fine dining. Allt med fine dining bestämdes i princip över en natt. Peter Nilsson på Villa Balsvik anlitades för att inreda inför det nya konceptet.
– Första tillfället med fine dining kom det åtta personer tror jag. Jag som var van att det kom 60-80 personer en helgkväll tänkte vad har jag gett mig in på, säger Richard.
Strax efter den premiären på avsmakningsmenyn så kom Richard i kontakt med en resebyrå som för en slant lovade marknadsföra menyerna tillsammans med övernattning på Bykrogen. Det visade sig bli en succé under de tre månader som de anlitades. Därefter hade Bykrogen fullt varje fredag och lördag. Det kom gäster långväga ifrån. Strax därefter inreddes en loungedel i engelsk stil med möjlighet för såväl avkoppling som arbete för Bykrogens konferensgäster.
2020 när pandemin började hade Bykrogen sitt första gästspel med kändiskockar. De bjöd då in Daniel Müllern. Sedan dess har de haft flera gästspel med kända kockar.
– De här gästspelen är roligt för såväl gästerna som för våra kockar här. Det är mycket uppskattat och det kommer vi att ha mer av, säger Richard.
Åren med pandemin var tufft men de klarade det. Nu är det lågkonjunktur.
– Än har vi inte känt av det så mycket men det kanske kommer, säger Richard.
Idag består gästerna måndag till torsdag till stor del av konferensgäster där många av dem väljer att laga mat i matlagningsköken som en gemensam aktivitet. På helgerna är det fine dining med 10-rätters avsmakningsmeny.
– Personalen med platschefen Sofia Roos, restaurangchefen Philip Roslund och kökschefen Björn Palm i spetsen sköter nu hela verksamheten. Jag kommer ner här då och då och jobbar lite och äter något. Jag håller på att dra mig tillbaka. Jag finns kvar här några år till sen får någon annan ta över, säger Richard.
Personalen jobbar hela tiden på att gästerna ska få en upplevelse inte bara i gommen. Bykrogen har två sommelierer som hela tiden plockar ut de bästa dryckerna i kombination med maten. Råvarorna har en historia, som berättas av serveringspersonalen, och rätterna får en spännande presentation. Maten är i fokus men det är fler sinnen än smaksinnet som får en kick av ett besök på Bykrogen i Österslöv. Det där stället som förverkligade Richard Nilssons dröm då för många år sedan. Det stället som har bytt inriktning och ändå har fullt av gäster. Det stället som uppskattas av många trots att folk skakade på huvudet när Richard startade upp ute på landet i den pyttelilla orten. Bykrogen har helt klart satt Österslöv på kartan.
Tina Persson