Är det sant att Wendes i Kristianstads centrum en gång kunde stoltsera med utmärkelsen: världens största regemente?
Kungl. Wendes artilleriregemente uppstod när det stora svenska artilleriregementet år 1794 delades i fyra självständiga enheter (Svea, Göta, Wendes och Finlands artilleriregementen). Den skånska och den pommerska artilleristaten slogs samman och namnet Wendes kom av den pommerska artilleristaten, förlagd till de pommerska besittningarna på andra sidan Östersjön, som också kallades de vendiska.
Redan från första början 1794 fick Wendes sin hemort i fästningsstaden Kristianstad, vid denna tid södra Sveriges viktigaste militärstad. När Kristianstad upphörde som fästning 1847, och vallarna raserades, kom stadens garnison fortfarande att utgöras av Wendes artilleriregemente. Vid första världskrigets slut för drygt 100 år sedan ansågs Wendes med sina, förutom stampersonal med stamhästar, totalt 1710 värnpliktiga och 739 hästar vara världens största (och därtill dyraste) artilleriregemente med 14 batterier, vilket var detsamma som kompanier.
Till Wendes hörde även ett ridande artilleri som innebar att alla red och hela batteriet kunde vid behov rycka fram i galopp. Det ridande artilleriet, liksom kavalleriet, avvecklades 1927 som en effekt av Försvarsbeslutet 1925. Det förde med sig att Wendes krympte från att ha varit världens största artilleriregemente till att hamna i det närmaste på samma nivå och volym som landets övriga artilleriregementen.
Men antalet hästar skulle ändå öka i antal, men inte som ridande utan då för drag- och transport. Under andra världskrigets första år uppgick dessa antalet hästar till omkring 3000, absoluta merparten tvångsinlösta från bondgårdarna i omkringliggande bygd.
Wendes regemente lämnade Kristianstad 1994 och flyttade till Hässleholm, där det seder-mera avvecklades år 2000.
Hur stor var Kristianstads befolkning för 200 år sedan och hur många av dem bestod av militärer?
År 1818 hade Kristianstad 4521 invånare och var då landets nionde största stad. Wendes regemente bidrog med 1416 personer, Norringarna med 155 personer medan garnisonstaben räknade 43 personer. Med andra ord, mer än en tredjedel av stadens befolkning var militärer. Stadens förflutna som militärstad återspeglas i dag i att hälften av de 32 kvarters-kropparna i Kristianstads innerstad bär ett direkt militärt namn medan ytterligare ett antal kvartersnamn har indirekt militär koppling. Även ett antal gatunamn uppvisar militär an-knytning.
Har Johnny Thunder någonsin spelat i Kristianstad?
Den forne New York Dollys-ikonen och skandalrockaren Johnny Thunder spelade på Magasinet 1983 eller 1984. Är det någon som vet exakt årtal och gärna också datum är ni välkomna att höra av er till KristianstadsJournalen.
Var stod den ursprungliga Norreport i Kristianstad?
Kristianstads norra stadsport, Norreport, stod efter stadens grundläggning ungefär där Nor-retullskolans södra skolgårdsgräns går i dag, med andra ord i närheten av Bastion Ko-nungen. När fästningen expanderade under 1700- talet flyttades såväl stadsport som fäst-ningsvallar norrut. Under fästningens storhetstid på 1700- talet bedöms Norreport varit be-lägen i omedelbar närhet av den bro som går över kanalen strax norr om Norretullskolan och den på motsatta sidan belägna ”Gula förrådsbyggnaden” i korsvirke från början av 1800-talet. År 1913 återuppfördes Norreport vid sin nuvarande plats, men endast portom-fattningen är i original från 1700-talet.
Vem är den mest kända personen någonsin som gästat flygplatsen i Everöd och gett internationell uppmärksamhet åt platsen?
Det finns en rad berömda personer inom olika kategorier som genom åren landat på flyg-platsen utanför Kristianstad, men den främste inom detta kändisgebit torde ändå varit USA:s förre president George Bush, som en gång mellanlandade här i privatflygplan. Den så vitt jag kunnat utröna enda gång flygplatsen blivit föremål för en nyhet i anrika BBC var när mer än hundra italienska fallskärmsjägare på väg till en NATO- övning i Norge av miss-tag landade i Everöd och fick tillbringa två timmar på flygplatsen här. Piloten hade tagit fel på Kristiansand och Kristianstad!
Vilka bilar var vanligast i vår bygd för 70 år sedan, då jag föddes (Anton)?
De mest sålda bilmärkena omkring 1900-talets mitt var i nämnd ordning Ford, Volkswagen, Volvo, Opel, Morris, Austin och Vanguard. Omkring 1950 kom en rad nya bilmärken att im-porteras till Sverige, som Fords nya engelska modeller Consul med 47 hästkrafter för 8 900 kronor och Zephyr Six med 68 hästkrafter för 10 500 kronor. Andra bilmodeller var väst-tyska Gutbrod med 22 hästkrafter för 7 325 kronor, västtyska DKW med 23 hästkrafter för 7 900 kronor, och Triumphs nya modell Mayflower med 38 hästkrafter som kostade 8 575 kronor, men då ingick även värme i bilen, vilket var en dåtida lyx.
