– då riskerar du bli utan ersättning
Det finns vissa tillfällen när fordonsförsäkringen inte gäller. Råkar du då ut för en skada på din bil, riskerar du att få sänkt ersättning. Men det finns en enkel tumregel att hålla sig till för att inte hamna där.
Som bilägare får du låna ut din bil till vem du vill utan att försäkringsvillkoren påverkas. De flesta föräldrar låter till exempel sina vuxna barn använda hushållets bil. Men vad händer om till exempel dottern börjar studera i Lund, flyttar dit, tar med sig bilen och behåller den där under en längre tid?
Jo, då har bilen tekniskt sett fått en ny ägare – din dotter. Det innebär att dottern ska stå som ägare, för att fordonsförsäkringen ska gälla.
Försäkringstermen är ”försäkrat intresse” och gäller just fordon. Det innebär att den som har det ekonomiska intresset och är den huvudsakliga användaren av ett fordon också är den som ska stå som ägare och vara den som försäkringen är tecknad på.
För de flesta fordonsägare är försäkringsvillkoret logiskt och något man är väl medveten om, men ibland glöms det dessvärre av. När sedan olyckan hänt och bilen blivit skadad, blir det en chock att få höra att det inte blir full ersättning.
För andra fordonsägare är det en medveten handling, något man gör i syfte att få lägre premie. Föräldrar går till exempel med på att bli en bils officiella ägare för att hålla nere kostnaden för barnets bilägande. Men det kan sluta med att det hela i stället blir en onödigt dyr historia – man kan till och med bli helt utan ersättning för skadan.
Så byter du ägare på bilen
Själva ägarbytet gör du via Transsportstyrelsen på transportstyrelsen.se. Försäkringen på nya ägaren tecknar du sedan på vår webbsida, lansforsakringar.se. Där hittar du också fler skadeförebyggande tips för dig, ditt hem och din familj. Ta gärna kontakt med oss om du vill veta mer om våra försäkrings- och banktjänster.