Sätt färg på tallriken och öka chansen att leva ett friskt liv. Efter att ha förlorat vänner i cancer ville dietisten Anna Ottosson göra skillnad. Nu finns boken Kraften i maten ute med råd och recept på mat som kan minska risken för att man drabbas av cancer.
Det går att påverka sitt mående med mat. Det är ingen nyhet. Enligt Världscancerfonden kan man förebygga cancer genom rätt kost och livsstil. Det har dietisten Anna Ottosson fördjupat sig i och arbetar idag för att informera och inspirera till att äta mer hälsosamt.
– Världscancerfonden menar att 30–50 procent av alla cancerfall hade kunnat förhindras. Det är ju väldigt många. Efter att jag förlorade vänner och min pappa i cancer kände jag att jag måste gör något. Jag ville göra skillnad med hjälp av den kunskap och erfarenhet jag har inom kost, säger Anna.
Hon har arbetat som dietist i 25 år. Idag utgår hon från både Stockholm och Skåne. Redan när Anna var liten drömde hon om att bli dietist.
– Jag läste näringslära på mitt flickrum. Jag har alltid tyckt att det varit intressant med kraften i maten, säger Anna som är uppväxt i skånska Viken.
– Min mamma drabbades av cancer när jag var barn, men hon lever idag mot alla odds. Jag känner en djup tacksamhet över det. Med alla erfarenheter av cancer så kände jag att jag ville göra en bok som kan göra skillnad för läsarna, säger hon.
Anna har i många år samlat på sig forskningsresultat om cancer och mat. Det ledde bland annat till att hon för 13 år sedan grundade Foodpowers cancerrehab på Österlen. Där lär hon ut om kost och näring i ett program med fokus på rehabilitering av canceröverlevare. De rehabveckorna återkommer med jämna mellanrum på Österlen. De är ett helt team som hjälper deltagarna, vilka erbjuds bland annat psykologsamtal och yoga.
– Det blir många gånger djupa samtal med deltagarna och man känner att man kommer till insikt om vad som är viktigt i livet, säger Anna.
Hon är även ute och föreläser och syns även i TV-rutan då och då. Nu när boken Kraften i maten finns ute så väcker den stor nyfikenhet och blir lätt ett samtalsämne.
– Det är inte alltid lätt att helt ändra sin kost, men om man kan försöka gå från fyra nyanser av brunt på sin tallrik och få in lite färg så har man en bra början, säger Anna.
I boken skriver hon om hur olika färger i mat gör olika saker med vår kropp och på så sätt ger den kraft och skydd.
– När vi äter rödbetor kissar vi rött och när vi äter blåbär blir vi blå i munnen. När vi hackar lök gråter vi. Maten kan verkligen påverka oss inifrån och ut. Mat med färg innehåller komponenter som kan stärka oss, säger Anna.
Hennes kunskaper kommer från hennes långa erfarenhet och även av råden från Världscancerfonden, som har kommit fram till att viss mat ökar risken för cancer och viss mat minskar risken.
– Genom att äta mycket mat från växtriket i regnbågens alla färger så får vi i oss antioxidanter och fytokemikalier som skyddar oss och stärker oss, säger Anna och fortsätter;
– Det är aldrig en enskild råvara som gör allt, utan man behöver variation. Lök och kål av olika sorter liksom olika bär ger oss mycket av sådant som stärker oss, säger hon.
Om man dessutom minskar på kött, alkohol, salt och socker som ökar risken för att drabbas av cancer så har man gjort en bra förändring.
– Det är aldrig någons fel att man drabbas av cancer, men det är ju bra om man kan göra skillnad, säger Anna.
Råden gäller såväl för att förebygga cancer som för att undvika återfall hos de som har varit drabbade av sjukdomen.
I boken kan man lära sig mycket om kosten och dess påverkan på kroppen. Det finns flera recept som inspirerar till matglädje.
-Jag visar att det går att göra god mat som är bra för oss. Jag hade ett enda syfte med boken och det var att göra skillnad, säger Anna som nu hoppas att många blir inspirerade till att prova god mat som stärker oss.
Ett köp av Kraften i maten är en investering i sin framtid. Sätt färg på tallriken och njut av livet, länge.
Recept
Dietisten Anna Ottosson, som länge jobbat med ämnet, ger dig recept som skyddar och stärker både dig och din familj – och bjuder samtidigt på en djupare förståelse för de möjligheter som finns.
