Bild: Kristianstadspågen, IFK-mästaren i handboll och segelflygvärldsmästaren Rolf Hossinger, har hyllats mer i Argentina än världens bäste fotbollsspelare Messi.
Vad vet du om Kristianstadsbon Rolf Hossinger, svensk mästare i handboll som blev hjälte i Argentina och hyllad av presidenten?
Den legendariske segelflygvärldsmästaren och flygkaptenen Rolf Hossinger, bördig från men inte född i Kristianstad, deltog i stadens första ishockeymatch och vann sedan SM-guld i handboll med IFK. Med rätta har han beskrivits som en verklighetens Biggles, argentinsk flygvärldsmästare med över 30 000 flygtimmar och som flög jumbojet i Sydamerika. Vid hans bortgång hade han varit bosatt över 50 år i Argentina, där utnämnd till nationell hjälte efter Falklandskriget. Varje år besökte han sitt hemland och släktingar, bland dem systern Ruth Hellberg, i dag boende i stuga nära havet i Yngsjö, där Rolf avlade visit.
Här följer Kristianstadspågen Rolf Hossingers minst sagt fascinerande levnadssaga: Han föddes 1930 i Argentina av en österrikisk pappa, Karl Hossinger, och svensk mamma, Margit Eriksson. Familjen flyttade till Sverige när Rolf var åtta år och bosatte sig efter en tid i Kristianstad. Per Erik Tell, författare och skribent här i Kristianstads Journalen, har i sin mycket läsvärda bok ”Den falske ingenjören och andra svenska spår i Argentina” (boken ges åter ut i sommar på förlaget Ultima Esperanza Books), ägnat ett kapitel åt Rolf Hossingers enastående bravader. Efter att familjen flyttat till Kristianstad, skriver Per Erik, kom Rolf tidigt att intresserade sig för olika sporter, han ingick i det hopplockade lag från staden som mötte Tyringe i den första ishockeymatchen någonsin i Kristianstad. Matchen, som spelades på naturis på kanalen, slutade för övrigt 3-3.
Sedan tog handbollen över och han kom att spela med legendarer som Åke Moberg, Carl-Henrik Stockenberg och Evert Sjunnesson i IFK Kristianstad. Rolf var med och bärgade klubbens första allsvenska serieseger 1950, som skulle följas av ytterligare två på tre år. Rolf, som debuterat som hårdför försvarare guldsäsongen 1949-1950, spelade högst sporadiskt, en eller två matcher (uppgifterna varierar) och noterades för ett mål. Därefter lämnade han för lokalkonkurrenten Näsby IF, då också i allsvenskan (säsongerna 1950-1953).
Men det blev segelflyget som snart tog över allt intresse. På klassiska Rinkaby flygfält lärde sig Rolf segelflyga, därefter blev flyget det som upptog hans tid. Hans ekonomi tillät dock inte ett motorflygcertifikat. Då trädde hans farbror in, flygare och bosatt i Argentina, välkomnande honom dit och lovade bekosta certifikatet. Rolf flyttade till Argentina, tog certifikatet och inledde som pilot för ett besprutningsföretag.
Hans stora intresse för segelflyg bestod och kröntes 1960 med seger i världsmästerskapet i Köln, som var Argentinas första. Vid hemkomsten hyllades han i paritet med landets legendariske femfaldige formel I-världsmästaren, Juan Manuel Fangio. För yngre läsare kan det (nästan) jämföras med hur nationen Argentina hyllat legendaren Maradona. Sanning är att Rolf blev mer hyllad som hjälte i Argentina efter VM-triumfen 1960 än vad i dag världens under flera år bäste fotbollsspelare Leonel Messi någonsin blivit i sitt hemland.
För sin bedrift tilldelades Rolf utmärkelsen ”Olimpia de Oro”, lika med årets idrottsman i Argentina, ungefär motsvarande Svenska Dagbladets bragdmedalj. Frimärken trycktes med Rolfs världsmästarplan och när Argentina så sent som 2012 stod värd för VM i segelflygning var dess officiella namn ”FAI Word Gliding Championship Rolf Hossinger”.
År 1963 i en ålder av 33 år, efter en kort period som flygare för oljebolaget Shell, anställdes Rolf av Aeorolines Argentina som trafikflygare. Under närmare 30 år kom han att flyga allt ifrån DC 3 och Caravelle till den 400 ton tunga jumbojeten Boeing 747 med plats för över 400 passagerare. När det svenska fotbollslaget anlände till Argentina för fotbolls-VM 1978 och flög inrikes, hälsade flygkapten Rolf Hossinger en förvånad blågul fotbollstrupp välkomna ombord på klingande Kristianstadsdialekt.
Ytterligare bevis på Rolfs nationalstatus i Argentina var när han 1988 i Argentina utnämndes till nationell Falklandshjälte – utan att ha deltagit i Falklandskriget. När Rolf påpekade detta faktum för ansvariga, blev svaret att den förnämliga orden som Argentinas hjälte tilldelats honom för att han utgjort ett föredöme för argentinsk ungdom. Bakgrunden lär ha varit att han välvilligt ställt upp för många av de föräldrar vars söner deltagit i Falklandskriget. Mottagandet av utmärkelsen skedde vid en högtidlig ceremoni på det argentinska flygvapnets hemmabas Palermo, några mil utanför Buenos Aires, med Rolf Hossinger som hedersgäst. Landets president Carlos Menem och flygvapenchefen stod värdar och hedrade honom med en staty och diplom med de bådas underskrifter samt därefter en överdådig flyguppvisning.
