Bild: Det står mellan den medeltida riddaren Ivar Axelsson och riksdagsledamoten Christer Nylander.
Vem kan betraktas som landets mest kända Åsumbo under hens livstid? (Anders)
Det finns i Åsums historia ett antal personer inom skilda kategorier och under olika tidevarv som kan aspirera på titeln ”mest kända Åsumbo” under sin livstid (alltså inte genom historien). Av utrymmesbrist får antalet aspiranter reduceras till ett fåtal och korandet av en vinnare bli en lika subjektiv som enhällig bedömning av undertecknad.
Om vi blickar in i den historiska backspegeln går det inte att undvika Åsumprästen Bernhard Oelreich, som vid 1600-talets mitt gjort sig ett stort namn inom teologi och utbildning (även om det på den tiden i praktiken var samma sak). Han blev den främste företrädaren för inrättandet av ett skånskt universitet efter att Skåne blivit svenskt. Redan i riksdagen i Stockholm 1664 hade han lyft frågan, men fått nej. Samtidigt utsåg änkedrottningen honom till förste hovpredikant. Med jämna mellanrum for han därför till Stockholm och predikade för drottningen. Fick därigenom också utmärkta kontakter inom regeringen. Särskilt lyckades han vinna rikskanslern Magnus Gabriel de la Gardie för frågan och med hans aktiva stöd gav regeringen till sist med sig. I december 1666 blev det bifall till inrättandet av Skånes första universitet i Lund. Universitetets förste prokansler blev Bernhard Oelreich själv, som upprätthöll posten till 1672.
Om vi vänder det historiska förstoringsglaset in i nutid finner vi inom exempelvis sportens värld släkten Nylander i Åsum, som levererat flera framstående fotbollsspelare. För att nämna bara några av dem, som till exempel Sture och Gustav Nylander, så var de två med när IFK Kristianstad kvalade till allsvenskan 1960. Roy Nylander spelade i omgångar under första halvan av 1980-talet med Mjällby i allsvenskan.
Men Christer Nylander, ledamot i riksdagen för liberalerna sedan 18 år tillbaka och liberalernas gruppledare 2016-19, slår både hans fotbollsspelande släktingar och Åsumprästen Oelreich. Dagens mediala mångfald, inte minst sociala medier, medför att Christer i dagsläget får anses vara ”landets mest kända Åsumbo” under sin levnad av de som jag hittills nämnts som aspiranter.
Större konkurrens blir det när Christer Nylander ställs mot den enormt mäktige medeltida adelsmannen och Åsumbon, Ivar Axelsson, utnämnd till riddare av Lillö slott 1458. Åtta år senare ingår han äktenskap med Magdalena Karlsdotter-Bonde, dotter till den svenske kungen Karl Knutsson-Bonde. Han kommer därmed i konflikt med sin danske uppdragsgivare, kung Christian I. Byter sida och blir istället en sorts medregent åt sin svenske svärfar.
Sannolikt var det Ivar som lät uppföra de båda kapellen på Åsumkyrkans norra sida. På sin topp uppbar Ivar Axelsson en enastående maktställning i det svenska riket, som ägare till Finland, Gotland och sist men inte minst Lillö slott. Men så hamnar han i konflikt även med svenska makthavare, därefter går det utför. Men på höjden av sin makt var han omskriven och omtalad även utanför landets gränser och under sin levnad det svenska rikets (då inkluderat hela Finland) mest kända Åsumbo utan konkurrens.
Jämfört med Christer får det nog bli Ivar, som avled 1487, som utses till landets mest kända Åsumbo under sin livstid, även om han idag är fullständigt okänd för alla utom lokalhistorisk frälsta. Det kan påpekas att Christer fortfarande är riksdagsledamot och därtill ordförande i riksdagens kulturutskott.
Så om frågan återkommer inom överskådlig tid vete tusan om inte Christer då kan ro hem segern.
Hur länge fanns cykelverkstad i fastigheten rakt emot Centricbyggnaden på Västra Varvsgatan i Åhus? (Ingegerd S.)
I fastigheten öppnades cykelverkstad redan 1913 av cykelreperatören Edvard Lindström under namnet ”Welociped & Reperationsverkstad”. Cykelverkstaden var i drift med olika ägare till 1980.
Vem var Sigge Wulff från Kristianstad? (Bo Lindvall)
Artisten Sigge Wulff från Kristianstad var för drygt hundra år sedan superkändis och damernas stora favorit. Han föddes som Bror Sigfrid Lindgren 1869 i det så kallade Kungshuset på Västra Storgatan 39 i Kristianstad. Efter ett par år på läroverket (nuvarande Söderportskolan) hoppade han av. Närmast av en slump hamnade han inom artisteribranschen, tog sig namnet Sigge Wulff och debuterade som varietésångare 1889. På Stockholms varietéscener gjorde han stor succé. Det följdes av bejublade turnéer i andra delar av landet och utomlands. Då var han redan märkt av tuberkulos, men fortsatte uppträda in i det sista.
Sigge Wulffs kometkarriär varade i endast 2,5 år. Han dog i tuberkulos i januari 1892 i en ålder av 22 år. När liktåget med hans kista fördes till Norra kyrkogården kantades Stockholms gator av tusentals sörjande människor, en klar majoritet av dem gråtande damer. Redan veckan efter begravningen visades han upp som vaxdocka, iförd originalkläder som skänkts av hans moder. Det gjordes även en dödsmask av gips på hans ansikte som ställdes ut.
