Nu har nog de flesta av oss fått våra förtryckta deklarationer från Skatteverket och tipsen haglar om vad man kan och kanske ibland inte kan. Men i ärlighetens namn är det inte mycket som man som löntagare kan göra.
Avdragsmöjligheterna är mycket begränsade och kanske är det mest intressanta avdrag för resor till och från jobbet när vi tänker på inkomst av tjänst. Den förra regeringen ändrade hela synsättet på hur man skall få avdrag för att ta sig till jobbet. Sen bidde det regeringsskifte och då valde den sittande regeringen att återgå till den gamla strukturen men med beloppsmässiga ändringar (=höjningar).
Det är fortsatt endast den del av Dina kostnader som överstiger 11 000 kr som har betydelse. Det hävdas att denna beloppsgräns höjs efter hand som SL-kortet i Stockholm höjs. Så när SL-korten kostar över 11 000 kr per år så kommer med största sannolikhet gränsen för avdragsrätt höjas till 12 000 kr. Varför? Jo det kostar för mycket att granska en miljon stockholmares deklarationer med ett avdrag på några tior eller någon hundralapp. Så lika bra att hålla dem utanför avdragsmöjligheten.
Har Du mer än 2 km till jobb så kan Du få avdrag för resor till och från jobbet och då primärt för kostnaden med allmänna kommunikationer. Vill Du ha avdrag för bil krävs att Du regelmässigt tjänar två timmar per dag genom att köra egen bil. Kör Du egen bil så är det numera 25 kr per mil. Har Du förmånsbil är avdraget 12 kr såvida det inte är en elbil för då är avdraget 9:50 kr per mil.
En sak som man ofta glömmer bort är att Du som bor mer än 2 km från närmsta allmänna kommunikation (typ busshållplats, järnvägsstation) så har Du rätt till bilavdrag oavsett tidsvinsten. Samma om arbetet ligger avsides på motsvarande sätt.
Glöm inte att hålla koll på drivmedelskvitton och anteckningar om kilometerställningen på bilen genom serviceprotokoll och besiktningar. Bara för att Du kan räkna hem Dina två timmars vinst så är det inte hugget i sten att Du får avdraget. Du kan mycket väl bli ombedd att visa att Du faktiskt kört alla de där milen Du yrkar avdrag för. Då kan fakturor från serviceprotokoll, drivmedelsföretag mm var till stor nytta.
Vanligtvis skall en löntagare utan allt för utsvävande historier i deklarationen få ett litet överskott som skall återbetalas. För länge sedan ryktades det om att detta är inbyggt i preliminärskattesystemet – om man drar lite för mycket enligt tabell så blir folk glada när de får pengar tillbaka…..och därmed inte negativ till de höga skatter som vi trots allt har på löntagare. Kanske kan det kallas ”politisk psykologi”?
En vanlig situation – inte minst för pensionärer – är att de får kvarskatt för att de har flera pensionsutbetalare. Alla gör rätt men så blir det fel i form av hög kvarskatt. Varför? Jo var och en av utbetalarna vet inte om vad de andra gör. Var och en av utbetalarna utgår från att Du bara har dem och inga andra. Så var och en ger Dig grundavdrag, trots att vi bara får ett sådant när vi summerar ihop året hos Skatteverket. Samma gäller de som har sammanlagd pension över brytgränsen som medför 20% extra i statlig skatt. Ingen beaktar detta löpande utan det blir en negativ konsekvens när Du ser sammanställningen från Skatteverket.
Hur göra man för att slippa detta? Det finns kanske tre eller fyra sätt att göra. Det ena är att helt enkelt finnas sig i det och kanske då se till att spara undan det som beräknas komma som kvarskatt så att det inte blir en stor engångspost att betala. Det andra är att söka jämkning av sin A-skatt hos Skatteverket där Du redovisar Din situation. Då fattar de beslut om att skatt skall dras av var och en av utbetalarna på ett annat sätt än enligt den vanliga tabellen och förhoppningsvis på ett sådant sätt att det går jämt upp i slutänden. Det tredje som blir lite mer jobb för Dig är att ansöka om särskild A-skatt. Då betalar Du själv in alla skatt och utbetalarna drar ingen preliminär skatt alls. Skatteverket beslutar då hur mycket Du skall betala varje månad. Misstänker dock att de båda första alternativen är de mest praktiska och enkla åtminstone för Dig.
En familjeekonomisk fråga som syns i medierna mest hela tiden är räntorna och nivån på dessa. Nyligen kom också information om att många får stora skatteåterbäringar för att ränteavdragen är så höga. Ett dilemma naturligtvis då detta tär på den privata ekonomin.
För att bättra på den löpande ekonomin så kan det vara av intresse att söka jämkning hos Skatteverket och be om beslut så att preliminär skatt inte skall dras efter tabell utan med lägre belopp där man redan på preliminärstadiet beaktar ränteavdraget. Detta medför, om allt blir rätt räknat, att Du inte kommer att få någon överskjutande skatt när deklarationen kommer våren 2025 utan detta kommer Dig till del löpande under 2024. Något som bättrar på likviditeten.
