Vattenledningar som frusit sönder, mögel, gnagare och inbrott är fritidshusets vanligaste skadeproblem vintertid. Men det finns några enkla knep för en tryggare övervintring av ditt fritidshus.
Härliga fritidshuset ska stängas ner för vintern och förhoppningsvis vara lika härligt när du kommer tillbaka i vår. Då är det bra att ha med sig några tumregler kring säkerheten i bakfickan.
Det första som kan orsaka stora problem är frysskador på fastigheten. Det undviker du bland annat genom att låta lite värme vara i gång, det ska vara minst 15 grader inomhus. Att sänka värmen ytterligare för att spara pengar kan leda till omfattande skador som är både dyra och tar lång tid att åtgärda.
Det är också viktigt att inomhusluften kan cirkulera, annars kan du drabbas av mögel- och fuktskador i till exempel väggar. Det knepiga är att luften står nästan stilla när det är samma temperatur inne som ute, men om du öppnar husets ventiler, innerdörrar och skåpluckor kan luften cirkulera överallt.
Ett bra skydd är också att göra en ordentlig höststädning, eftersom smuts och kvarglömda matrester både kan mögla och locka till sig skadedjur. Så rensa skafferiet från mat, liksom tomten från fallfrukt – och täta springor och hål där gnagare gärna tar sig in. Och sedan är det bara att njuta av en härlig vinter.
Undvik frysskador
- Stäng av huvudkranen för inkommande vatten.
- Installera vattenfelsbrytare. Med en vattenfelsbrytare stängs automatiskt inkommande vatten till huset av både vid större och mindre läckage.
- Låt alla kranar till tvättställ, dusch och diskho stå öppna över vintern.
- Töm vattnet i ledningarna/vattensystem liksom i varmvattenberedare, pumpar och annan utrustning.
- Spola toaletten en sista gång så att vattenbehållaren töms.
- Stäng av vattentillförseln till disk- och tvättmaskin.
- Stäng av vattentillförseln till vattenutkastare på fasaden och montera av kopplingar/slang.
- Besök ditt fritidshus under vintern eller be någon granne att kolla till det.
Håll tjuvarna borta
- Töm huset/fastigheten på värdesaker – glöm inte robotgräsklipparen.
- Lås ytterdörr, altandörr och garage. Ha gärna galler på källarfönstren.
- Installera brand- och inbrottslarm.
- Om du ändå har värdesaker i huset – ta bilder och DNA-märk dem gärna.
- Besök fritidshuset regelbundet under vintern eller be en granne hålla koll.
Olof Linder,
Skadeförebyggare
LF Göinge-Kristianstad