I modern tid har det till Kristianstads kommun inkommit flera förslag på att resa en staty i staden av Sigge Wulff.
När gick staden Kristianstad över från likström till växelström?
Det skedde den 22 november 1959. Övergången från likström till växelström slogs upp stort i lokalpressen. Högtidliga tal hölls av stadens styrande om likströmmens sista andetag. Det historiska ögonblicket markerades sedan med att ljuset släcktes och, som det sades, ”då det åter varde ljus så var det växelström på ledningarna”.
När den sista likströmsmätaren monterades ner utnämndes samtidigt stadens siste likströmsabonnent till ny växelströmsabonnent. Det var Andreas Bruzelius, en känd kristianstadsprofil som bevarat en imponerande sinnesskärpa mycket högt upp i åren. Han var född i Österslöv, där fadern var kyrkoherde, öppnade läkarpraktik i Kristianstad omkring 1900 och var under många år stadsläkare samt regementsläkare vid Wendes. Den 94-årige fältläkaren kunde vid utnämningen berätta i fullmäktige att gas lyst staden när han flyttade till Kristianstad 1876. Andreas Bruzelius blev 99 år.
I hur många år fanns det pappersbruk i Östanå?
Ett dokument från 1797 anger ryttmästaren Joachim Stael von Holstein som instiftare av det första pappersbruket i Östanå. I slutet av 1800-talet sysselsatte bruket ungefär 75 arbetare, som jobbade i skift eftersom arbetet på bruket pågick dag som natt. När bruket lades ner 1981 sysselsatte det cirka 160 personer och hade en produktion av 12 000 årston specialpapper.
Vad fanns för service i Huaröd i slutet av 50-talet?
Margit Nycop har i en skrift skildrat hur det var i slutet av 50-talet i Huaröd då hon och maken, den legendariske tidningsmakaren Carl-Adam, köpte ett gammalt korsvirkeshus i byn. År 1958 ska det ha funnits fem små butiker i byn; tre sålde livsmedel, en manufaktur och en med nymodigheterna dammsugare och kylskåp. Det fanns en betjänad telefoncentral, ett litet postkontor, lokalföreningen för lantbrukarna, skolan, församlingshuset och så 25-metersbassängen som militären hade anlagt under andra världskriget.
När kunde man ta en prilla snus med äkta tobak från Kristianstadstrakten?
I mars 1962 beslutades det att upphöra med svensk tobaksodling, som var koncentrerad till Kristianstadsslätten. Odlarna fick tre skördar på sig att avveckla sin verksamhet, så först 1964 rullade de sista lassen med takmogen eller eldtorkad tobak in till magasinen i Fjälkinge och Åhus. Lagren skulle räcka i fyra år vilket innebar att lokal tobak från denna trakt inblandades i den rikssvenska snusen fram till 1968.
När tvingades baptisterna i Yngsjö fly till Amerika?
Våren 1858 emigrerade ett 30-tal baptister från Yngsjö till Amerika för att undfly det lutherska trostvånget. Året därpå emigrerade ännu fler baptister från Yngsjö till Amerika av samma anledning. Händelserna uppmärksammades i Kristianstadsbladet.
När sammanträdde Kristianstads byggnadsnämnd för första gången?
Det skedde den 7 januari 1875, vilket utgick från stadens första byggnadsstadga, beslutad året före. Tidigare hade gällande byggnadsförfattningar hanterats av magistraten. Nämndens förste ordförande blev Eugéne Clairfelt, som höll i klubban 1875-1879.
När fick Åhus och Kristianstad sina vattentorn och fanns det föregångare?
Åhus fick sitt första och hittills enda vattentorn 1971. Nuvarande vattentorn i Kristianstad stod klart 1965 med en höjd på 60 meter. Föregångaren invigdes år 1900 i form av en 50 meter hög tegelcylinder (som i sin tur ersatte ett äldre vattentorn från 1873).
Vet man när de första bilarna gjorde premiär på Kristianstads gator?
Sommaren 1902 kan man i en notis i Kristianstadsbladet läsa följande: ”Den första fyrhjuliga automobilen uppenbarade sig på gatorna den 4 juli och väckte stor uppmärksamhet bland både unga och gamla och i gatuhörnen var mången gång formlig folkskockning”. Knappt 18 år senare, den 20 april 1920, rapporterar samma tidning i en notis att nu har även den första lastbilen premiärkört på stadens gator. Av någon oklar anledning påpekas att ”den stolte föraren införskaffat lastbilen i Malmö
Har det alltid funnits ett tallbälte utmed Hanöbukten?
Det nuvarande skogsbältet längs med Hanöbukten gömmer landets största sanddynsområde. På 1600-talet skövlades den bok- och ekskog som fanns utmed bukten. Resultatet blev en gigantisk och fördande sandflykt som begravde bönders gårdar vid kusten, tog jordarna från dem och knuffade dem över ruinens brant. Först genom vidsträckta skogsplanteringar på 1820-talet kunde sanden bindas på platsen. Resultatet blev det kilometerbreda tallskogsband som nu sträcker sig längs med Hanöbukten.
När hyste Kristianstad danska ockupanter sist? (Anna O)
Det var den 13 januari till den 13 februari 1710, då danskarna höll staden ockuperad.
Kenth Olsson