Bokens råd vilar på Världscancerfondens kostrekommendationer.
FRÖTUNAS GURKMEJAGRÖT
2–3 PORTIONER
½ dl dadlar, urkärnade
1 rivet äpple
3 dl havregryn
6 ½ dl vatten
1 krm gurkmeja, malen
1 ½ tsk kanel, malen
½ tsk salt
TOPPING
1 näve bär, till exempel
blåbär eller björnbär
mandelmjölk (valfritt)
Gör såhär:
Mixa dadlar och äpplen i din blender eller med stavmixer. Lägg i en kastrull
tillsammans med havregryn, vatten och kryddor.Koka sakta på svag värme,
gärna i minst 15 minuter.Lägg upp gröten i fina skålar, toppa med bär.
Mandelmjölk är gott till – värm och skumma den för en lenare smak.
TABBOULEH PÅ BLOMKÅL MED HALLOUMI & AUBERGINEKRÄM
4 PORTIONER
500 g blomkål
400 g tomater, små eller stora
1 liten gurka
1 förpackning kikärtor, 400 g
2 dl bladpersilja och mynta, grovhackad
saften av 1 citron
1 grönsalladshuvud
1 granatäpple (eller frysta kärnor)
150 g halloumi
olivolja
salt och svartpeppar
AUBERGINEKRÄM
2 auberginer à ca 350 g
4 vitlöksklyftor
olivolja
3 msk mandelsmör eller tahini
1 msk pressad citronsaft
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk koriander, malen
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C.
Börja med auberginekrämen.
Dela auberginerna på längden, gör några snitt i det vita köttet. Skala och tryck in vitlöksklyftorna i snitten. Ringla över lite olja och baka dem i ugnen i cirka 30 minuter, tills de fått fin färg och mjuknat. Gröp ur och mixa köttet med mandelsmör, citronsaft och kryddor. Krydda med salt och peppar. Ta bort blomkålsbladen (spara om de är fina!). Hacka resten fint. Tärna tomaterna och gurkan.
Häll av vätskan från kikärtorna. Blanda alltsammans i en bunke och rör ner örterna. Häll över citronsaft och cirka 3 matskedar olivolja. Salta och peppra. Kärna ur granatäpplet.
Skölj salladen. Skär halloumin i bitar och stek den i olja i en stekpanna. Lägg upp salladsbladen på kanten av tallrikarna eller på ett fat.
Lägg på tabbouleh, halloumi och granatäpplekärnor.
Servera med auberginekräm och gärna lite extra örter och citronklyftor.
MAROCKANSK GRYTA MED COUSCOUS & CITRUSSALLAD4 PORTIONER
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 zucchini
2 msk rapsolja
2 förpackningar skalade hela tomater à 400 g
5 dl vatten
4 kvistar bladpersilja
½ tsk chiliflakes
1 tsk gurkmeja, malen
2 tsk spiskummin, malen
1 tsk honung
1 tsk torkad mynta
2 tsk salt
1 paket kokta kikärtor (380 g, 230 g avrunnen vikt)
COUSCOUS
4 dl couscous
4 dl vatten
½ tsk gurkmeja, malen
½ dl sötmandel
1 dl hackad färsk mynta + några blad till garnering
1 dl russin
KALL YOGHURTSÅS
2 dl matyoghurt
1 citron (zest och juice)
1 dl olivolja
Gör såhär:
Rör ihop en syrlig sås av naturell matyoghurt, lite färskpressad citron och citronzest.
Ringla över en god olivolja och ställ i kylen. Skala och hacka lök och vitlök till grytan.
Skala morötter och skölj zucchini. Skär i bitar. Fräs grönsakerna i olja i några minuter.
Tillsätt tomaterna och vatten. Koka upp och sänk värmen, låt sjuda. Hacka persiljan
och släng ner i grytan. Spara gärna några blad till garnering. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung och mynta. Smaka av med salt. Låt puttra i 10 minuter.
Skölj kikärtorna och rör ner dem i grytan. Sänk värmen och låt småputtra under
lock i ytterligare cirka 10 minuter. Under tiden tillagar du couscousen enligt paketets
instruktioner. Smaksätt sedan med gurkmeja. Hacka mandel och mynta och blanda ner tillsammans med russin.
Servera grytan med couscous, kall yoghurtsås och citrussallad.