Det enda som är konstant är förändringar
Vi lever i ständig förändring. Allt förändras – ingenting står stilla, det är en naturlag. Vissa jublar och tycker det är spännande när de hör ordet förändring, medan andra känner motstånd och blir tveksamma, arga och oroliga. Kan vi inte bara göra som vi alltid gjort? Kan det inte bara vara som det alltid varit? Vi har redan kommit in i februari 2024. Nya mål och visioner stakas ut på arbetsplatser och privat känner du kanske att du vill förändra något till det bättre. Är det detta året du ska ta tag i saker? Har du bestämt dig för att lyckas med dina mål i år? Är det i år du ska sova lite mer, äta nyttigare, komma igång med regelbunden träning, utbilda dig, klättra i karriären, byta jobb eller ta tag i den där renoveringen som skulle gjorts för 5 år sedan? Är det 2024 du ska klara av det som du tänkt ta tag i länge?
På arbetsplatsen sätts nya visioner och nya mål ska uppnås. Omorganisering är på gång? Vilka blir dina utmaningar som du ska säga ja till? Hur ska du hantera din förändring? Vad ska du bidra med? Vilka är dina mål yrkesmässigt? Hur når ni dem tillsammans? Hur drar vi åt samma håll?
Globalt är förändringens stor och vi ser hur världen förändras och att det påverkar oss och kommer närmare. I teknikens värld rusar vi fram i utvecklingen och med den kommer stora förändringar. Relationer förändras och vi utmanas i detta, men på sikt utvecklas vi och får erfarenheter som ökar vår förståelse. I förändringar skapas ofta rädslor som vi behöver ta ställning till och hantera för att inte drunkna i oro och stress.
Hur kan vi hantera alla dessa förändringar på bästa sätt?
Förändringar tar både tid och energi, då det är något nytt vi behöver hantera. Processen påverkar våra tankar och beslut eftersom det är nytt och ovant. En del förändringar kan vi inte påverka. Livet ger oss oväntade situationer och händelser. Ibland behöver vi bara andas igenom och låta tiden ta hand om det som sker. Vi kan inte alltid se det som händer som något som gynnar oss, men i backspegeln kan vi oftast finna att det förändrade och utvecklade oss till en ny version av oss själva.
Vad vi ska säga ja till och vad vi ska säga nej till.
Vi utsätts för val hela tiden. Ställ dig frågorna: Kan jag påverka det som sker? Om svaret är nej, bestäm dig för att förhålla dig till det så att du kan känna dig trygg. Ta reda på fakta och gör det du kan för att skapa tillit.
Om svaret är ja, vad kan du bidra med? Hur kan du på bästa sätt hantera och förbättra situationen? Vem ska du ta hjälp av? Hur tar du dig förbi hinder och tar dig framåt i förändringen? Är det ditt ansvar?
Ibland lägger vi mycket energi och tankar på sådant vi inte kan förändra, för det ligger inte hos oss.Precis som vädret kan vi inte påverka allt som sker. Andra människors beslut, nya organisationers riktlinjer eller beslut i andra länder. Acceptans är nyckeln till att inte dra iväg i oro och rädsla. Ha tillit till att det blir som det ska och gör det du kan för att hålla dig i balans och vara proaktiv och positiv.
Nya tider – nya mål
Det är lätt att sätta höga och framgångsrika mål. Hur når vi dem utan att ge upp redan innan vi nått dem halvvägs och känner oss misslyckade igen? Jo, genom att bestämma oss för att även en liten förändring är en förändring. Vi är såklart alla olika, och vissa vill skapa den stora förändringen för att lyckas. Det viktiga är vad motivet är för att du ska lyckas! Vill du? Vad ska du uppnå? Vad ska du känna då? Vad kan du göra annorlunda när du har klarat förändringen? Skapa tydliga målbilder för vad du vill känna och uppleva. Låt även de mjuka värdena vara mätbara, det vill säga orka vara mer social hemma eller våga säga ja till uppdrag som du annars inte vågat. Framför allt, bestäm dig! Att försöka är en väg till misslyckande.
