Sara Wänseth skidade 130 mil ensam i fjällvärlden. Trots extrem kyla, enormt snödjup och storm så sov hon gott, kände sig lugn av att inte behöva ta en massa beslut och hon lärde sig mycket om sig själv. I oktober kommer hon till Kristianstad och föreläser om sitt äventyr samt om utmaningen Vita & Gröna Bandet.
Att ta sig genom de svenska fjällen till fots eller på skidor är en riktig utmaning. Vita & Gröna Bandet är en svensk outdoorklassiker som är runt 130 mil lång. Vita bandet kallas den när det är vinter och snö och Gröna bandet under sommartid då det är barmark och grönt.
– Jag har två vänner som startade den här utmaningen för ungefär 15 år sedan och de frågade om jag inte ville börja jobba med dem. Jag tyckte det lät intressant och ville börja med att gå sträckan själv först, säger Sara Wänseth som bor i Undersåker i Jämtland.
Sara bestämde sig för att ta skidorna längs Vita bandet under vintertid. Hon har ett stort intresse av friluftsliv och har jobbat inom friluftsbranschen i många år. Att gå Vita bandet krävde ändå en hel del förberedelser. Det är mycket snö, kyla och ofta oväder i svenska fjällen under vintertid.
– Jag kollade kartor, planerade rutten, kompletterade utrustningen och tränade på att gå med pulka efter mig med allt högre vikt i pulkan. Jag ville träna successivt för att undvika skador på grund av pulkan och långa dagar av slitig skidåkning, säger Sara.
Hon köpte mat, nötter, chokladblandningar och torkade även mat och frukt själv.
– Torkad melon blev väldigt gott, säger Sara.
Hon började planera i oktober 2021 och i februari 2022 var hon redo att ge sig av. Sträckan gick från Grövelsjön och upp till Treriksröset. Beroende på hur man väljer att gå så varierar sträckan något, men det är runt 130 mil som avverkas. För Sara tog det 60 dagar att skida sträckan. En del dagar hade hon inplanerade vilodagar. Det blev även några spontana vilodagar på grund av snöoväder eller att Sara blev insnöad. Ibland var det ner till 28 minusgrader kallt.
– Kylan är inte så kul men det gäller att hålla sig lugn och inte förivra sig. Man måste vara rätt klädd. När jag skulle sätta upp tältet och behövde ta av mig handskarna så gällde det att planera väl hur man skulle göra för att klara av kylan. Kylan kunde vara riktigt jävlig speciellt tillsammans med vinden. Det är farligt att bli apatisk i kylan. Det gäller att äta och därför hade jag ofta varm blåbärssoppa i termos och chokladkakor som man kunde ta snabbt, säger Sara.
Hon sov jättebra ute i kylan även om vinden ibland tog tag i tältet ordentligt. Vissa nätter övernattade hon i fjällstugor. Hon hade också skickat ut matdepåer på olika ställen då det var svårt att ta med all mat för 60 dagar. Ibland pulsade hon i djup snö och det kändes som hon tog ett steg fram och två tillbaka. På något ställe var snön över stolparna som markerar snödjup. De visar bara upp till 2,40 meter snödjup. Vädret skiftade och ibland åkte hon på skaren och njöt av solens strålar. Hon funderade aldrig på att ge upp trots att hon gick där helt ensam.
– Jag mötte folk lite här och var och det var väldigt trevliga möten, säger Sara och fortsätter;
– Den enda gången jag tappade motivationen var när jag hade 14 kilometer kvar. Då kom min pojkvän och mötte mig och skidade med mig den sista biten. Det hade vi bestämt och när jag såg honom så grät och fick riktigt bita ihop för att klara sista biten, säger hon.
60 dagar ensam i bitvis hårt vinterväder är inte något för alla kan man lugnt konstatera.
