Rumänien är Centraleuropas björnrikaste land och det uppskattas att mer än 6 000 björnar strövar fritt. En stor del av dem i Transsylvanien.
Under hösten 2017 har den rumänska regeringen på nytt gett tillstånd till björnjakt. 300 vilda björnar ska skjutas. De ”tama” björnarna har däremot funnit en fristad i ett reservat utanför Zarnesti, inte långt från Brasov.
– Regeringen beslutade 2005 att det inte längre skulle vara tillåtet för privatpersoner att äga vilda djur, berättar Iona, som är guide på björnreservatet Libearty.
Plötsligt stod den rumänska staten med ett knappt hundratal före detta cirkusbjörnar som kanske cyklat enhjuling, klätts i ballerinakjol men framförallt lidit i små burar på cirkusar eller i dåligt skötta zoo’n.
Cristina Lapis kom in på scenen. Sju år tidigare hade hon suttit med den döende björnen Maya i sin famn och lovat henne sin frihet. Maya satt som ett turistspektakel i en trång bur utanför ett hotell i närheten av turistmagneten Draculaborgen i Bran, när Cristina Lapis upptäckte henne.
Buren som var Mayas hela liv var liten och smutsig, hade galler i metall och cementgolv. Till slut var det så många utländska turister som slog larm om de bedrövliga förhållandena att organisationen World Animal Protection kontaktade Cristina Lapis.
– När jag först såg henne var hon väldigt svag och kunde endast med svårighet lyfta på huvudet, har Cristina Lapis berättat.
Under fyra år reste Cristina och hennes man varje dag sex mil för att sitta en stund hos Maya, ge henne mat och vitaminer, och prata med henne, för att visa att hon hade några vänner.
Trots omsorgen fick Maya återkommande depressioner och hon valde att dö i fångenskap, men Cristina glömde aldrig hennes bedjande ögon för frihet.
– Hon dog i mina armar, men jag hade lovat frihet. Det löftet kände jag att jag måste uppfylla så att ingen björn mer skulle behöva leva som Maya, fortsätter Cristina Lapis berättelse.
Så startade Libearty Bear Sanctuary i Zarnesti. Ett 69 hektar stort före detta militärt övningsfält togs över och idag bor här 98 björnar som lever ett anständigt liv.
Björnarna kan ströva fritt på stora ytor i en miljö som liknar den som är deras naturliga. Besökare får endast röra sig på markerade stigar i grupper med guide och björnarna får inte störas av besökarna. Ingen går någonsin in till björnarna. Deras relativa frihet ska värnas.
Guiden Ioana poängterar gång på gång för besökarna att reservatet inte är ett zoo. Detta är björnarnas skog. Alla uppmanas stänga av sina mobiltelefoner, prata lågmält och inte fotografera med blixt.
Det är till och med så att elstängslet sitter på människornas sida av staketet – inte björnarnas.
Det finns just nu tio ungar i reservatet, även om det aldrig varit meningen att de ska föröka sig. Björnhannarna som kommer dit steriliseras. Ioana berättar om en miss.
– Det var när Max kom. Han var blind, men ändå en alfahanne. Innan vi hade hunnit sterilisera honom var sex honor gravida, skrattar hon.
Förutom björnar finns det också vargar i reservatets hägn. En av dem skiljer sig en del från de andra. Det är varginnan Hera. Hon ylar inte, hon skäller. Hera är uppvuxen tillsammans med hundar och anammade deras sätt att uttrycka sig.
Trots förbudet mot privatägda björnar, och andra vilda djur, finns det fortfarande mindre nogräknade personer som håller björnar i burar på den rumänska landsbygden, eller zoo’n som vansköter sina djur. Organisationen bakom björnreservatet kämpar ständigt för att få dem frisläppta. Allting drivs mer eller mindre ideellt. Man räknar med att det kostar cirka 40 000 euro i månaden att driva projektet som, förutom statligt och internationellt stöd, också stöttas av privatpersoner som kan adoptera en björn.
Förutom björnreservatet finns det i trakterna av Zarnesti också möjlighet för den som vill uppleva vilda björnar att följa med guider ut i vildmarken, parkera sig i ett gömsle, och hoppas på att få möta ett av Europas mäktigaste djur.
Per Erik Tell
Transsylvanien är en högplatå i centrala och sydvästra Rumänien som inramas av Karpaterna. Området är mest känt för legenderna kring fursten Vlad Dracula.
Den rumänska björnen är en europeisk brunbjörn, har en mankhöjd på cirka en meter och väger upp till 300 kilo. Färgen är brun, men kan variera i olika ljusa eller mörka toner.
Läs mer om reservatet på www.ampbears.ro