Mål för bättre hälsa
Du behöver inte nödvändigtvis ha som mål att börja träna varje dag om din startpunkt är ingen träning alls. Ett rimligt mål kan vara att komma igång 2 gånger i veckan. Om ditt mål är att kunna springa, så börja med att gå en 3 km-runda och springa i nerförsbackarna för att få lite extra lätt löpning. Det ger en boost som gör att det blir roligt att komma igång och sedan sätta nya mål. Om du alltid vaknar trött kan ditt nya mål vara att vakna piggare genom att lägga dig 30 minuter tidigare. Prova att gå upp direkt utan att snooza, det gör dig tröttare. När det kommer till kosten, välj att lägga till en grönsak på tallriken vid varje måltid och äta en frukt till fikan istället för en kanelbulle. Ge dig själv dagsljus varje dag för ett gladare sinne och bli mer alert i tanken. Du sover bättre om du får dagsljus. Det är ofta de små positiva förändringarna som är betydande och skapar livsförlängande aspekter såsom lägre blodtryck och sänkt blodsocker, vilket motverkar hjärt-kärlsjukdomar. Det är lätt att tänka att det inte påverkar mig eller att jag är för ung för det, men dessa tecken syns redan vid 30 års ålder och påverkan blir vanligare med vår livsstil. Börja med det som känns viktigt för dig!
En studie som pågick i 16 veckor där deltagarna gick 30 minuter tre gånger i veckan, sov 46 minuter längre varje natt efter fyra månader. Forskare vid Harvard Medical School visar att den som går lite drygt en kilometer om dagen i en måttlig takt kan få tydliga hälsovinster. Om man ökar takten och går en kvart om dagen får man effekt på blodtryck, diabetes och hjärthälsan.
Om du vill förändra din jobbsituation, gör en målbild för vad du vill jobba med. Hur ska det kännas under dagen med ansvar, relationer och stress? Hur vill du känna när du går hem? Hur känns det i magen när du är på väg till jobbet? Det är faktorer som är viktiga för att hitta rätt. Vi tänker ibland att titeln och rollen är det viktigaste, men när vi väl är i rollen så är det oftast förutsättningarna som gör om vi trivs eller inte. Förändringar ska få dig att utvecklas. Det är modet som får dig att växa!
Relationer förändras och vi med dem. Barn blir äldre och utmanar oss på olika sätt. Plötsligt flyttar de ut och vi står kvar och undrar vad som hände. Vilka är vi nu utan barnen som allt kretsade kring? Vi måste börja på nytt och orientera oss i vad vi vill med det nya livet.
Jobb avslutas. Vem är du då? Våra jobb är ofta vår identitet. Hitta ditt nya jag! Det kan vara det bästa att våga något nytt!
Pensioneringen skapar nya utmaningar och möjligheter. Vilka nya mål och visioner vill du skapa och nå för att skapa en meningsfull vardag?
Rädslor och motstånd för förändringar är naturliga, men om de får för stor plats så förminskar och begränsar de oss. Våra negativa tankar är ofta våra största fiender. Vad är sant? Vad kan du göra? Ta kontroll över det du kan. Be om hjälp. Hitta strategier för att inte låta rädslorna måla in dig i ett hörn. Tänk på vad du pratar och tänker på! Lyft det som är bra och kan bli bättre! Det håller oss hoppfulla och kreativa!
Skapa mål och gör dem till dina rutiner. Låt våren fyllas av liv, rörelse och upplevelser och säg hejdå till undanflykter och bortförklaringar. Säg hej till förändringar och ett liv i rörelse som ger dig ett bättre immunförsvar, mer energi och livskraft till dig själv, jobbet, familj och fritid. Du kommer att bli glad och stolt över din förändring! