Bild: En av de viktigaste händelserna under 1800-talet var när befästningsvallarna revs och staden kunde expandera.
Vilket årtal kan anses vara viktigast för staden Kristianstad under 1800-talet?
Det finns flera viktiga årtal så det går inte att peka ut ett som det enskilt viktigaste. Men ett av de viktigare var onekligen årtalet 1847 för då kom beskedet från Stockholm att Kristianstad skulle upphöra som fästning. Befästningsvallarna kunde då börja rivas och staden gavs därmed möjlighet att expandera utanför den trånga fästningsvallen om 240 X 700 meter.
Varför försvann stadsmuren i Kristianstad?
I flera europeiska städer finns ståtliga stadsmurar som minner om medeltida byggnadskonst. Det sägs ofta att det var kanonernas utveckling på 1400-talen som gjorde bruket av murar omodernt, men det är missvisande. Tack vare kanonernas utveckling blev visserligen många gamla murar lätta måltavlor, men istället uppfördes på många håll nya försvarsverk med tjocka, sluttande murar/jordvallar ännu på 1600- talet (exempelvis Kristianstad) och 1700-talet. Först under 1800-talet övergavs stadsmurarna, som militärt spelat ut sin roll, men också på grund av expansionsbehov (se föregående svar).
Eftersom en stadsmur/vall inte gick att flytta i takt med att städerna växte övergavs de i många fall till följd av den industriella revolutionens explosionsartade befolkningstillväxt. Britternas bombardemang av Köpenhamn 1807 visade också att stadsmurar inte gav något skydd då en modern flotta eller armé besköt en belägrad stad. Köpenhamns gamla vallar övergavs på 1850-talet. Samma skedde i Kristianstad, där vallarna började rivas 1847 och var fullbordat omkring 1860.
Det finns/fanns flera städer med snarlika namn som Kristianstad; Kristiansand, Kristiania, Kristianopel med flera. Men finns det någon stad i världen som heter detsamma som Kristianstad på Allön?
Ja det finns det, nästan, men med den äldre stavningen med C. Den stad jag åsyftar har cirka 3000 invånare, ligger i Västindien och utgör huvudort på ön Saint Croix, en av öarna som utgör Amerikanska Jungfruöarna. När du anländer dit så får du huvudortens namn stämplat i ditt pass, där det då förevigas Christianstad (som omväxlande stavas Christiansted, verkar inte vara så noga med stavningen). Där kan man bo på Holger Danske Hotel, belägen på Kongens Tvaergade, och äta på Tivoli Garden Restaurant.
Bakgrunden till stadens namn Christianstad är att denna lilla ögrupp tillhörde Danmark från 1733 till 1917 då den såldes till USA. Åren 1754 – 1871 var Christianstad huvudstad i kolonin Danska Västindien. Staden är döpt efter den danske kungen Christian VI.
Hur länge styrde landshövdingen i Kristianstad över Kristianstads län?
Landshövdingen var chef för Länsstyrelsen i Kristianstads län från 1719 till avvecklandet 1996, då länet uppgick i det nybildade Skåne län. I samband med sammanslagningen av Malmöhus län och Kristianstads län till Region Skåne 1997 upphör Kristianstad att vara residensstad. Skånes politiska ledning, regionfullmäktige, stannade kvar i staden och idag håller de 149 ledamöterna i regionfullmäktige sina möten i Rådhus Skåne i Kristianstad.
Hur såg straffskalorna för brott ut för 150 år sedan i trakten, var straffen hårdare och mer rättvisa/orättvisa än i dag?
Frågan är lite för vid att kunna besvaras inom mitt begränsade textutrymme. Låt mig bara exemplifiera med en dom i det lokala tinget i april 1865, så får var och en dra egna slutsatser av det. Då dömdes pigan Pernilla Jakobsdotter, som bränt upp sitt barn i en kakelugn, till två års straffarbete. Vid samma tillfälle blev en yngre man vid namn Johannes Fredriksson, som stulit en dörrstapel, värderad till 50 öre, för tredje resan dömd till tre års straffarbete.
Tollarp utarmas på alltfler servicefunktioner. Hur många bankkontor fanns det i samhället för 30 år sedan?
I Tollarp kunde man 1989 räkna fyra olika banker med kontor: Sparbanken, PK-banken, SE-banken och Föreningsbanken
När var sista gången badtågen gick till Åhus?
Sommaren 1960 var sista gången. Vid fint badväder var det inte ovanligt att de populära badtågen drog 20 vagnar med tusentals badlystna. I många årtionden var dessa ”lusttåg” oerhört populära om sommaren och alltfler föredrog varma söndagar att fara till Åhus istället för att gå i högmässan. Det fick bland annat prästen i Träne att vädja till järnvägsstyrelsen: ”För Herrens, vårt folks och för Eder skull dragen in de s.k. söndagslusttågen!”. Vidare skrev han: ”Dessa tåg äro en frestelse att illa använda Herrens dag, och äro ett hot mot lydnadsförhållandena, vilket i sin tur undergräver samhällets bestånd”.
