Jag sätter bokstavligt talat frukostkaffet i halsen när jag en morgon läser i tidningen att Systembolaget dagen efter ska hålla en ”Rosébubbel-provning”. Utan att ha berättat det för mig!!! Jag, som praktiskt taget har rosébubbel som personligt varumärke. Jag, som under flera år har försökt tjata mig till att bli ”Champagne-chef” på Systembolaget, med ansvar för allt som bubblar och/eller är rosa. Visserligen har jag alltid bemötts med ett avmätt leende och ingen kommentar, men ändå…
Sagt och gjort. Med andan i halsen rusade jag senare på dagen in på Systembolaget och rakt fram emot en av alla fantastiska medarbetare, Anette. – Ni kan bara inte göra så här mot mig, hojtade jag upprört. – Jag struntar i om alla platser är slutsålda, jag ska bara ha fyra biljetter! I värsta fall får jag och mina väninnor stå upp!!!
Anette klappade lugnande på mig och förklarade att det faktiskt fanns platser kvar och om jag bara ville lugna ned mig lite så skulle hon hjälpa mig att boka. Med hjärtat i halsgropen stod jag bredvid henne och hoppade nervöst. Jag vågade inte lita på hennes ord innan jag hade beviset i min hand.
Sådana här stressmoment är absolut inte bra för mig. Jag stod därinne på Systembolaget och tänkte bara ”djupandas, djupandas, djupandas”. Samtidigt var jag tvungen att inse att det nog inte skulle bli så lätt att hitta tre väninnor som på en enda dags varsel skulle kunna ställa upp och följa med mig på rosébubbelprovning. Alla är ju så extremt upptagna hela tiden.
Just den här dagen var det extra nödvändigt att tänka på det som vår fantastiska simlärare, Hans i KSLS – Gudasänd för detta uppdrag – lär oss när vi går på crawlkurs i Kristianstads Badrike. Andningen, eller luftbubblorna om man så vill, är viktigare än någonting annat. Det är därför jag går och lär mig crawla, faktiskt. Och det stod, om inte förr, fullkomligt klart för mig när jag genomled mitt rosébubbel-trauma.
För att göra denna utdragna historia lite kortare slutade det med att jag och min väninna Cecil nästa kväll kl 19 förväntansfullt infann oss på Systembolaget tillsammans med ett gäng likasinnade. Anna och Micke skulle leda oss genom denna spännande kväll och vi var laddade till tänderna.
Det är ju helt fantastiskt att Systembolaget fixar sådana här häftiga vinprovningar. Vi fick inledningsvis lära oss hur man genom historien lyckades ”fånga bubblorna”, vilket inte var helt enkelt från början. Anna ledde oss sedan igenom hur de olika producenterna gör sina mousserande viner – att de kan ta allt ifrån sex veckor till fyra år (!) innan en flaska är färdig och att det så klart påverkar priset. Det är verkligen skillnad på bubbel och bubbel.
Med ett bubblande leende på läpparna gick jag några timmar senare till sängs – lugn som en filbunke och ja, lycklig…
Åsa Scharin