Bild: Under Starke Svens (till höger) tid på ABK försvann de flesta utedassen på Allön. Polyfoto/Bo Ingvar Jönssons arkiv via Regionmuseet.
Hur länge använde man utedass på Allön och när försvann det sista?
Utedass förblev vanligt förekommande i Kristianstad långt in på 1950-talet i en tid då det fortfarande fanns utpräglad slum i centrala staden och på Vilan. Enligt tidningsuppgifter var bostadsstandarden i Kristianstad i början av 1950-talet bland landets sämsta. Ett antal bostäder hade inte ens tillgång till utedass utan de boende fick hålla till godo med en latrinhink. Det kommunala bostadsbolaget ABK bildades vid denna tid för att åtgärda bostadseländet, vilket man också – under ”Starke-Svens” ledning -gjorde med framgång. Det sista utedasset som var knutet till en fastighet och användes aktivt av boende där lär ha eldats upp någon gång i slutet av 1970-talet.
När öppnades den av Christian IV grävda vattenkanalen ”Graften” i Härnestad?
I ett brev den 11 augusti 1616 skriver Christian IV att han beordrat utstakning av en 2,5 km lång kanal (Graft) intill nuvarande Härnestad för att underlätta de vattenburna transporterna in till kungens nyanlagda stad, Kristianstad. Det slitsamma grävarbetet ålades militära förband ur nyuppsatta Skånska Regementet. Kanalen öppnades för trafik vid 1620-talets mitt.
Hur många torn hade Mariakyrkan i Vä som mest?
Mariakyrkan i Vä uppfördes sannolikt i början av 1100-talet och redan från början med tvillingtorn. Under 1300-talet tillkom nuvarande klocktornet i söder och därmed kom kyrkan mer än i 400 år att vara försedd med tre torn. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1804, då tvillingtornen revs.
När slutade persontågen stanna vid Täppet i Åhus?
Sista tågen till Täppet gick sommaren 1960.
Är det korrekt att det var på vippen att universitetet i Lund hamnat i Kristianstad?
När Skåne blev svenskt 1658 förbjöds skånska studenter att skriva sig vid universitetet i Köpenhamn. Som ett led i försvenskningen av Skåne, men framför allt för att ersätta Köpenhamn som prästutbildningsanstalt, inrättades ett skånskt universitet i Lund med invigning 1668. Under Skånska kriget på 1670-talet åsamkades universitetet svåra skador och undervisningen ställdes in. Det föranledde ett förslag om att flytta universitetet till Kristianstad. Men det kom aldrig till ”skarpt läge” och frågan försvann snabbt från dagordningen.
När skiftades Östra Vrams by?
Vid mitten av 1700-talet låg nästan alla socknens gårdar i kyrkbyn. År 1807 skiftades byn, de flesta gårdarna flyttades då ut, med resultat att det idag finns endast enstaka gårdsanläggningar i anslutning till den medeltida kyrkan, uppförd vid 1100-talets slut.
När fanns borgen på Härlöv? Är det samma byggnad som nuvarande Lillö borgruin och varför skövlades den sistnämnda?
Härlövs borg och Lillö borgruin skall inte förväxlas med varandra. Härlövs borg existerade endast i några årtionden och är inte identisk med nuvarande borgrester på Lillö. Härlövs borg uppfördes på 1370-talet (påbörjades sannolikt 1377), förlagd på en naturlig förhöjning och omsluten av en träpalissad. Själva borgholmen hade en diameter av cirka 40 meter och var omfluten av en tre meter bred cirkulär vallgrav. Någon gång under 1400-talets första del förstördes borgen av eldsvåda, av allt att döma under ett fientligt anfall.
Då Karl X Gustav, som nyligen erövrat Skåne, befarade att snapphanarna skulle använda sig av den fem våningar höga Lillöhus gav han order om att den skulle förstöras. Hösten 1658 raserade en svensk styrka den praktfulla borgen grundligt. Efter att ha använts som stenbrott kom ruinen med tiden att förvandlas till en trädbevuxen kulle. Ruinen av den en gång så stolta adelsborgen grävdes ut 1938–39. Åren 1940–46 utgrävdes också de igenfyllda vallgravarna och ett skyddstak uppfördes över ruinen, lika med borghusets bottenvåning.
Vilka platser var särskilt väl inställda till snapphanarna i vår trakt?
En samtida kartförteckning över vilka socknar som 1677 avkrävdes en särskild trohetsförsäkran till den svenska kronan visar vilka områden som betraktades
som särskilt ”snapphanevänliga” och opålitliga under Skånska kriget. Avseende Kristianstadsregionen var det särskilt nordöstra delen som betraktades som notoriskt opålitliga ”snapphanesvärmare”. De socknar som anges i kartförteckningen och som avkrävs trohetsed till den svenske kungen är Åhus, Rinkaby, Viby, Fjälkinge, Nymölla, Trolle-Ljungby och Kiaby.
När slutade ensamrätten för pojkar att gå på Söderportgymnasiet i Kristianstad?
