Tog Karl XII några beslut om försvaret av Kristianstad?
I november 2021 kunde såväl lokala som riksmedier berätta nyheten om hur medarbetare från kommunarkivet i Söderportgymnasiets källare hittade ett okänt brev, undertecknat Karl XII i januari 1718. Ett annat, för allmänheten lika okänt, brev från kungen samma år, som för övrigt blev hans sista i jordelivet, rörde Kristianstads fästning. Återkommande högvatten (översvämningsrisk redan då) hade skadat fästningen som var i behov av akuta reparationer. Kungen beslöt emellertid att sådana nödvändiga reparationer fick anstå, anslagen till underhåll uteblev och fästningen förföll snabbt. Det kom att dröja till 1748 innan fästningen rustades upp, byggdes ut och förvandlades till en av Sveriges största och viktigaste försvarsanläggningar. Då hade krigarkungen Karl varit död i 30 år. Som bekant blev han skjuten till döds av okänd kula i november 1718 i Norge. Men hans brev lever kvar!
Stämmer det att kyrkan i Vä haft flera torn?
Ja, under mer än 400 år, fram till början av 1800-talet, var kyrkan i Vä försedd med tre (3!) torn!
Vilken var den första byggnaden som flyttades till Hembygdsparken i Degeberga?
Det var den så kallade Knopparpsstugan som 1936 flyttades till området, året efter kom Lunnahöjastugan.
Hur länge har det funnits torghandel i Kristianstad?
Torghandel har funnits så länge staden med dess torg existerat. Och i perioder under dessa mer än 400 år har det också diskuterats regelverk kring denna handel, även förbud. I oktober 1903 skriver exempelvis Kristianstadsbladet om att avseende ”Stora Torg liksom på Lilla Torg i en icke avlägsen framtid kommer att rengöras från allt vad krämeri heter”.
När Skåne blev svenskt tvingades Skåningarna då använda svenska mynt?
Skåningarna ville inte använda de otympliga svenskmynten av koppar, som de blev tvingade till av den svenske kungen. En daler silvermynt i koppar vägde runt 1,5 kilo och tiodalersplåten helt osannolika 19,7 kilo och som utgjorde världens tyngsta (och mest opraktiska) mynt. I stället fortsatte man i stor utsträckning att hålla fast vid de gamla beprövade danska och tyska myntsorterna.
Var låg ursprungliga Olseröds by och när tillkom stationshuset?
Från medeltiden fram till början av 1800-talet låg Olseröds by vid byns vattenhål. Storskiftet 1819-20 och laga skiftet 1827-29 medförde att byn till väsentliga delar sprängdes genom att flertalet gårdar flyttade ut till sina respektive marker. I dag uppvisar byn en tydlig öst- västlig riktning. Stationshuset uppfördes 1901, det vill säga året efter att järnvägsbanan Degeberga-Brösarp invigdes.
Fick personalen på Finlandsbryggeriet vid Långebro sin lön i öl?
Nej, men de som arbetade på Finlands Bryggeri fick dagligen och utan kostnad konsumera sex flaskor pilsner, tappade på särskilda gröna flaskor som bara förekom internt inom företaget. Vid dykningar har man i Helgeåns vatten invid det gamla bryggeriet, där arbetarna ofta satt vid åkanten på raster och lunch, återfunnit en stor mängd av dessa flaskor som när de hade tömts kastades i vattnet.
Hur många byar och gårdar fanns det i Äsphults socken på 1600-talet?
I de så kallade prästrelationerna 1624 redovisas att det fanns fem byar i socknen: Äsphult med 6 gårdar, Rickarum ned 15 gårdar, Brostorp med 7 gårdar, Liarum med 6 gårdar och Pårup med 4 gårdar. Därtill anges 8 torp med 2 gårdar och 2 möllor.
När försvann den vackra allén på Nya Boulevarden?
Den 6 februari 1945 kunde Kristianstadsbladet rapportera om hur det riktades skarp kritik i stadsfullmäktige mot att drätselkammaren, som utan fullmäktiges hörande nyligen hade kalhuggit hela Nya Boulevarden på sin vackra trädallé: ”Ett hemskt tilltag som hade väckt den största indignation och förvåning från stadsbefolkningens sida”.
När fick Kristianstad sina nuvarande kvartersnamn?
Dessa, 32 till antalet, blev till 1918 i samband med upprättandet av ett fastighetsregister för staden Kristianstad.
Vet man hur många som har begravts på pestkyrkogårdarna i Maglehem och Hörröd?