Var blev den gamla prästgården i Västra Vram av?
Den flyttades svårt förfallen till Kulturhistoriska museet i Lund på 1920-talet, där den genomgick en grundlig renovering i flera omgångar och blev en av museets mest efterfrågade turistmål.
Vem var Borre som gett namn åt bronsåldershögen utanför Degeberga (Patrik Karlsson)?
Invid vägen mellan Degeberga och Östra Sönnarslöv ligger en grupp fornlämningar som består av två bronsåldershögar samt resterna av en skeppssättning från järnåldern. Enligt gamla kartor har det förr funnits ytterligare högar i trakten. Den ena av de två högar som finns kvar kallas Kung Borres hög och är en av Kristianstads kommuns största bronsåldershög. Namnet Borre går igen i intilliggande Borrestad – en av två kända medeltida bybildningar i socknen.
Vem var då kung Borre? Svaret är att ingen vet vem han var eller om han med säkerhet funnits. De historiska källorna tiger. Så vi får, som så ofta i sådana här sammanhang, nöja oss med ett vetenskapligt sannolikhetsresonemang.
Att en man med namnet Borre funnits anses högst sannolikt av vetenskapen. Av namnformen att döma bör han ha levat någon gång strax innan vikingatidens inträde. Parantetiskt kan nämnas att från ungefär samma tidsperspektiv härstammar förmodligen också namnet Sönnnar(slöv). Benämningen indikerar att en person vid namn Sönnar antingen fått eller skänkt bebyggelsen vidare till en annan. (När en bebyggelse har ”löv” i namnet brukar det dateras till cirka 200-talet efter Kristus fram till vikingatidens början). Kanske levde Borre och Sönnar samtidigt. Som bistra rivaler? Eller bästa vänner? Som stridsmän eller hövdingar? Eller till och med bröder? Ingen vet.
Vart har skulpturen Livsglädje vid Absolut nya besökscenter i Åhus tagit vägen?
Åhusskulpturen Livsglädje invid Absolut Home flyttades till nuvarande plats vid S:ta Annas Gränd 1951. Från början bestod S:ta Annas Gränd (där av namnet som levt kvar) av en medeltida gränd från torget som slutade vid kapellruinen. Inför Åhus 800-årsjubileum 1949 utsågs en kommitté för vården av fornminnen i Åhus, bland annat S:ta Annas Kapellruin fick då sina tegelmurar påbyggda. Samtidigt beslutades att förlänga gränden till dagens sträckning.
Det var också i samband med Åhus 800- årsjubileum 1949 som den Österlövsfödde konstnären Nils Möllerbergs (1892-1954) skulptur Livsglädje gavs som gåva till Åhus kommun. Parentetiskt kan nämnas att Möllerberg, en av Kristianstads mest namnkunniga konstnärer, såväl skulptör, tecknare och grafiker, övertog Tomarps gård 1948. Barnbarnet Kråke Lithander tog över 1985 och drev det som gårdshotell. Gården totalförstördes i en brand 2018.
Från början placerades Livsglädje vid infarten till Rönnowskolan. Därefter fick den vila i ett kommunalt magasin under tiden den fontän, i vilken den vattenstrilande bronsstatyn skulle placeras, uppfördes invid den då nyligen förlängda S:ta Annas Gränd. Möllerberg gjorde även en miniversion av skulpturen som 1961 placerades vid Lasarettsboulevarden 2 i Kristianstad.
Möllerbergs uppskattade kvinnoskulptur i naturlig storlek har vid sin plats invid S:ta Annas Gränds östra sträckning skänkt betraktaren livsglädje i 68 år. Någon månad in på detta år plockades skulpturen bort för välbehövlig restaurering, vilket blivit ett betydligt mera komplicerat konservatorarbete än beräknat på grund av all kalk som måste tas bort. Men efter restaureringen kommer skulpturen att åter placeras på samma plats, dessutom i en nyrenoverad fontän som omges av en mindre nyanlagd park. Först till våren/sommaren 2020 bedöms Livsglädje vara tillbaka på sin plats.
När fick Kristianstad sin första busslinje?
Det skedde när fabrikören C F Ljunggren 1901 inrättade en hästdragen omnibuss-linje mellan Långebro och Kristianstads järnvägsstation, en av de första i landet.
Varför kallades greven på Ovesholms slott, Raoul Hamilton, för den ”Röde greven”?
Han satt i riksdagens första kammare 1892-1908 som vänstervilde och framförde då för sin tid en rad radikala idéer, vilket i folkmun gav honom smeknamnet ”Röde greven”. Därefter blev han liberal, senare frisinnad, ledamot av andra kammaren 1909 och fram till sin död 1931.
Kenth Olsson