Det var i Hammar skola som studievägen började för Petra Lundh. Då kunde hon inte ana att hon en dag skulle bli rikspolischef. Hon trivs med jobbet, som innebär en del utmaningar med bekämpning av gängkriminalitet. Eftersom hon är från trakten kom även Kristianstad på tal.
Petra Lundh föddes i Nosaby församling och växte upp i Hammar. Hon gick på Hammar skola och sedan vidare på Nosaby skola.
– Efter skolan tänkte jag först läsa till mellanstadielärare men jag kom inte in på utbildningen. Jag hade inte dåliga betyg men det var många som sökte. En kompis till mig gjorde reklam för juristlinjen och då kom jag senare in där. Jag halkade in på det på ett bananskal kan man säga, säger Petra.
Det var inte ett aktivt val från början att bli jurist, men det var däremot valet att flytta till Stockholm. Petra hade då träffat sin blivande man och han pluggade också i Stockholm.
– Jag trivdes jättebra på juristlinjen. Det var roligt och intressant, säger Petra.
När hon tog examen från juristlinjen så började Petra som tingsnotarie på Stockholms tingsrätt.
– Jag tyckte det var spännande att komma ut i verkligheten. Man fick se olika livsöden och tvister. Det jag hade läst blev konkret, säger hon.
Flera domare i tingsrätten sa till Petra att hon borde söka till domarutbildning. Sagt och gjort. Efter två och ett halvt år i tingsrätten sökte Petra till domarutbildningen på Svea Hovrätt och kom in där. Som färdig domare väntade sedan uppdrag på flera olika sätt. Hon har arbetat i flera statliga utredningar. Den kanske mest kända var som utredningssekreterare i kommissionen som granskade utredningen kring mordet på Olof Palme.
– Då satt jag faktiskt i det huset som jag sitter i idag, men på ett annat ställe i det. Jag satt här och läste allt material från Palmegruppen. Det höll jag på med i nästan tre år. Det var jättespännande och är en del av vår nutidshistoria, säger Petra.
Hon har även varit utredningssekreterare i utredningen om HSB och spionhärvan på TV4. Det har blivit många och omtalade utredningsuppdrag, som den i utredningen kring kravallerna i samband med Europeiska rådets toppmöte i Göteborg 2001. Petra var även med i granskningen kring mordutredningen på Anna Lindh.
Petra har varit domstolschef i Södertörns tingsrätt och där fick hon förfrågan om att bli riksåklagare. Det var hon sedan mellan 2018-2023. Efter sommaren 2023 lämnade hon det för att bli hovrättspresident i Svea hovrätt. Hon hann inte sitta där så länge förrän hon fick förfrågan om att bli rikspolischef.
– Jag var tveksam först då jag precis hade börjat på Svea hovrätt. Polisen är en komplex verksamhet och det är en utmaning med det här läget som polisen är i. Det fördes långa diskussioner. Jag tänkte att tycker regeringen att jag ska leda polisen så måste jag försöka. Jag drivs av utmaningar, säger Petra.
Hon tillträdde som rikspolischef i december förra året.
– Det har varit en rolig, spännande, lärorik och intensiv tid den första tiden. Jag har varit runt i alla sju polisregionerna för att se vad vi behöver göra, säger Petra.
Det finns mycket att göra, inte minst när det gäller gängkriminaliteten.
– Jag känner till problemen i Kristianstad med. Det handlar om att försöka förhindra så mycket som möjligt med hjälp av både lagstiftning och arbetsmetoder, säger Petra och fortsätter;
– Det är viktigt att vi kan klara upp brotten och få en fällande dom. Jag tycker att det har hänt mycket under det senaste året. Många ungdomar rekryteras in i gängkriminaliteten. Där behöver vi jobba brett och visa barn och ungdomar att det finns andra vägar än kriminalitet. Socialtjänst, kommun, näringsliv och föreningsliv behöver alla jobba tillsammans med de delarna. Vi behöver mobilisera hela samhället för att vända utvecklingen, säger hon.
Det har hänt en hel del under det senaste året, men det krävs mer.
– Vi har flyttat fram positionerna ordentligt under det senaste året. Det har tagit lång tid att hamna här och det kommer att ta lång tid att gå tillbaka men det kommer att gå. Jag är hoppfull när jag ser nu att vi jobbar från lokal via regional till nationell och internationell nivå det är just utomlands som många gängledare sitter, säger Petra med eftertryck i rösten.
När hon inte tänker på gängkriminalitet och andra delar i polisens arbete så umgås Petra med familjen. Hon har en stor familj med fyra vuxna barn. Hon träffar även vänner och tar promenader med hunden. Hon bor i hus utanför Stockholm och fixar gärna i trädgården.
– När jag en dag slutar som rikspolischef så är jag nöjd om Sverige är lite tryggar och säkrare. Jag vill också att vi har fler poliser ute i samhället och att vi har blivit lite bättre på brottsutredning, säger Petra innan hon skyndar vidare för dagen.
Det är mycket som ska klaffa när man är rikspolischef. När hon är ledig besöker hon gärna trakterna runt Kristianstad. Hon missar aldrig ett besök i centrala Kristianstad och unnar sig gärna en glass i Åhus på sommaren.
Tina Persson