Enligt arkiven finns inga belägg för att det begravdes några pestoffer på dessa två kyrkogårdar. De ska alltså mer betraktas som förberedelseplatser i fall det värsta skulle inträffa. Å andra sidan har de två pestkyrkogårdarna aldrig blivit föremål för utgrävningar så helt säkert vet man inte.
När byggdes Norra Kasern?
Norra Kasern i Kristianstad uppfördes åren 1754-68 och är i dag landets äldsta kasernbyggnad i sten. Åren 1787-88 byggdes Södra Kasern. Att uppföra kaserner i sten innebar en långvarig förläggning av manskap som inte var vanligt under äldre tid. Kaserner av denna typ finns endast i Kristianstad, Landskrona, Marstrand, Göteborg och Stockholm. För övrigt är Kristianstad en av få städer som kan stoltsera med hela fem olika garnisonsområden från gångna tider: tyggården, Norra Kasern, Södra Kasern, Östra Kasern, Norra Åsum och Näsby.
Vem var Sigge Wulff?
Den 20-årige Sigge Wulff från Kristianstad var landets populäraste varietésångare i slutet av 1800-talet. Under hans drygt tvååriga karriär gjorde han succé runt om i landet och utomlands. Sedan dog han och liktåget följdes av tusentals gråtande damer.
Sigge Wulff föddes den 4 november 1869 i det så kallade Kungshuset på Västra Storgatan 39 i Kristianstad. Han var son till Nils Lindgren, sergeant på Wendes regemente, och dennes hustru, Hanna. Hans dopnamn var Bror Sigfrid, men som artist ändrade han Sigfrid till Sigge och Wulff bildade han från moderns flicknamn Wolf. Efter att gått fem klasser i Kristianstads läroverk (nuvarande Söderportgymnasiet) tröttnade han och hoppade av.
Närmast av en slump slog han sig in på artisteriet, debuterade som varietésångare i Lund våren 1889. Därefter följde Köpenhamn och Malmö, innan han gjorde sin Stockholmsdebut med flera bejublade framträdanden i olika sorters kostymering. Pressen jublade och slog fast att han var ”född artist från hjässan till fotabjället”. Succéerna på Stockholms varietéscener följdes av bejublade turnéer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, men då var han redan märkt av tuberkulos. Trots allt sämre hälsa, med vistelse på sanatorium, fortsatte han att uppträda in i det sista.
Sigge Wulff dog i tuberkulos den 7 januari 1892 i Stockholm. Det blev i det närmaste landssorg. Efter hans död framträdde ett antal Wulff-imitationer med varierande framgång. Den kände revykungen Ernst ändrade i unga år sitt efternamn till Rolf eftersom det nästan lät som Wulff. Gösta Ekman spelade honom på film, Evert Taube och Jan Malmsjö spelade in hans sånger. Samtliga av dem sjöng in Wulffs mest populära visa ”Kvinnor och champagne”. Till Kristianstads kommun har det vid flertalet tillfällen inkommit förslag om en Wulff-staty i staden. Rickarums byateater förevisade 2009 musikalen ”Sannsagan om Sigge Wulff”.
Redan veckan efter begravningen visades Sigge Wulff upp som vaxdocka på Svenska Panoptikon i Stockholm, iförd originalkläder som skänkts av hans moder. Panoptikon förvärvade även en kopia av Wulffs dödsmask. Den hade tillkommit kort efter hans död då hans ansikte hade täckts med tunna gipsbindor. När dessa stelnat och lossats blev resultatet en form för gipsavgjutningar av hans ansikte som det kunde tjänas pengar på. När Panoptikon gick i konkurs 1924 köptes vaxdockan av Wulff av en tonårspojke, som sedan sålde den vidare till en radiohandlare vilken använde den som skyltdocka. Dödsmasken ropades in av en privatperson som 50 år senare, 1974, skänkte den till Stadsmuseet, där den i dag utgör en av museets få bevarade dödsmasker.
Sigge Wulffs karriär varade i endast 30 månader. Publiken och pressen älskade honom. Under sin korta karriär lyckades han bli den populäraste varietéartist som funnits i Sverige. När liktåget, bestående av ett 50-tal slädar, med hans kista fördes till Norra kyrkogården kantades Stockholms gator av tusentals sörjande människor, merparten gråtande Stockholmsdamer. Efter jordfästningen, som ägde rum den 10 januari, ”grät damerna i flera veckor”, enligt pressen.
I dödsrunan efter Wulffs anges att han var klar och redig in i det sista, men uttryckte stor sorg ”öfver att behöfva gå hädan, då han nu hade fått det så bra”.
Sigge Wulff blev 22 år.
Kenth Olsson