I dagarna publicerades en forskarrapport, som slog fast att ju äldre vi blir, desto sämre fettförbränning får vi. Detta kroppsliga förfall startar redan i 20-års åldern enligt forskarna, som är lyriska över sin upptäckt och konstaterar att det beror på att vi får svårare och svårare att förbränna fett.
Seriöst?!?!?!
Jag läste klentroget artikeln (de tog förresten upp det på Aktuellt också) och undrade om forskarna hade fått nippran. Finns det verkligen någon som inte har fattat detta på egen hand för länge sedan? Hur som helst – för alla oss som redan lever i denna verklighet har jag upptäckt lösningen. Den går under namnet ” Femtvåan enligt Åsa Scharin”.
Periodisk fasta, som 5:2-dieten går ut på, är bra på många olika sätt. Dels har man kommit på att kroppen börjar producera nya celler när den utsätts för svält i lagom omfattning. Detta kan ge en mängd positiva effekter som exempelvis minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och så vidare.
Det är den ena biten. Man har också konstaterat att människor som utsätts för periodisk svält av olika anledningar lever längre. Det finns en ö utanför Japan, Okinawa, där folk blir exceptionellt gamla. En av orsakerna lär vara deras kosthållning. Historiskt sett har befolkningen helt enkelt inte kunnat äta sig mätta varje dag och har därför ägnat sig åt periodisk fasta utan att de vetat om det.
Den tredje stora fördelen är viktnedgång. Och det är nu det blir riktigt spännande. Jag avskyr naturligtvis att banta. Livet är alldeles för kort för att ha tråkigt. Så när jag för några år sedan köpte Dr. Michael Mosleys bok ”5:2-dieten” och började läsa, så insåg jag ganska snabbt att det visserligen var mycket spännande men fy, så tråkigt det skulle bli!
Två dagar i veckan ska man få i sig 500 kalorier (600 kalorier om du är man) under dygnet och boken är full av recept på maträtter du kan laga. Här finns också en tabell över en gigantisk mängd livsmedel med antal kalorier per 100 gram angivna. Såååå jobbigt. Jag körde faktiskt 5:2-an ändå under någon månad och effekten är fantastisk. Man blir jättepigg, går ner i vikt och dessutom krymper ju magsäcken så att man äter mindre även de andra fem dagarna i veckan. Perfekt!
Men. Det här ska man alltså ägna sig åt under resten av livet. Två dagar i veckan – livet ut. Räkna kalorier, avstå, kämpa. Så jag började räkna, fast på ett annat sätt. För att: om du slutar äta efter middagen kvällen före och inte äter någonting alls till frukost och ingenting till lunch – då har ju faktiskt 23 timmar gått när det är dags att börja med middagen under din 5:2-dag, eller hur?
Detta i sin tur innebär att du har en timme på dig att exempelvis:
- Trycka i dig en skål med chips.
- Dricka ett glas rosévin och
- Ta en näve nötter.
Sådärja – det var 500 kalorier och dagens 5:2-a! När middagen är klar en timme senare så är alltså din 5:2-dag över och du kan äta exakt vad du vill. Kom inte och påstå att det inte är bra att vara dotter till en ingenjör så att man har lärt sig räkna. Och, kära vänner, ni har mitt absoluta hedersord (!) på att denna diet är exakt lika effektiv som den ”vanliga” 5:2-dieten. Jag är inne på mitt tredje år nu så detta har jag koll på.
Åsa Sharin