Vid pensioneringen som trafikflygare 1990 lärde Rolf sig flyga luftskepp/ zeppelinare och luftballong (det senare skedde under ett besök i Sverige 1973) och han blev sedermera den förste som korsade la Plataviken, från Argentina till Uruguay, i en varmluftsballong. Han fick frågan av en reporter vad han gjorde när han inte flög och svarade korttugget; ”Jag flyger alltid”! Det är sanningen nära. För när en annan reporter summerade alla timmar denna legendar tillbringat i luften, kom han fram till att det handlade om mer än tio års oavbrutet flygande. Tio år! I luften!
Den forne hockeyspelaren och handbollsmästaren från Kristianstad, som för första gången prövade sina vingar i Rinkaby på 1950-talet, vilket senare resulterade i ett argentinskt VM-guld i segelflyg, gick ur tiden 75 år gammal 2005 i Buenos Aires. Rolfs Hossingers sista önskan var att askan efter honom skulle spridas över det flygfält varifrån han så många gånger lyft sitt plan, vilket också skedde.
Hans syster Ruth Hellberg, som han besökte så många gånger, bor fortfarande kvar i sin stuga i Yngsjö, när hon inte är och reser ute i världen, 86 år och still going strong.
Varför försvann Vä som stad?
I början av 1600-talet var stadsglansen flagnad i den gamla medeltidsstaden Vä. Staden låg ganska oskyddat i en öppen och lättillgänglig terräng. Visserligen omslöts bebyggelsen vid denna tid av en förmodad halvcirkelformad vallgrav, som i norr anslöt till vattendraget Kyrkbäcken och en stadsport. Men det var en föråldrad form av befästning och just avsaknaden av ett tidsenligt försvarsverk skulle göra Vä till ett lätt byte för fienden.
Invånarna i Vä hade redan hunnit fly vid svenskarnas ankomst den 8 februari 1612. Gustav II Adolf låter sina soldater plundra staden, som sedan sätts i brand. Det var fjärde gången som det obefästa Vä utsattes för krigets fasor. Karl Knutsson Bonde hade bränt staden 1452, Svante Sture hade låtit göra samma sak 1509 liksom Hertig Karl 1569. Hans son, den blott 17-årige Gustav II Adolf fullföljde det hela. Förstörelsen blir omfattande, men inte fullständigt (som äldre källor gör gällande). Den 19 december 1612 förbjuder Christian IV återuppbyggnad av Vä. Spiken i kistan kommer den 22 maj 1614, så kungen i ett brev berövar Vä dess stadsprivilegier, som överförs till nybyggda Kristianstad.
När uppfördes det första flervåningshuset för bostäder på Östermalm i Kristianstad?
Byggnadsnämnden i Kristianstad godkände den 16 november 1899 ritningarna till det första boningshuset med tre våningar på Östermalm. I kvarteret hade fängelsebyggnaden förvisso uppförts redan 1846 i flera våningar, men kan inte räknas som traditionellt boningshus då boendet där inte var av frivillig karaktär.
Jag träffade min kärlek i Åhusparken 1981 och vi var stammisar där resten av 80-talets första del. Vill du återge de mera kända namnen som framträdde under denna första halvan av 80-talet, mest för att få återuppleva den underbara nostalgin, om än bara i minnet.
Här följer ett antal välkända artister med årtal och datum då de uppträdde i (den idag försvunna) Åhusparken: Peps (15/8 81), Cyndee Peters (30/8 81), Ebba Grön (8/5 82), X-Models (29/5 82, 23/6 83), Eddie Meduza (12/6 82) SnowStorm (19/6 82, 16/6 83), Attack (26/6 82), Niclas Strömstedt (17/7 82, 6/8 83), Gyllene Tider (24/7 82), Dag Vag (31/7 82), Lustans Lakejer (7/5 83, 17/8 85), Kim Larsen (24/6 83, 4/8 84), Europe (30/6 83, 12/5 84, 8/6 85), Niels Jensen (27/8 83, 26/5 84, 4/5 85), Ratata (5/5 84), Niklas Wahlgren (23/6 84), Ubangi (7/7 84). John Ballard (28/7 84, Wilmer-X (1/9 84, 1/6 85), Mikael Rickfors (21/6 85), Pernilla Wahlgren (22/6 85), Ulf Lundell (13/7 85), Herreys (20/7 85), Eva Dahlgren (27/7 85), Lili & Sussie (3/8 85).
Skulle Lunds universitet egentligen varit Kristianstads universitet?
När Skåne blev svenskt 1658 förbjöds skånska studenter att skriva sig vid universitetet i Köpenhamn. Som ett led i försvenskningen av Skåne, men framför allt för att ersätta Köpenhamn som prästutbildningsanstalt, inrättades ett skånskt universitet i Lund med invigning 1668. Under Skånska kriget på 1670-talet drabbades universitetet svåra skador och undervisningen ställdes in. Det föranledde ett förslag om att flytta universitetet till Kristianstad. Men det kom aldrig till ”skarpt läge” och frågan försvann med tiden från dagordningen.
När kan man säga att Trefaldighetskyrkan i Kristianstad blev helt färdigbyggd?
Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad uppfördes 1617-1628. Invigningen av denna byggnad, av många ansedd som det skönaste och vackraste av Christian IV:s alla ståtliga byggnadsverk, stod den 8 juni 1628. Helt färdigt var dock inte kyrkobygget. Den 10 meter höga altaruppsatsen kom på plats 1630, orgeln året därpå, och tornets övre parti med spira inte förrän1866.
Kenth Olsson