Bild; Kristianstads första avloppsledning lades 1881 under nuvarande Västra Vallgatan.
När fick Kristianstad sin första avloppsledning?
Det var 1881 som stadsfullmäktige i Kristianstad tog beslut om att bygga stadens första avloppsledning under Vestra Smalgatan (numera Västra Vallgatan). Tidigare hade spillvatten från fastigheterna runnit ut på gatan och via rännstenen ner i den kanal, med stinkande stillastående vatten, som fylldes igen 1875 och i dag utgörs av Nya Boulevarden.
Efter avloppsledningens tillkomst leddes vattnet istället ut i hamnbassängen vid Fiskarebacken (nuvarande Barbacka invid Tivoliparken). Det dröjde emellertid till 1908 innan staden så äntligen fick sin första vattenklosett, inmonterad i en förnäm fastighet på Östermalm. Men utedassen förblev vanligt förekommande i Kristianstad ännu långt in på 1950-talet i en tid då det fortfarande fanns slum i centra staden och på Vilan. Enligt tidningsuppgifter var bostadsstandarden i Kristianstad i början av 1950-talet bland landets sämsta.
Vem ritade den vackra Spritkyrkan i Åhus?
Det var Stockholmsarkitekten Edward Ohlsson, inspirerad av Åhus medeltida kyrkas röda tegel, höga torn och trappstegsgavlar. Som entreprenör utsågs Åhusbyggmästaren Ola Jakobsson.
Har det funnits taxibolag i Huaröd?
Javisst, den drevs av Bengt Arne Gustafsson och enligt annonser in på 1990-talet kunde man när som på dygnet ringa och beställa en droska.
Hur många bilar och motorcyklar fanns det i vår trakt för 100 år sedan?
Enligt Skånes automobilregister, vars fjärde årgång utkom i januari 1920, fanns det då i Kristianstads län 203 bilar och 276 motorcyklar.
Vad för betydelse hade Nygårdsvägen för Näsby förr i tiden?
Under 1900-talets första hälft var det Näsbys i särklass främsta affärsgata. Här fanns, om man inberäknar även de butiker som fanns i gatans närmsta periferi, totalt 20-talet affärsidkare, flera av dem färgstarka, om vilka äldre än i dag kan berätta minnesvärda anekdoter.
Vilka använde telefonen mest när den kom till Kristianstadstrakten, undrar Rikard S?
En svårdefinierbar frågeställning, är något osäker på vad frågeställaren avser, väljer därför att ge svar med uppgifter direkt ur arkiven. Telefonföreningen i Kristianstad och omnejd hade årsmöte på stadshuset den 23 februari 1887 och där presenterades statistik för de enskilda abbonenter som flitigast använt telefonen under 1886. Mest telefonbiten var Frimurarhotellet med 4069 samtal, därefter kom ingenjör Ljunggren med 2793 samtal, åtföljd av hotell Brissman med 2437, inte långt därefter kom greve Wachtmeister på slottet i Trolle-Ljungby med 2262 och greve Hamilton på Ovesholms slott med 2166, därefter följde ryttmästare Stjernsvärd på 2143 samtal. Den som minst anlitat nymodigheten var herr R. Stjernsvärd på Hedentorp med blott 94 samtal under ett helt år.
När startade Föreläsarföreningen i Tollarp?
Den första bildades 1901 och var aktiv fram till 1940 (föreläsningarna hölls från 1908 på Tollarps Lanthushållsskola), efterföljaren startade inte upp förrän 50 år senare, 1990.
Varför skapades reservvägbaser under kalla kriget och fanns sådana även i Kristianstadstrakten?
En vägbas är ett enkelt flygfält med möjlighet till start och landning för militära flygplan. Systemet infördes under kalla kriget i syfte att försvåra för angripare att slå ut hela svenska flygvapnet i en enda samordnad attack. Idén om vägbaser uppkom några år efter andra världskrigets slut. Arbetet med att anlägga vägbaser kom dock inte i gång förrän i slutet av 1950-talet, då det under några år byggdes ett 40-tal sådana. De placerades på raka, plana vägsträckor som var minst 1 500 meter långa, omkring 12-15 meter breda och med en omgivning som lämpade sig för ändamålet.
Vägbaserna utgjorde en viktig del av den svenska försvarsplaneringen under efterkrigstiden. De var hemliga, utformade så att fienden inte visste var de låg och fungerade som komplement till huvudlandningsbanan på den militära flygbasen och hade tillgång till personal, material och drivmedel. Vägbaserna kallades även reservvägbas, landsvägsbas eller reservflygsträcka.
Den första vägbasen i Sverige blev klar 1963 och låg strax utanför Kristianstad. Den bestod till en början av ett vägsnitt av länsväg 44 vid Rinkaby på landsvägen mellan Åhus och Kristianstad. Den benämndes Åhusbasen och fungerade som en reservbas till flygfältet vid Everöd. Senare koncentrerades sträckan till väg 118 mellan Viby och Hammar, där bron under E22 skulle användas som skyddad uppställningsplats för stridsflygplan.