– Jag lärde mig mycket om mig själv. Jag var mycket lugnare än jag trodde att jag skulle vara. Jag tycker ibland att jag kan vara lite pessimistisk men där var jag väldigt positiv. Jag hann fundera mycket på livet och tror att jag har blivit mildare som människa och att jag mer vet vad jag vill göra i livet. Där på fjällen var det så skönt med att det var så få beslut att ta, inte alls som hemma annars när livet rusar på. Jag behövde bara bestämma var jag skulle stanna och äta och var jag skulle slå upp tältet typ, säger Sara.
Allt kan hända i fjällvärlden och Sara var aldrig säker på att hon skulle klara hela sträckan, men hon lyckades hålla motivationen uppe. Hon tycker om vinter och är inte avskräckt från att göra något liknande igen. Först och främst vill hon gå sträckan när det är sommar, det så kallade Gröna bandet. Hon har också en dröm om att vandra 300 mil på Nya Zeeland.
Friluftslivet finns med Sara både på jobb och fritid och hon vandrar gärna tillsammans med sin pojkvän och sina två hundar.
Den 15 oktober kommer Sara till Kristianstad och föreläser på Biljardkompaniet. Hon visar då bilder och bjuder på berättelser från sitt fantastiska äventyr.
Sara Wänseth
- Bor: Undersåker i Jämtland
- Ålder: 56 år
- Jobbar: Egenföretagare inom friluftsliv och kommu- nikation. Är också engage rad inom Vita & Gröna bandet för att informera andra som vill gå eller skida genom fjällvärlden.
- Familj: pojkvän, son på 21 år och två hundar
- Intresse: alltid varit intresserad av hundar och friluftsliv. Tältar gärna en natt eller två och har gärna med sig hund som sällskap.
- Aktuell: har skidat ensam i 60 dagar genom fjällvärlden under vintertid.
- Föreläser: 15 oktober i Kristianstad på Biljardkompaniet
Följ med på en spännande resa med Sara Wänseth
Studiefrämjandet strävar alltid efter att erbjuda intressanta föreläsningar och kurser. De gör många evenemang tillsammans med sina medlemsorganisationer. Nu erbjuder de en föreläsning med Sara Wänseth som skidade ensam 130 mil i de svenska fjällen.
En av medlemsorganisationerna i Studiefrämjandet är Svenska Turistföreningen.
– Jag fick en förfrågan från Mari Graneskog på Studiefrämjandet Skåne – Blekinge om jag inte kunde ordna någon intressant föreläsare. Jag har träffat Sara Wänseth tidigare i olika friluftssammanhang och när jag hörde om hennes äventyr på Vita bandet så kände jag direkt att det här hade varit intressant att höra mer om. Det är inte många som gör liknande saker, säger Bengt Klingheim som är engagerad i Svenska Turistföreningen i Östra Skåne och som för många är ett välkänt ansikte då han drev friluftsbutik tidigare i Kristianstad.
Han kontaktade Sara och hon sa ja. Studiefrämjandet har bokat henne för föreläsning även i Ronneby. Bengt kommer att åka med på föreläsningsturnén och ser fram emot att få höra om Saras fantastiska äventyr.
– Det är fantastiskt att hon har gjort det här äventyret helt ensam mitt i vintern. Just friluftsliv och sådana här berättelser är något vi gärna vill lyfta inom Studiefrämjandet. Vi har ett nära samarbete med Svenska Turistföreningen och de är ofta i våra lokaler för möten. Det här förslaget med Sara som föreläsare är fantastiskt bra, säger Mari Graneskog som är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Skåne – Blekinge.
Föreläsningen kommer att hållas 15 oktober på Yllan i Biljardkompaniets lokaler. Den är kostnadsfri och man anmäler sig via Studiefrämjandets hemsida. Det går även bra att droppa in den aktuella kvällen om man kommer på det sent. Om man anmäler sig får man även en påminnelse i mobilen, vilket kan vara bra. Kom och följ med på en spännande resa med Sara Wänseth.
Wow! Bra jobbat. År 1995 gick jag från Ystad till Abisko. Jag gick till och med genom Undersåker på väg norrut. Vilket äventyr att gå så långt i vinterförhållanden. Stolt!