Observera att om Din förhoppning är att preliminär skatt skall dras med lägre belopp än enligt tabell så måste Du få ett beslut från Skatteverket om jämkning som Du sedan lämnar till utbetalaren. Är Du i den situation där Du vill att utbetalaren skall dra mer skatt så räcker det med att Du kontaktar utbetalaren – något som kan vara ett fjärde alternativ i pensionsfrågan ovan genom att Du helt enkelt säger till en pensionsutbetalare att dra en viss extra summa i skatt varje månad.
I det fall Dina totala räntekostnader skenat iväg så att Du har ett underskott av kapital på över 100 000 kr så kanske Du skall undersöka möjligheten att fördela om ränteavdraget. I det fall man är två eller flera låntagare så kommer normalt kontrolluppgiften från banken att dela upp räntekostnaden lika mellan låntagarna. Det är också detta belopp som skrivs in i den förtryckta deklarationen.
Har man underskott av kapital så får man skattereduktion som reducerar skatt på inkomst av tjänst och näringsverksamhet samt fastighetsskatt och fastighetsavgift. Denna uppgår till 30% av underskottet upp till 100 000 kr. Därefter är skattereduktionen bara 21%.
I det fall Du har ett underskott på 120 000 kr medan Din partner – och gemensamme låntagare – endast har 80 000 kr så kan det finnas en liten vinst i att Du skickar över 20 000 kr i ränteavdrag till Din partner. Din partner får då 30% skattereduktion (20 000 kr * 30%= 6 000 kr) medan Du endast fått (20 000 kr * 21%=) 4 200 kr om Du inte gjort något. Vinst på 1 800 kr för en minuts arbete.
Ett annat skäl att flytta ränteavdragen är i det fall den ene av Er inte har tillräckligt mycket skatt för att kunna utnyttja skattereduktionen fullt ut. Då kan det t.o.m. vara av intresse att flytta även om det bara ger 21% skattereduktion. För trots allt är 21% bättre än noll.
På tal om ränteavdrag så mitt i debatten om de höga räntorna och effekten av detta så har finansdepartementet presenterat ett förslag om att försämra avdragsrätten för vissa räntekostnader.
I Sverige har vi en mycket generös avdragsrätt – alla räntor oavsett vem Du betalar till och oavsett vad lånet används för så är räntekostnaden avdragsgill. Detta föreslås nu begränsas och det nya systemet skall fasas in under två år med start 2025.
Förslaget är att avdrag bara skall medges för räntor under särskilda förutsättning. Tanken är att lån kopplade till säkerhet i bostäder, fordon och båt (inkl lån med återtagandeförbehåll) skall kunna ge fortsatt avdragsrätt. Samma skall gälla avdrag för räntor på byggkreditiv som används för finansiering av ny-till- eller ombyggnad av en byggnad där lånet på sikt kommer att ligga med fastigheten som säkerhet.
Däremot föreslås att avdragsrätten tas bort på räntor på lån utan säkerhet (blankolån) vilket då kan komma att inkludera lån som tas för att finansiera kontantinsats vid bostadsköp.
Inte heller lån med värdepapper som säkerhet skall medges avdragsrätt framöver. För företagare kan det medföra att i det fall man lämnar aktierna i sitt familjeföretag som säkerhet för lån som är ämnat att t.ex. lämnas som aktieägartillskott till företaget för att täcka upp förluster där drabbas av avdragsförbudet vilket gör att tusen kronor i räntebetalning kostar just tusen kronor och inte som idag sjuhundra kr (som bäst).
Infasningen av ett nytt system går fort. Under 2025 kommer Du att få avdrag för hälften av de räntor som inte har säkerhet i bostad, bil eller båt och från och med 2026 så är avdragsrätten bara kvar på de lån som har dessa säkerheter.
Avslutningsvis ett personligt förslag till Dig som kanske inte gillas fullt ut av Skatteverket då det skapar merarbete för dem. Det är nämligen så att tämligen ofta så framkommer det att om Du bara utnyttjar alla de tekniska faciliteterna och lämnar deklaration digitalt på ett eller annat sätt och inte gör några ändringar……ja då skall Du få tillbaka skatten fortare än Du hinner säga Skatteverket.
Kritik har ibland framförts att detta kan locka personer till att godkänna utan att yrka några avdrag bara för att moroten om snabb återbetalning är för stor och god. Så även i år.
Men om Du nu vill ha den överskjutande skatten tillbaka fortare än kvickt …… men har avdrag som Du gärna vill göra. Vad gör Du då? Se först och främst till att koppla Ditt bankkonto till Ditt skattekonto så går det bussnabbt med återbetalningarna från Skatteverket. Sen kan Du acceptera Din deklaration digitalt utan avdrag. Invänta att pengarna sitter på Ditt bankkonto. Därefter lämnar Du in en begäran om omprövning av årets deklaration (vilket Du kan göra fram till den siste december 2029 – men det verkar ju onödigt att dra på det så länge) med det där reseavdraget Du vill ha med. Skatteverket granskar då Ditt yrkande och fattar sedan beslut i frågan och om de medger avdraget så kommer Du att få ytterligare en slant tillbaka vad det lider.
….och även om texten att Du undertecknar deklarationen på heder och samvete är bortplockad …….så är det vad som gäller fortfarande trots allt.
Bengt Åkesson
Advokat vid advokatfirman
Lindenlaw och adjunkt i juridik vid Högskolan Kristianstad.