Varifrån har Fröknegården på Näsby fått sitt namn?
Gården köptes på 1730-talet av kommendanten i Kristianstad, Axel Gyllenlood. Efter hans död 1743 bodde hans fyra ogifta döttrar kvar på gården i 47 år och gården fick då i folkmun namnet Fröknagården som med tiden blev Fröknegården.
Vem byggde det medeltida slottet Mölleröd vid Finja?
Mölleröds ruin är inte efter ett slott och anläggningen är inte heller från medeltiden. Borgen började byggas år 1601 och själva befästningen runt borgholmen 1678 (då borgen övergick i svensk ägo). Danskarna brände borgen den 7 augusti 1678 (samma dag de även brände Hovdala slott). I motsats till Hovdala kom Mölleröd aldrig att återuppbyggas. I drygt 340 år har den legat som ruin. Den består av en huvudbyggnad, 55 x 12 meter med två åtta meter långa flyglar. Borgholmen mäter 60 x 60 m med bastioner i hörnen. Holmen ligger ute i Almaån. Vem var det då som byggde borgen en gång i tiden? Jo, det var Beate Hvitfeldt som fick Mölleröds kungsgård av Christian IV och då passade på att uppföra en helt ny anläggning på platsen.
När kom Skottenborg, som brukar betecknas till Kristianstads äldsta hus, i kommunens ägo?
Staden Kristianstad köpte huset på auktion 1905 för 161 kronor.
Är ryktet sant att Sånnaskolan i Åhus är byggd över en järnväg?
Den gamla Gärdsbanan (1883-1936) hade sin station i Åhus i nuvarande biblioteks- och fritidsgårdsbyggnaden. Järnvägen löpte sedan vidare västerut längs med nuvarande Järn-vägsgatan (därav namnet), gick omedelbart norr om Rönnowskolan och ut genom en sprängd öppning i stadsmuren, ungefär ovanför där nuvarande tunneln går under väg 118, och vidare mot Everöd och Tollarp. Sånnaskolan invigdes 1971 och matsalen samt ett par praktiska ämnessalar byggdes rakt över där rälsen en gång gjorde en svag sväng.
Den intilliggande golfbanan anlades 1942 dit den flyttades från Rinkaby övningsfält, där den funnits sedan 1924. Anledningen till flytten var att militären var i behov av marken för sin utökade verksamhet under andra världskriget. Samtidigt med flytten till Åhus låter man den plana markyta, där den borttagna rälsen från Gärdsbanan löpt några år tidigare, också bli uppfarten till golfbanan, vilket är fallet än i dag. Väster om golfbanan och bort till Everöd kan än i dag i naturen skönjas skräckvisa vaga spår i marken efter där Gärdsbanans räls en gång fanns (all räls plockades bort vid nedläggningen). De lätta rälsskenorna krävde förvisso inte någon sedvanlig banvall, men väl plant underlag som på vissa sträcker var något upphöjt. Den enkla konstruktionen medgav att tågen fick köra i max 20 kilometer.
Vilken prästgård är äldst i trakten?
Österslövs gamla prästgård vid Österslövs kyrka utanför Kristianstad är inte bara den äldst bevarade prästgården i trakten utan även i Skåne, tillika en av de äldsta bevarade präst-gårdarna i landet.
Ett nytt badhus ska stå klart på Näsby 2022. Men vilket år invigdes nuvarande Gamlegårdsbadet?
Invigningen av friluftsbadet, som kostade en halv miljon att bygga, skedde den 24 juni 1969.
Varifrån fick de fattiga sina kläder förr i tiden i Kristianstad?
Under 1600- och 1700-talen fanns detaljerade föreskrifter om hur man fick gå klädd bero-ende på social klass. Mindre bemedlade Kristianstadsbor anskaffade slit- och vardagsklä-der genom exempelvis köp av begagnat, arvegods, byten, egen enkel tillverkning, plagg som ingående i lönen eller vid giftermålsuppgörelser. För riktigt fattiga, som boende i de eländiga hytterna utanför Kristianstads södra stadsport, fanns sällan andra valmöjligheter än att stjäla när deras uppsättning plagg slitits ut.
Efter att stadens byting och rådsturätt inrättats 1615-16, skampåle och galge rests på Stora Torg, går det i rättsprotokollen att följa stöldfrekvensen av klädespersedlar. Det är en sorglig läsning över fallna själar: I februari 1616 döms hyttebon Oluf Hansson för stöld av byxor och andra kläder, att kedjas vid skampålen, piskas och sedan med svårt hudstryken rygg förvisas på livstid.
Till samma straff döms någon månad senare Hans Hansson för tillgrepp av tröja, byxor och strumpor. I juni förs hyttebon Olof Möller till galgen för stöld av ett par blå byxor (som han bar på sig när han greps). Han blir den förste att hängas i stadens galge. Han åtföljs av Peder Hansen som i augusti slutar i galgen för stöld av bland annat ett par byxor.
Kenth Olsson