Om man säger nyklippt gräs, bittermandel och Artificiell intelligens så är det kanske inte så många som tänker på choklad. Bageri- och konditorstudenterna på Yrkeshögskolan på Österängskolan tänker numera genast på choklad när man pratar om de här sakerna. Den världsberömde chokladkreatören Jeffrey De Weyer besökte Österängskolan igen och lärde studenterna allt om smaker och att göra chokladskulpturer.
Rakel Ringdahl Holm och Jeffrey De Weyer skapar chokladskulpturer. Bilder: Stefan Johansson/photobystefan.se
Jeffrey De Weyer från chokladföretaget Belcolade i Belgien reser runt i världen och undervisar om choklad på olika sätt. Förra hösten var han på Österängskolan i Kristianstad och undervisade bageri- och konditorstudenterna på Yrkeshögskolan. Han uppskattade Sverige väldigt mycket och ville gärna återvända. Puratos, som äger Belcolade, såg till att han fick komma tillbaka och under två dagar i oktober fick studenterna en riktig chokladskola. Allt inleddes med lukt- och smaktest där studenternas sinnen sattes på prov. Det doftades i olika burkar och det analyserades noga vad som kunde uppfattas.
Nyklippt gräs kände någon igen och en annan identifierade bittermandel. För att få fram olika smaker på choklad så gäller det att ha kunskap och våga experimentera.
– Vi på Puratos har gett ut en guide om allt som de som jobbar med choklad behöver veta. Jeffrey har varit med och tagit fram informationen i den. Vi har också tagit fram ett smakhjul som kan vara bra att ha när man jobbar med choklad, säger Therese Johansson på Puratos Sverige och visar fram smakhjulet som visar hur man uppfattar olika aromer.
Jeffrey berättar för studenterna hur man anpassar receptet beroende på hur lång hållbarhet man vill uppnå på en chokladprodukt som till exempel ganache. Det pratas också om olika tekniker för att få glansig yta, matt yta och hur man får fram olika former på choklad. De får också veta allt om hur man förstärker de naturliga smakerna.
– Bara i vårt sortiment finns det över 600 olika sorters choklad. Man väljer choklad efter vad man vill uppnå i smak och konsistens, säger Therese.
Jeffrey är en känd chokladkreatör och givetvis hade han med sig en uppgift till studenterna för att de skulle få jobba med olika former i choklad. Temat för dagarna var Artificiell Intelligens, AI. Tillsammans skapade studenterna former som för tankarna till AI. Det är imponerande vad man kan göra med enbart choklad som byggmaterial.
– Kom fram här vid bordet så att ni är delaktiga, säger Jeffrey till studenterna som intresserat låter sig guidas in i chokladens enorma värld.
Det kommer många frågor och det märks att Jeffrey är glad över studenternas engagemang. Studenterna får testa, känna och fundera.
– Slösa inte bort er tid på dumma filmer på Instagram och Tiktok. Se på information och filmer om choklad istället och lär er massor, säger Jeffrey med ett leende och tittar uppfodrande på studenterna.
De här dagarna är ovärderliga för studenterna. Puratos bjuder på Jeffreys besök dels för att skolan redan använder deras produkter från Belcolade, men också för att sprida kunskap vilket är ett av benen som företaget vilar på.
Att dagarna med en av världens mest framstående chokladkreatörer skulle innehålla aromer av nyklippt gräs och former som för tankarna till AI var kanske inget som studenterna väntade sig, men de går ifrån de här utbildningsdagarna med många erfarenheter rikare. Det känns numera som att det här landet kan se fram emot mycket god choklad i form av riktiga hantverk framöver när de här studenterna går ut sitt påbyggnadsår till våren.
Tina Persson