Astrid skriver följande: Flera i min släkt började på Östra skolan, i dag heter den Centralskolan, vid starten 1903 och även jag och min man har gått i skola där under andra halvan av 1950-talet. Tacksam om du kan skildra något om denna skolas historia från start till slutet av vår skoltid där.
Under 2023 firar skolan 120 år och kan uppvisa en historiskt intressant variation av olika årskurser och klassformationer.
Dess anrika historia tar sin början 1899 då Kristianstads skolinspektör, generalmajor Cornelius Sjöcrona, presenterar sin långtidsutredning med elevprognoser som visade att det fanns ett stort behov av en ny skola i staden.
Det fick stadsfullmäktige att besluta om mark för en ny skola på Östermalm. Samtidigt beslutades att när den väl stod klar skulle först alla småskoleklasser och småbarnsskolan flyttas in så att de små barnen skulle slippa ”se och höra många av de äldre barnens vanarter och skamliga ord eller vara utsatta för deras öfversitteri under rast och lekar”.
Namnet blev Östra skolan och när skolbyggnaden stod klar, till en kostnad av 250 000 kronor, var den i tre våningar och med åtta salar på varje våning samt slöjdsal, samlingssal och lärarrum. Den fina klockan på fasaden hade skänkts av skolinspektör Sjöcrona. Som tack kom ett porträtt av honom i olja att pryda skolans innandöme.
Skolan togs i bruk vid höstterminsstarten 1903 och de väl tilltagna utrymmena skulle visa sig räcka gott till det prognostiserade elevantalet de kommande 35 åren. Men när andra världskriget bröt ut 1939 blev det akut lokalbrist då militären tvångsrekvirerade ett antal av stadens skollokaler. Det resulterade i att ett antal klasser från skolor där militären tagit över fick tryckas in i Östra skolans lokaler, där varje klassrum växelvis nu tvingades hysa flera klasser. Året efter kom den första av de kalla krigsvintrarna och Östra skolan tvingades likt andra skolor stänga i två veckor på grund av bränslebrist.
Även den hårda vintern 1941 tvingade flera skolor att stänga och deras elever flyttades över till bland annat Östra skolan som blev överbelagd. Nu infördes också flera nya varianter av lov så att eleverna kunde bidra till landets försörjning under krigstid genom att samla in bristvaran gummi, hjälpte till med skörden och bärplockning. När freden kom våren 1945 fick eleverna i Östra skolan tillfälligt lämna sin skola för undervisning i andra skolor i staden då Östra skolan kom att användas som sjukhus för frigivna fångar i form av kvinnliga polska flyktingar som inkvarterades där under drygt tre månader.
I början av 1950-talet blev bristen på klassrum akut i Östra skolan. I samband med beslut om en behövlig tillbyggnad beslutade Folkskolestyrelse i december 1952 att också döpa om Östra skolan till Centralskolan, men först efter votering mellan detta namn och Sjöcronas skola.
En tillbyggnad med 18 nya klassrum stod klar i slutet av 1953. Men det räckte inte långt. Sex år senare invigdes en helt ny byggnad med två gymnastiksalar med tillhörande utrymmen. Det hade också gjorts en utbyggnad med specialsalar för slöjd och skolkök. Samtidigt hade i den gamla skolbyggnaden skapats salar för biologi, fysik och kemi och på vinden inretts en skrivsal.
När året 1960 trädde in hade Centralskolan förvandlats till Kristianstads största folkskola med plats för mer än 40 klasser av olika form. Då hade Astrid och hennes man slutat på Centralskolan och därmed är det också lämpligt att sätta punkt för min skildring av skolans äldre historia.
Jag var och såg min favorit-popgrupp The Shanes med Lennart Gran på Sommarlust under andra hälften av 60-talet, men minns inte när, gör du? (Björn)
Nej, jag minns inte när du såg The Shanes, men jag förmodar att du avser om jag vet när de spelade på Sommarlust. The Shanes var en populär grupp och de framträdde vid flera tillfällen på Sommarlust. De datum jag har kunnat finna är att de var där den 29 januari 1967, den 6 januari 1968 och den 30 oktober 1969.
Låg Vallgatorna i Kristianstad invid stadens försvarsvallar?
Nej, på så sätt är namnen felaktiga på de två gator som idag benämns Västra och Östra Vallgatan. De har alltid, liksom i dag, legat inklämda mellan stora kvarterskroppar. Efter 1847 då fästningen lades ner och försvarsvallarna började raderas kunde gatorna breddas något. Där vallarna legat anlades de breda paradgatorna Västra respektive Östra Boulevarden.
