Kriminalkommissarie Börje Sjöholm i Helsingborg leder Skånepolisens grupp för kalla fall – cold cases. Sammanlagt har de åtta kriminalarna i gruppen 108 ouppklarade mord i sina hyllor och datorer.
Några är kallare än andra.
Just nu jobbar gruppen intensivt med ett alldeles speciellt mord som Börje Sjöholm säger att han dessutom har goda förhoppningar om att kunna klara upp. Kanske redan innan året är slut.
Det handlar om det synnerligen tragiska mordet på sexårige Emil Rittbo, som sköts i bilen efter ett bankrån i Hörby den 9 december 1993. Mordet är prioriterat, både på grund av dess ohygglighet och eftersom polisen fått in nya intressanta uppgifter.
– Vi tror idag att vi faktiskt vet vilka rånarna var, säger Börje Sjöholm, som fortsätter lägga pusslet kring händelserna den här olyckliga vinterkvällen för mer än 20 år sedan.
Det började, några minuter efter klockan 17, som ett dubbelrån mot Färs och Frosta Sparbank, där rånarna enligt uppgift kom över ungefär 100 000 kronor, och sedan vidare mot Föreningsbanken, där dock rånet misslyckades och utdelningen blev noll kronor.
I samband med flykten från Föreningsbanken krockade rånarnas vita BMW med en personbil i Hörby. De satte full fart iväg från Hörby, men mannen som blivit påkörd trodde att han utsatts för vanliga smitare som försökte komma undan sitt ansvar för kollisionen. Han hade ingen aning om att det satt två, eller eventuellt tre, beväpnade och desperata rånare i bilen som hade kört på honom.
I framsätet hos honom satt hans sexårige son, Emil, ordentligt fastspänd i sin barnstol.
Efter en kort biljakt hamnade rånarna fel och stannade för att vända. En av dem steg ut ur bilen med sin AK-4:a och från bara några meters håll sköt han åtminstone två skott mot den förföljande bilen. Ett av skotten gick in i bilens motor och det andra träffade Emil som omedelbart avled av skadan. Då hade det gått en knapp kvart sedan rånarna steg in i sparbankens lokaler.
Ytterligare en kvart senare hittade en polispatrull den BMW som rånarna använt, vid Kylestorp strax öster om Ekerödsrasten. Bilen hade krockskador på vänster front efter kollisionen med Emils pappa.
Den vita BMW:n hade stulits några dagar tidigare från en bilfirma på Lundavägen i Malmö.
Två dagar senare hittade man ännu fler spår vid Galthult, mellan Hässleholm och Örkelljunga. Där fanns bland annat brända rester av den automatkarbin som använts vid rånet.
– Vi har kunnat konstatera att det är den AK-4:a som användes vid mordet på Emil, säger Börje Sjöholm.
Även om Börje Sjöholm idag är optimistisk och tror att hans grupp ska lösa det här fallet relativt snart är han förtegen om vad man har hittat som leder polisen rätt. Det finns en del material som lämnats vidare till Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping (tidigare SKL – Statens Kriminaltekniska Laboratorium), men analysresultaten är ännu inte färdiga.
Vad det handlar om vill han inte gå in på.
I den ena av bankerna glömde rånarna en bag när de lämnade platsen. Polisen har inte kunnat spåra bagen.
Under det senaste halvåret har fyra poliser i gruppen arbetat i princip heltid med att försöka lösa mordet på Emil. Åtskilliga nya förhör har hållits och ett nytt spaningsuppslag är att det skulle funnits en tredje man med vid rånen.
– Det är högst sannolikt att det förekom en tredje man som kanske var den som höll vakt utanför banken och vid flyktbilen, säger Börje Sjöholm.
Den misstanken har man dock ännu inte kunnat få bekräftad, även om man också har vissa vittnesmål som pratar om tre gärningsmän. Polisen är idag säker på att det finns de som vet mer om vad som hände och vilka som var med. Dem vill man självklart gärna komma i kontakt med. Även i den kriminella världen ser man mordet på en sexårig grabb som något avskyvärt.
– Rånen som sådana är preskriberade, men det är inte mordet. Hör någon av sig som var med om rånet och berättar betyder det inte automatiskt att denne riskerar åtal för medhjälp till mord.
Mord preskriberas inte längre i Sverige. Det var efter mordet på statsminister Olof Palme som lagarna ändrades. Det var också det som blev den första grundstenen till de cold casegrupper som idag finns inom landets polismyndigheter.
Den grupp som Börje Sjöholm leder har arbetat tillsammans i två år. Han poängterar att det fortfarande är ett uppbyggnadsarbete som pågår med sammanställningar av uppgifter, kartläggningar och arkiveringar.
– Det handlar om att skaffa sig en struktur i arbetet som gör det enklare att ta upp utredningen igen. Ordning och reda, säger Sjöholm.
De äldsta mordfallen som cold casegruppen arbetar med är från 1985. Det handlar om ett mord på Bergsgatan i Malmö och det så kallade rumänmordet i Helsingborg, samma år.
Ännu har man inte kunnat avsluta något gammalt fall i Skåne. Det tar tid och är ett svårt arbete. Det finns ju trots allt en anledning till att fallen inte har lösts tidigare.
Däremot har man hjälpt polisen i Västra Götaland att hitta en mordbrännare. I april 2012 började det brinna i en lägenhet i Borås där räddningstjänsten lyckades få ut två personer ur bostaden. I juli samma år inträffade ett försök till mordbrand på Hisingen i Göteborg. I båda fallen figurerade samma man, som kvinnorna träffat via nätdejting.
Skånepolisens cold casegrupp kopplade mannen till ett mord på Docentgatan i Malmö 1998, där en kvinna slagits ned och sedan blivit innebränd, och rullade upp hela historien. Mannen dömdes till åtta års fängelse i juli 2014 för de båda fallen i Borås och Göteborg, men är ännu inte åtalad för mordet i Malmö, som han förnekar inblandning i.
– Ärendet tog mycket energi, men det visar också att det är viktigt att jobba mycket med ett fall, säger Börje Sjöholm.
När blir ett mordfall kallt?
– När allt som går att göra är gjort, då är det kallt. Samtidigt är det då som vi upprättar en startpärm, gör en sammanfattning och en bevakningslista och inleder vårt arbete med det.
– Det kan finnas ett vittne som inte har berättat allt. Någon vars personliga situation eller relation till en misstänkt har förändrats. Det kan ge en öppning på nytt för ett fall, säger Sjöholm.
Ett annat av de gamla mordfall som Skånepolisens cold casegrupp har på sin prioriteringslista är mordet på Eva-Marie Strandmark i Öllsjö 2006.
Per Erik Tell