Vilket år sjöng ABBA på ”Kantarell-Svens” musikscen i Åhus, undrar Robert Lindholm.
Robert anför i sitt mejl att han fått sig berättat att Sven Andersson, ”Kantarell-Sven” kallad, lyckades få nybildade ABBA till Kantarellen i Åhus för ett framträdande genom att locka med att ett amerikanskt TV-team skulle spela in framträdandet och sända det i USA. Robert undrar vilket år det var.
Det är mycket möjligt, högst troligt hade nog de uttryckt sig som kände ”Kantarell-Sven”, att han verkligen försökte få ABBA till sitt populära dansställe Kantarellen i Täppet i Åhus. Även med den kanske inte helt sanningsenliga lockelsen att ett amerikansk TV- team stod beredd att föreviga ABBA:s stund på Kantarellens scen (hela denna byggnad jämnades för övrigt med marken förra året för att göra plats för nybyggnation).
Den gode Sven Andersson lyckades med mycket, hans smorda munläder var vida känt och han såg få hinder i sitt entreprenörskap. Men ABBA har likväl aldrig framträtt i Åhus, lika lite som det envisa ryktet är sant om att Michael Jackson en gång uppträtt på Centric i Åhus. De fyra gruppmedlemmarna har däremot på olika håll, innan ABBA bildades 1972, uppträtt i Åhus, dock aldrig på Kantarellen eller Centric, men väl i Åhusparken enligt följande:
En ung Anni-Frid var med i ”Charlie Norman show” när den besökte Åhusparken på 1960-talet. Under året 1970 framträdde såväl Agneta (16/5) som Björn och Benny (22/8) i parken, de två sistnämnda tillsammans (dessutom tillsammans med Svenne & Lotta Hedlund). Benny, som innan ABBA ingick i The Hep Stars, satt bakom orgeln på scenen i Åhusparken vid fem tillfällen åren 1966-1969 i samband med The Hep Stars framträdanden (de var så populära att de sommaren 1967 som enda artister dubblerade i Åhusparken). Totalt gjorde Benny sex framträdanden i Åhusparken, de övriga ”Abborna” endast en var.
Avslutningsvis något kort om ABBA:s exempellösa framgångar. ABBA räknas som en av de största grupperna någonsin i musikhistorien med fler än 400 miljoner sålda skivor. De tillhör en liten skara artister som vunnit framgång över jordens samtliga kontinenter. Under mitten av 1970-talet var de försäljningsmässigt världens mest framgångsrika artister alla kategorier med närmare 70 singlar som listettor världen över och mer än 60 albumettor. I Storbritannien kunde ABBA räkna 19 raka topp 10-singlar, tio stycken singelettor samt nio album som nummer 1 på den brittiska topplistan varav åtta i följd. Formellt har inte ABBA upplösts.
Vilken socialgrupp betraktades som förnämast i 1800-talets Kristianstad?
Högst i rang stod Hovrätten tätt följt av Wendes artilleriregemente. Detta innebar att hovrättspresidenten var stadens främste i statens tjänst, därefter kom chefen för Wendes. I nivån under var det juristerna på Hovrätten som stod före officerarna på Wendes, inte minst vid den viktiga bordsplaceringsproceduren vid fester och högtidligheter.
Kom Sveriges förste proffsboxare från Kristianstad.
Bror Axel Krook, född 1867 i Kristianstad, blev landets förste proffsboxare 1898. Han och hans bror uppträdde på cirkus som atleter i boxning och brottning, de blev populära och avbildades på idolporträtt som fick stor spridning.
Var låg Hägerparken i Maglehem och hur länge dansades det där?
Hägerparken, som låg i närheten av Blåherremölla, öppnade i slutet av 1940 talet. En av den tidens kända och mest omskriva kärlekspar – författaren Stig Dagerman och skådespelerskan Anita Björk – besökte dansbanan vid flertalet tillfällen sommaren 1951. De sista dansstegen togs på platsen 1954.
När blev tyggårdsbyggnaden vid Stora Torg museum?
Det skedde år 1959 och 1977 blev det länsmuseum, sedermera regionmuseum.
Fanns det ett Gällivare i Kristianstad?
På en Kristianstadskarta från 1854 finns namnet Gellivari utsatt. Där finns en väderkvarn markerad. Var det kvarnen som hette Gellivari eller var det något annat, frågar Bo Lindvall.
Svaret är att det är kvarnen som benämns Gellivari. Den var belägen sydost om den plats där Yllefabriken senare uppfördes. Kvarntypen härstammar från Finska Österbotten. För övrigt finns i Gällivare (vars äldre stavning var Gellivare) en sådan kvarn bevarad och noggrant restaurerad genom Gellivare Hembygdsförenings försorg.
Vilken by var störst i Gärds härad under medeltiden?
Det var Venestad. Byn hade då betydligt fler invånare än idag, som är knappt 60.