Sten i Hammar skriver att han i början av 40-talet drabbades av scharlakansfeber och hamnade på epidemisjukhuset i Kristianstad. Hans hem blev då sanerat genom ”rökning” och undrar på vems initiativ det skedde?
Skolhälsovården organiserades i slutet av 1800-talet i Sverige efter att myndigheter fastställt att hälften av eleverna i skolorna hade allvarsamma, långvariga sjukdomar eller åkommor. Skolhälsovården fick i uppdrag att föra mycket noggranna och detaljerade hälsoregister för skolbarnen som rörde barnens förhållande inte endast i skolan utan även i hemmen, vilket fortsatte långt in på 1900-talet.
Skolläkaren rapporterade vid behov till det lokala hälsovårdskontoret (som styrdes av den tidens statliga hälsomyndighet) om ett skolbarn hade drabbats av sjukdom och om det krävdes även hur hemförhållandena förhöll sig, ibland in i minsta detalj. Hälsovårdskontoret kunde då agera genom direkta åtgärder i skolbarnets hemmiljö för att komma till bukt med exempelvis en smittsam sjukdom.
I slutet av 40-talet, då Sten uppger att han drabbades av scharlakansfeber, fanns ingen antibiotika och den mycket smittsamma scharlakansfebern betraktades som en fruktad barnsjukdom som skördade många dödsoffer. Jag gissar att det jag här beskrivit var det som hände när Sten fick scharlakansfeber, det vill säga att hälsovårdskontoret beordrade ”rökning” av hans hem. Förr i tiden trodde man att sanering via ”rökning” tog död på bakterier, infektioner och liknande och därmed helt enkelt kunde eliminera fortsatt smittspridning.
När fick flygplatsen i Everöd statligt stöd för första gången?
Det skedde från och med halvårsskiftet 1982.
Varför står det ”Legibus et Armis” på byggnaden vid norra delen av Stora Torg?
Det var på kunglig befallning byggnaden försågs med denna devis 1842 och som på svenska betyder ” Åt Lagar och Vapen”. Bakgrunden var att i byggnaden fanns inrymt såväl militär som rättsväsende.
Jag minns en stor flottövning utanför Åhus i slutet av andra världskriget, men inte året?
Det var sommaren 1944 som det företogs en omfattande hemlig övning i Hanöbukten i närheten av Åhus. Syftet var träna praktisk landstigningsövning för en svensk invasion av Danmark i det fall Nazityskland vägrade kapitulera. Natten mellan den 8 och 9 juli gick en armada på 25 båtar i land på kusten, vägledd av hemliga signaler ut mot havet av hemvärnsmän, placerad vid stranden i Åhus.
Drev vädermöllan på Norr i Kristianstad en pumpstation?
Förr i tiden fanns flera möllor/ kvarnar i utkanterna av Kristianstad. Fotografier har belagt möllor/ kvarnar såväl söder som norr om staden under 1800-talets andra hälft.
Därtill lär det ha funnits ytterligare någon mölla/ kvarn kring stadens omedelbara närhet vid denna tid.
Om just en mölla/kvarn i Kristianstad undrar Bo L i en fråga till Kristianstads Journalen. Närmare bestämt om den mölla/ kvarn som på 1800-talet fanns på Norr, ungefär där nuvarande vattentornet finns i dag, var en vädermölla eller en form av vindkraftsdriven pumpstation med tanke på placeringen vid den tidens vattensjuka område på nämnda plats.
Jag har sökt efter uppgifter om detta i litteratur och i arkiv, men tyvärr inte funnit något konkret som kan kasta ljus över Bo L:s fråga. Utifrån de bilder på Möllan/kvarnen på Norr som Bo L bifogat sin frågeställning kan det dock inte uteslutas, att det var en vädermölla som hade just till funktion att driva en intilliggande pumpstation. Det får bli min gissning i avsaknad av kvalitetssäkrat källmaterial.
När var Långebro som längst?
Bron uppfördes helt i träkonstruktion, stod färdig i juli 1616 och mätte enligt Christian IV:s egna anteckningar drygt 470 meter. Bron fick flera efterföljare, men ingen så lång utan broarna blev i stället allt kortare fram till dagens som mäter 62 meter.
När lämnade de sista militärerna Kristianstad?
Det skedde den 14 december 2001 då Södra Underhållsregementet avvecklades. Därmed återstod endast hemvärnet till stadens försvar. Det ska jämföras med Kristianstads militära storhetstid på 1950- och 60-talen då omkring 3500 yrkesmilitärer och värnpliktiga var verksamma vid stadens militära enheter.