När uppträdde den världsberömde sångaren Maurice Chevalier i Kristianstad?
Det har han gjort vid endast ett tillfälle den 28 augusti 1946 på stadens utomhusscen, där han under stormande applåder framförde bland annat ”Louise” och ”Valentine”, två av de schlagers, med vilka han gjort succé i den stora världen.
Vad såldes i Degebergaaffären ”I. Wessbergs efterträdare”?
Så vitt jag kunnat utröna var det en Sko- och Manufakturaffär, dit man ännu i slutet på 1970-talet kunde ringa och beställa varor på deras telefonnummer 500 48.
Vilken marsvinter har varit den svåraste i Kristianstads historia?
Av tillgänglig statistik framgår att det torde varit krigsvintern 1942 då en våldsam snöstorm rasade i mars över trakten, ja hela Skåne. Till och med snöplogsloken körde fast och fick hjälp av militären att forcera de enorma snödrivor som uppstått.
När hade Three Island Race och Drakbåtsfestivalen premiär i Åhus?
Drakbåtsfestivalen hade premiär i Åhus småbåtshamn 1994 och året efter blev det premiär för seglartävlingen Three Island Race.
I Venestadstrakten ska det finnas en besättning kor med holländsk härkomst. Vet du något om det? (Svenne).
En gissning från min sida är, att under sin tid som arrendator på Wenestads Gård lät friherre William Benett importera 100 kor och en tjur från Holland. Möjligen kan det vara att de kor du avser härstammar från denna besättning.
Hur byggdes dagens vattentorn i Kristianstad?
Toppen, det vill säga själva ”svampen”, byggdes först och likt en rymdfarkost lyftes uppåt med 2,3 meter om dygnet, en byggmetod som var helt ny i Sverige. Den stora runddelen, ”svampen”, nådde sina planerade 60 meter över marken våren 1965.
När uppstod Härlöv?
Äldsta skriftliga belägget på bynamnet finner vi 1135 i Diplomatarium Danicum 1 ser. 2:124 som ”Herthalef”. Byns namn på ”-löv” indikerar en mycket hög ålder. I jordeboken från 1663 anges Härlöv bestått av 16 halva gårdar, vilket är ansenligt och även detta antyder ett utomordentligt tidigt ursprung.
När kom de första lapplisorna i Kristianstad?
Det var år 1968 som de första lapplisorna, tre till antalet, anställdes för att hålla ordning på trafiken i Kristianstad.
Var framträdde Tommy Körberg midsommaren 1972?
Elsa S såg Tommy Körberg midsommarafton 1972, men minns inte om det var i Kristianstad eller Åhus? Hon undrar om jag kan hjälpa henne med minnet? Ja, det kan jag! Tommy Körberg framträdde på Kantarellen i Åhus midsommarafton 1972. Huvudattraktionen var Manfred Mann från England, därefter kom Tommy Körberg (sedan Kisa Magnusson). Midsommardagen kunde man avnjuta Trio mé Bumba och på söndagen stod självaste Göingeflickorna på Kantarellens scen.
När bestämdes att Norringarna skulle hamna på Näsby? När höll de sin avskedsparad inför avvecklandet 1994.
Det beslutades av regeringen på nyårsafton 1907, men det dröjde till den 27 oktober 1915 innan Norra skåningarna gjorde sitt högtidliga intåg i Kristianstad med parader på Stora Torg. De nya kasernerna på Näsby blev dock inte inflyttningsklara förrän 1923, så under mellantiden fick man hålla till i olika provisoriska lokaler spridda runt om i staden (bland annat i nuvarande C4-gymnasiets lokaler).
Norringarnas avskedsparad genom Kristianstad hölls den 14 maj 1993, då det för första gången på Kristianstads gator rullade kamouflagemålade 104-stridsvagnar.
Vilket år skedde massuppsägningen av anställda på Hvilans Mekaniska i Kristianstad?
I början av augusti 1977 sålde Karlskronavarvet Hvilans Mekaniska för en krona till ASEA-koncernen. 350 av de 550 anställa blev uppsagda och fick sluta innan årsskiftet. Det var den dittills största uppsägningen i modern tid i Kristianstadstrakten.
På 70-talet arbetade jag på Ateljé Lyktan i Åhus när kungen kom på besök för invigning, men jag minns inte det exakta årtalet.
Det var den 14 oktober 1977.
När invigdes den nya bron vid Kavrö mellan Kristianstad och Åhus?
Den öppnades för trafik den 23 juni 1977 efter bandklippning av kommunalrådet Bo Björnsson. Bron var 70 meter lång och kostade 3,5 miljoner kronor att färdigställa, varav 92 procent var statliga bidrag, så kostnaden för kommunen blev inte särskilt stor.
Kenth Olsson