Vad är den största skillnaden om man jämför dagens brottsstatistik med den för cirka 100 år sedan i Kristianstad?
Grovt sammanfattat blir det korta svaret, att för drygt 100 år sedan inkom till polisen i Kristianstad nästan fyra gånger fler anmälningar om vårdslös hästburen framfart än inbrottsstölder. Av statistiken att döma var även skenande hästar en tämligen vanlig dåtida företeelse med ungefär samma anmälningsfrekvens som bedrägeri och inbrott. I dag är nämnda hästrelaterade brott så vitt jag kunnat utröna i det närmaste noll, medan bedrägerier och inbrott mångdubblats.
Går man ytterligare några decennier tillbaka i tiden sticker ett annat brott ut som framför allt kvinnor dömdes för. I den intressanta uppsatsen ”Den kvinnliga kriminaliteten i Kristianstads län 1861-1890”, visar Henny Tillberg, student vid Mittuniversitetet, i en komparativ studie genomförd 2020 att olovlig försäljning av alkohol var ett mycket vanligt brott i dåtidens Kristianstads län. Henny upptäckte att detta brott väldigt ofta fanns noterat i de fångrullor hon studerade som ett led i sin socialhistoriska undersökning.
Tidigt visade det sig att de kvinnor som begått detta brott oftast var hustrur. Direkt under, eller ovanför dessa kvinnors rubriker, återfanns sedan även deras makars namn. Makarna fick gå fria eftersom deras böter betalades. Men kvinnan fick straff. I uppsatsen dras slutsatsen att mannen och kvinnan (det vill säga: hushållet) valde att betala av mannens böter. De hade inte råd att betala båda parters böter, och eftersom mannen drog in lön till hushållet så tjänade man på att låta kvinnan ta straffet medan mannen fick gå fri och fortsätta förvalta hushållets pengar.
Vilken diameter har Lunda- och Rolfshögarna vid Råbelöv.
De två bronsåldershögarna, som ligger mitt emot infarten till Råbelövs slott, innehåller gravar och kallas Lundahögarna. Den största mäter 30 meter i diameter och 4,5 meter i höjd. Norr om slottet ligger ytterligare tre gravhögar, i folkmun Rolfshögarna, den största mäter 29 meter i diameter och tre meter i höjd.
Var adlig börd ett krav för att bli chef för militärregementena i Kristianstad.
Inledningsvis var det i praktiken så, men det förändrades efter första världskrigets slut. Under Wendes tid i Kristianstad 1794-1994 hade artilleriregementet 34 förbandschefer, varav 18 med adlig börd. Motsvarande siffra för Norra Skånska infanteriregementet var 27 förbandschefer, varav 10 adliga.
När stod storstrejken på Everöds flygplats.
Det var tekniker och flygvärdinnor på Linjeflyg som gick i strejk och därmed lamslogs all flygtrafik på Everöds flygplats från 10 juli till 14 september 1975. Det första flyget efter strejken lyfte den 15 september med 10 passagerare ombord till Stockholm.
När fick Tollarp sin första idrottsförening?
År 1912 startade idrottsföreningen ”Friska Viljor” i Tollarp, som både tränade och tävlade i allmän idrott och fotboll på en plats söder om Västra Vrams kyrka. Det fanns även en kvinnlig idrottsförening vid namn ”Friskt humör”. Tollarps idrottsförening bildades 1927 och två år senare invigde klubben sin idrottsplats. Sporthallen i Tollarp byggdes 1970.
Skedde kommunstyrelsen traditionella sommarutflykter förr i tiden med flyg och inte som idag med buss?
Under 1970-talet hände det att kommunstyrelsen i Kristianstads avslutade sitt sista sammanträde före sommaren med en inspektionsflygtur från Everöds flygplats. För att ta ett exempel så företogs flygturen den 15 juni 1977 över aktuella bebyggelseområden i Degeberga, Tollarp, Vä, Ovesholm, Härlöv, Arkelstorp och Åhus innan planet åter tog mark på Everöd.
I Grevlunda utanför Vitaby finns en märklig borglämning. Vad vet man om den?
Borgen, belägen i forna Grevlunda by strax söder om nuvarande väg från Vitaby, har en för Skandinavien unik konstruktion. Den är uppförd på 1100- eller 1200-talet på en konstgjord gruskulle, ute i en konstgjord sjö, i form av en cirkulär ringmursborg, cirka 40 meter i diameter. Enligt traditionen var det en greve Lund som ägde borgen och gav byn Grevlunda dess namn. Enligt sägnen skall denne även ha uppfört Vitaby kyrka. Den förste kände ägaren av borgen var den mäktige Nils Erlandsen Galen, Skånes gälkare åren 1251-1285.
När öppnade “minibadet” invid Rönnowskolan i Åhus?
Det invigdes 1957 och är 63 år senare fortfarande i drift.
Kenth Olsson