Den 10 augusti 1923 tillstyrkte Skolöverstyrelsen i yttrande till Kungliga Majestät den av stadsfullmäktige Kristianstad gjorda framställningen om ”rätt för kvinnliga lärjungar att vinna inträde i gymnasiet vid högre allmänna läroverket (i dag Söderportgymnasiet) i Kristianstad”. Men det fick endast ske under förutsättning att fullmäktiga förband sig att stå för alla extra kostnader, vilket man också heligt lovade.
Hur många invånare hade Kristianstad för ca 100 år sedan?
Stadens invånarantal var då drygt 13 000, varav närmare 1000 fler kvinnor än män
När byggdes ”miljonprogrammet” på Gamlegården?
I början av 1970-talet var ABK:s stora satsning på lägenheter i det nya bostadsområdet Gamlegården genomförd, totalt 1 850 lägenheter (de första lägenheterna i projektet hade stått inflyttningsklara redan 1965). Några år senare, 1970-talets mitt, bodde det drygt 7000 personer på Gamlegården.
Vem var kvinnan i Åhus som påstods vara äldst i världen?
Helena Sjöström från Åhus är enligt familjegravstenen världens äldsta kvinna. Hon var 133 år gammal när hon lämnade jordelivet år 1847. Med råge slår hon den äldsta människa som någonsin levt och de lokala åldersrekordhållarna med närmare ett kvarts århundrade.
I vår trakt har flera personer uppnått en högaktningsvärd ålder. Nils Elowsson från Kristianstad var exempelvis Sveriges äldst levande man när han avled den 27 oktober 1999, fyra dagar efter sin 109:e födelsedag. Vid sin bortgång var han också endast drygt två månader från att genomleva två sekelskiften.
Ännu äldre är Dagny Carlsson, född den 8 maj 1912. Hon växte upp i Kristianstad och utsågs 2019 till Årets Guldambassadör för Kristianstads kommun. Den som blivit äldst i Sverige är Astrid Zachrison, som var 113 år när hon dog 2008. Den i dag äldst levande svensken är Flarid Lagerlund, född 1910. Den äldst levande i världen är japanskan Kane Tanaka, född 1903. Men runt om i världen rapporteras om människor som blivit ännu äldre, som den indonesiske mannen Sodimejo som 2017 uppgavs ha avlidit i en ålder av 146 år. Deras födelsedatum har emellertid inte kunnat kvalitetssäkras.
Apropå detta så finns det en gravsten på Åhus gamla kyrkogård, rest över kofferdikaptenen (kofferdi = handelssjöfart) Måns Mauritsson och hans familj. Enligt inskriptionen kom mannen till världen 1708 och lämnade densamma 1809, vid 101 års ålder. Enligt dokumentation skulle han varit 94 år när han 1802 som kapten seglade ett fartyg till Medelhavet, vilket måste ha varit en bedrift i den åldern. Men mest uppseendeväckande med gravstenens inskriptioner rör hustrun, Helena Sjöström. Då äldsta barnet föddes var hon 82 år och när det yngsta såg dagens ljus hade hon fyllt 95 år och slår därmed bibliska Sara med fem år.
Hur gammal blev då Helena Sjöström? Enligt inskriptionen föddes hon den 20 december 1714 i en tid då Karl XII regerade över ett sönderfallande svenska stormaktsvälde. Hon dog den 2 maj 1847, samma år som uppfinnarna Tomas Edison och Alexander Graham Bell föddes.
Helena Sjöström blev alltså hisnande 133 år! Det innebär att hon med 11 år slår fransyskan Jeanne Calment, som dog 122 år gammal 1997, som de flesta betraktar som den äldsta människan som levt med dokumenterat födelsedatum. Andra anser att det är Francisca Susano från Filippinerna som dog 2021 i en ålder av 124 år.
Oavsett vilken: Fru Sjöström från Åhus är med god marginal den äldsta människa som någonsin levt på vårt jordklot och därmed en världssensation!
Men frågan är, precis som i fallet med den 146-årige Sodimejo, om Helena Sjöströms födelsedatum är kvalitetssäkrat?
Kyrkoböckerna i Landsarkivet i Lund kan ge svar. I dem uppdagas flera felaktigheter. Hennes mans födelseår har fått en nolla i stället för en sexa. Han var född 1768 i Yngsjö och blev således endast 41 år. Helena Sjöström själv föddes i Åhus 1776, inte 1714 som anges på gravstenen, och blev ”bara” 71 år. Årtalen på stenen är däremot korrekta avseende de två döttrarna, som för övrigt båda blev äldre än modern. Chatorina (även det förmodligen en felstavning för Chatarina) blev 73 år och Carola 79 år.
Hade stenhuggaren vid inskriptionstillfället tittat för djupt i flaskan? Eller påtagliga problem med sifferexercisen? Eller ville han bara spela ett spratt? Spekulera kan man alltid om de besynnerliga felaktigheterna med födelsedatumen, men sanningen kommer vi aldrig att få veta. Besöket på Landsarkivet blev hur som helst något av antiklimax i det att Helena Sjöström varken är äldst i världen, landet eller ens lokalt.
Hur är det nu devisen lyder: Kolla aldrig en bra historia!
Har någon kung övernattat i Tollarp?
Inte så vitt jag kunnat utröna.
Kenth Olsson