Ända sedan femte klass har Peter Kondrup varit intresserad av väder. Idag är Kristianstadsfödde Peter Kondrup ett välkänt ansikte i Tv-rutan där han ger tittarna vädret. Här berättar han varför han ogärna pratar om klimatförändringar, hur han missade en vädersändning och om sin relation till Skåne idag.
Den populära Tv-meteorologen Peter Kondrup är född i Kristianstad. Han växte upp där och delvis även utanför Tollarp. Det var i femte klass på Vilans skola som Peters lärare Kristina Ragnerstam gav eleverna i uppgift att anteckna vädret varje dag i en vecka.
– Jag fortsatte med det och jag tyckte även om att höra väderpresentationen på radion och se det på TV, säger Peter.
Han gick naturvetenskapliga linjen på gymnasiet. Efter att han hade gjort lumpen bestämde sig Peter för att plugga till meteorolog.
– Första året på universitetet läste man matte och fysik och först därefter valde man inriktning. Då valde jag meteorologi men jag var inte säker i början av utbildningen, säger Peter.
På 90-talet fungerade det så att Peter efter utbildningen fick jobb på SMHI i Norrköping och fick då gå en praktisk kurs där.
– Eftersom SMHI var statligt så kunde man bli placerad var som helst. Jag fick min första placering på Landvetter flygplats som aspirant. Jag fick jobb där sedan och flyttades senare till Sturups flygplats innan jag fick fast jobb på huvudkontoret i Norrköping. Jag var så glad för samma dag kunde jag då få ett förstahandskontrakt på lägenhet då jag fick fast jobb, säger Peter och ler åt minnet.
1994 började Peter presentera helgvädret på torsdagskvällar på SVTs lokala TV Östnytt. Där fick han in foten i Tv-branschen. Han fortsatte med det fram till 1997 då han fick sommarvikariat på TV4. Det blev sedan ett fast jobb 1999 och där har Peter nu presenterat väder sedan dess.
– Jag hade inte en tanke på att jobba på TV från början. Jag trivs med jobbet. Det är spännande och kul, säger Peter.
– Vi har långa arbetsdagar och udda arbetstider men jag tycker fortfarande att det är kul och jag har fantastiska kollegor på redaktionen. Det är ett intressant jobb och den ena dagen är aldrig exakt likadan som den andra, säger han.
Idag är han inte nervös inför sändning men han är noga med att allt är väl förberett. I början kunde småmissar göras men nu går det på rutin.
– Man har ju lite skämskudde när man ser de första sändningarna och ser hur nervös man var. Sen har jag ju missat en vädersändning en gång. Jag fick för mig att det var lång nyhetssändning så jag satt i lugn och ro utan hörsnäckan i örat. Då kom någon utspringande att jag skulle ner nu. Det blev en läxa för mig och de fick lägga ut en trailer för att fylla tomrummet. Det skäms jag för, säger Peter.
Han har också räddat situationer som att rita vädret på A4-papper vid strömavbrott och sedan visa i TV. Sådant uppskattas av tittarna.
Eftersom han arbetar på TV4 i Stockholm så bor han också där. När Peters styvfar dog 2011 tog Peter över föräldrahemmet och tillbringar så mycket tid han kan där idag. Han bor och arbetar i Stockholm men väljer Skåne några gånger om året.
– Som ung tänkte jag aldrig att jag skulle flytta tillbaka, då ville man ju bara iväg, säger Peter och fortsätter;
– Nu åker jag ner så ofta jag bara kan. Jag gillar kontrasterna med Stockholm och Skåne där jag har skogen bakom husknuten, säger Peter som kan tänka sig att tillbringa mycket mer tid i Skåne efter pensionen.
– Jag skulle vilja se ett helt kalenderår i Skåne, precis som när jag var barn. Jag vill ha mer tid att engagera mig inom kyrkan då jag konfirmerade mig som vuxen i Västra Vrams kyrka förra året. Jag drömmer om ett växthus och att få jobba i trädgården, säger han.
Peter berättar väldigt sansat om sitt liv och sitt yrke. När han får frågor om hans tankar kring klimatförändringar så slår han fast.
– Jag tycker att ordet klimatförändringar ibland används lite slentrianmässigt. Ofta kanske det är bättre att tala om den globala uppvärmningen. Den är ingen åsikt utan ett faktum som man kan mäta. Exakt hur den påverkar klimatet är inte forskarna överens om. Vi meteorologer är inga forskare och vi sitter inte med svaren, säger han.
– Så fort det varit en storm eller värmebölja ställs frågan om det beror på klimatförändringar. Det är snarare så att den globala uppvärmningen dopar klimatet så att värmeböljan blir lite varmare och stormen lite kraftigare. Helt klart är att vi kan göra skillnad för den globala uppvärmningen om vi alla hjälps åt, säger han.
Som meteorolog gillar han inte alla väder. Han trivs bäst på tidig höst eller på våren. Då avnjuter han den gärna en period i huset utanför Tollarp där han kan koppla bort väderkartor och Tv-studio och njuta av den skånska myllan.
Tina Persson