Nyligen anordnade Svenska Turistföreningen i Östra Skåne en vandring i samarbete med Kristianstads kommun med Sveriges lägsta punkt i centrum för dagen. Genom vandringen på nästan nio kilometer fick deltagarna guidning om Sveriges lägsta punkt och vilken roll Archimedes skruv hade i att lägsta punkten uppstod.


Bengt Klingheim som är ordförande i Svenska Turistföreningens lokalförening Östra Skåne har länge engagerat sig för att lyfta fram Sveriges lägsta punkt som ligger i Kristianstad som en turistattraktion.
– Jag tycker att Kristianstad borde saluföra Sveriges lägsta punkt bättre. Det skulle kunna locka mycket folk till platsen, säger Bengt som tidigare saluförde det genom olika souvenirer i friluftsbutiken som han drev tidigare.
Han har guidat skolklasser och andra grupper till platsen. Förra året var han även med i TV-programmet Landet runt och pratade om Sveriges lägsta punkt.
– Sveriges högsta punkt saluförs ju starkt och det är många som åker dit av den anledningen, säger Bengt som själv har stått på Kebnekaise 2104 meter över havet.
– Tänk vad häftigt att ta en bild på sig på högsta punkten med en T-shirt från besöket på lägsta punkten, säger han som har gjort precis det för några år sedan.
Sveriges lägsta punkt, som är 2,41 meter under havet, uppstod i Kristianstad när man på 1860-talet behövde mer åkermark. Då tömdes Nosabyviken ut i Hammarsjön med hjälp av en stor skruv. Archimedes skruv ligger idag vid infarten till Ekenabben och där finns också information om hur det gick till.
På den så kallade Skruvsvängen som STF Östra Skåne anordnade nyligen fick deltagarna mycket kunskap om allt det här genom Bengt och även en guidning av representant från Kristianstad Vattenrike om Ekenabbens naturområde. Det blev en lyckad vandring med 24 deltagare.
– Det är inte många här i trakten som har besökt den lägsta punkten. När jag frågade på vandringen nu så hade endast en tredjedel varit på platsen tidigare, säger Bengt.
”Skruvsvängen”, som den kallas, kommer att gå igen på Vandringen dag som äger rum 13 september. Till den kan man anmäla sig via Svenska Turistföreningen Östra Skåne. De har även flera andra vandringar på gång med naturen eller historiska platser som mål.
Tina Persson