Strumpan med hål eller jeansen som har fläckar kan bli nya kläder, stoppning eller trasor. Det gäller bara att de hamnar rätt när man kastar dem. Renhållningen Kristianstad har 40 olika insamlingsställen för både hela och trasiga textilier.
Den första januari i år instiftades en ny lag av EU som säger att man inte längre får slänga textilavfall i restavfallet eller i energiåtervinningen på återvinningscentralen. Det här gäller för alla textilier och inom hela EU.
– Syftet med lagen är att samla in så mycket textil som möjligt för återanvändning och återvinning. Varje kommun har ett insamlingsansvar för textilavfallet, säger Johan Karlsvärd som är vd på Renhållningen i Kristianstad.
Såväl privatpersoner som företag måste nu se till att kläder, gardiner, handdukar och allt annat inom textil hamnar rätt. Till second hand ska man fortsatt endast lämna sådant som är helt och rent och som kan användas utan behandling. Men på Renhållningen Kristianstads 40 olika insamlingsplatser runtom i kommunen kan både textilier som är hela och trasiga lämnas in, så länge de är torra och inte extremt smutsiga. Hur många ställen det är möjligt att lämna textilier på varierar förstås från kommun till kommun.
– I vår kommun har vi fem bemannade återvinningscentraler och 35 återvinningsstationer. Vi tar emot textilier på alla, oavsett om de är trasiga eller hela, säger Johan.
Renhållningen har bland annat ett samarbete med Human Bridge, som är en aktör för insamling av textilavfall.
– På Human Bridges sorteringscentral sorteras textilierna. Hitintills har 93 procent av det de samlar in gått till återanvändning eller återvinning. Siffran är från före årsskiftet.
Resten går till energiåtervinning, säger Johan.

Fotograf: Felicia Björk, Fri Kommunikation AB
Återvinning kan bland annat bestå i att textilavfallet görs om till textilfibrer till nya kläder, stoppning eller industritrasor.
– Nu när det samlas in mer textil, kommer säkert utvecklingen gå framåt och det kommer förhoppningsvis medföra fler möjligheter att återvinna textil. Det behöver byggas anläggningar som återvinner det på nya sätt och i större volymer, säger Johan.
För att återanvändning och återvinning av textilierna ska kunna fungera, behöver också producenterna ta ett större ansvar och det är på gång. EU för diskussioner om att införa ett producentansvar, vilket innebär att de som producerar textil blir tvungna att också ta ansvar för att produkterna kan återanvändas eller återvinnas.
– Vi vet inte exakt hur den kommer att utformas eller se ut än, men vi tror att lagen om producentansvar införs nästa år vilket vi verkligen välkomnar. Vi måste arbeta med de här frågorna både uppifrån och nerifrån i kedjan säger Johan och fortsätter;
– En del saker är svårare att återvinna som till exempel stretchjeans, och det behöver komma upp till diskussion för att lösningar ska hittas, säger han.
Det har blivit en del diskussioner bland invånarna i Kristianstads kommun och i hela Sverige sedan den nya lagen kom. Nu är frågetecknen uträtade kring hur det fungerar i Kristianstads kommun. Hela eller trasiga kläder tas emot på 40 olika ställen i kommunen. Om en trasa eller klädesplagg är extremt smutsigt eller blöt kan det slängas i restavfall.
– Anledningen till det är att övriga textiler i behållaren annars kan mögla. En trasa som har torkat upp miljöfarliga ämnen ska lämnas in till farligt avfall på återvinningscentralerna, säger Johan.
Precis som att man har vant sig med att sortera förpackningar så kommer man vänja sig med att sortera textiler också som en självklar grej. Man kan samla trasiga strumpor och annat i en påse hemma och passa på att ta med det när man ändå ska kasta övrigt avfall på återvinningscentralen eller återvinningsstationen. Miljön vinner på att alla tar sitt ansvar och tillsammans kan vi göra stor skillnad.
Tina Persson