Bild: Jimmie från Coop och Johan. Bilder: Stefan Johansson / photobystefan.se
Engagemanget från de tävlande i årets Kristianstads Mästerkock har varit stort. Arrangörerna är minst lika nöjda och känner att det här eventet har blivit en tradition.
Efter förra årets succé med tävlingen Kristianstads Mästerkock så var den nu tillbaka. I vår har nya deltagare tävlat om titeln Kristianstads Mästerkock.
– Det är roligt att se hur deltagarna tar sig an uppgifterna. Ett par av dem var anmälda till tävlingen av familjemedlemmar, men ändå gick de tävlande in i det med stort engagemang, säger Ulrika Persson på Elon i Kristianstad.
Tävlingen har hållits i Elons kök i butiken i Kristianstad. De har arrangerat det tillsammans med Stora Coop i Härlöv och Creations by LOUVINS.
– Höjdpunkten i tävlingen har varit att se hur de nervösa deltagarna har gått in i köken och fått fullt fokus och levererat fantastiskt. Alla gånger slår förväntningarna. De är amatörkockar, men de håller en hög nivå, säger Ulrika som satt i juryn tillsammans med representanter från Stora Coop och Creations by LOUVINS.
Deltagarna har mötts i dueller där de har haft 30 minuter på sig att färdigställa en maträtt som de har fått förbereda hemma. Inför finalen hade de 60 minuter på sig och då skulle de laga allt på plats. De skulle då laga en varmrätt med temat våren på en tallrik.
– Till finalen kom även Martin Skoog från restaurang Smaca in i juryn. Deltagarna skulle motivera varför det var våren på en tallrik för dem, säger Ulrika och fortsätter:
– Vinnaren blev till slut Johan Rosander. Han tävlade även i fjor där han kom på delad 3:e plats. Han var revanschsugen och vilken utveckling han gjort detta året. Han har gått från husmanskost till restaurangmat, ett engagemang som imponerade på oss, säger hon.
Recepten från deltagarnas dueller är nu samlade i en receptbok, liksom förra året och finns att hämta i Elons butik för den som vill inspireras. Intresset för Kristianstads Mästerkock har ökat och eventet är här för att stanna.
Revanschlusten tog Johan hela vägen
Johan Rosander kom trea i förra årets Kristianstads Mästerkock. I år var han revanschsugen och det tog honom hela vägen till titeln Kristianstads Mästerkock 2024.
Hemkunskapen i skolan väckte Johan Rosanders intresse för matlagning. Han har sedan dess tyckt om att laga mat. Det har gått lite i vågor och vid de tillfällen Johan har haft utlandstjänst så har det varit längre pauser. Intresset har alltid funnits där och Johan går gärna på högt ansedda restauranger för att få uppleva god mat och få inspiration.
–När jag och min sambo separerade så blev intresset för mat och vin en slags terapi för mig. Jag gick kurser och lärde mig mer om vin. Jag fick bland annat en vinkurs av mina syskon när jag fyllde 40 år och efter det exploderade mitt intresse för mat och vin, säger Johan.
Han bor i Fjälkinge och jobbar till vardags på ABK. Matlagning upptar mycket av hans tid. Intresset har gått i arv till en av sönerna.
– Mina barn äter gärna maten och min ena son är intresserad och kommer med idéer om kryddning. Han har känsla för det och äter dessutom gärna gourmetmat, säger Johan.
Den svenska husmanskosten är en favorit hemma hos Johan. Han tycker om allt från wallenbergare till isterband med stuvad potatis och raggmunkar med fläsk. Efter att ha lagat mat och bjudit vänner på middag och även hållit åtskilliga vinprovningar för dem, så tog Johan steget och anmälde sig till Kristianstads Mästerkock förra året. I fjor gav hans husmanskost honom en tredjeplats i tävlingen.
– Det gav så otroligt mycket att utmana sig själv i tävlingen och stå inför folk och laga mat. När tävlingen dök upp i år igen så ville jag vara med. Nu var målet att vinna, säger Johan.
Det målet nådde han.
– I fjor gjorde jag biff med potatis och sås. Jag har under året utmanat mig och vågat testa gränser i matlagning. I år blev det en helt annan rätt, säger Johan.
På Johans tallrik med inspiration av våren, vilket var temat i finalen, låg det dovhjortsfilé med löksky, delikatesspotatis, morötter, sparris, friterad palsternacka, picklade rädisor och rabarber, citrongravade steklökar och ramslöksskum. Ovanpå rätten fanns ett strössel bestående av västerbottenost och ostronskivling.
– Jag har lärt mig mycket under året gällande olika strukturer och att blanda salt, sött, syrligt och umami, säger Johan som bland annat har fått vara gästkock under en lunchservering på restaurang Smaca.
Johan komponerade då ihop lunchrätten. Sedan dess har han fått många råd och tips av Martin Skoog på Smaca.
– Inför finalen i Kristianstads Mästerkock fick jag dock klara mig själv eftersom Martin skulle vara domare, säger Johan.
Det viktigaste med matlagning för Johan är glädjen.
– Mat och vin gör människor glada. Jag vill fortsätta utvecklas inom det och sen får vi se var det bär, säger Johan.
Han har inga planer på att göra något stort av matlagningen eller ställa upp i Sveriges Mästerkock.
– Fast skulle jag få frågan får jag kanske överväga det, säger Johan och drar lite på orden.
Nu planerar han en grillfest för alla de människor runt honom som har stöttat hans mat- och vinintresse inför tävlingen. Det kan vara värt att fira att man har blivit Kristianstads Mästerkock 2024.
Tina Persson