Bild: Helen Sirensjö driver Form & Struktur Trädgårdsarkitektur i Åhus tillsammans med Anna-Lena Biel Jönsson.
Att plantera växter i sin trädgård för alla årstider kräver en del planering. Form & Struktur Trädgårdsarkitektur hjälper såväl villaägare som företagare att planera sina trädgårdar och här delar de med sig av sina bästa tips för en vacker trädgård året runt.
Alla som har trädgård önskar sig en trädgård som håller sig fin året runt. Det är inte alltid så lätt att få till det med planteringarna.
– Det första man behöver tänka på är att få till en bra grundstomme i trädgården som finns där även när perenner och andra växter vissnar ner för säsongen, säger Helen Sirensjö som driver Form & Struktur Trädgårdsarkitektur i Åhus tillsammans med Anna-Lena Biel Jönsson.
– Grundstommen avgörs av vad man vill använda trädgården till. Man kanske vill ha en del till avkoppling, en annan till matplats och ytterligare någon för förråd. Man kan dela in trädgården i olika delar och göra avgränsningar och fungerande rörelsesystem som binder samman de olika trädgårdsdelarna. Man kan skapa avdelande väggar med hjälp av häckar, spaljé eller plank. Det kan vara skönt med trädgårdstak i form av olika träd eller pergola. Trädgårdens golv kan vara bland annat rabatter, hårdgjorda markytor, gräsmatta och gångar som binder samman de olika ytorna, säger Helen och fortsätter;
– Utifrån hur man har planerat sin trädgård så är det sedan dags att välja lämpliga växter, säger hon.
För att inte allt ska försvinna när vintern kommer kan man börja med att välja växter som är vintergröna.
– Vintergröna växter ger färg och liv åt trädgården och man undviker en kal och tråkig trädgård under vintermånaderna. Under sommartid fungerar de växterna som en bra bas till övriga växter, säger Helen.
Hon rekommenderar bland andra idegran, murgröna, lagerhägg, buxbom, rododendron, bergbambu och olika sorters barrväxter.
– De är alla vintergröna. Murgröna växer snabbt och kräver att man klipper och håller efter den regelbundet för att den inte ska sprida sig för mycket. Lagerhägg är väldigt vacker, men under riktigt kalla vintrar riskerar den att frysa sönder, säger Helen.
Många perenner som vissnar ner på senhösten behåller en struktur som gör dem vackra på vintern, speciellt när rimfrosten glittrar på dem. Aster, kärleksört, kransveronika, lejonsvans och prydnadsgräs är inte bara vackra på hösten när de blommar utan deras vissna stänglar gör sig fint under vintern.
– För att få vackra växter året runt så behöver man läsa på när de har sin blomning. På så vis kan man se till att något alltid blommar. Man behöver också ha koll på hur vida eller höga de blir för att kunna få till en bra och fin kombinerad rabatt om de ska samplanteras, säger Helen.
Man bör tänka olika höjder och olika strukturer när man kombinerar ihop växterna i en rabatt och inte glömma marktäckarna. De är räddarna i trädgården som gör att man inte behöver rensa så mycket ogräs.
– Sockblomman är en vintergrön marktäckande växt som passar i de flesta planteringar. Marktäckarna är våra grovarbetare som tyvärr många glömmer bort och då får man istället rensa en massa ogräs, säger Helen.
För att kunna njuta av trädgården så mycket som möjligt så bör man inte glömma starten, då allt vaknar. Vårlökarna som kommer upp tidigt på vårvintern är en bra investering. Snödroppar, vintergäck eller scilla som sedan följs av krokus, anemoner eller någon annan vårlök sätter färg på trädgården innan allt annat har vaknat.
– En blomma som kommer hyfsat tidigt är nunneört. Den är jättevacker men är nästan bortglömd idag tyvärr. Den skulle jag gärna rekommendera, säger Helen.
Det finns mycket olika växter att välja på för att skapa sin drömträdgård. Det är värt att lägga lite tid på valet av växter. En välplanerad trädgård kan glädja lite extra året runt. Det är värt att lägga lite tid på valet av växter.
Tina Persson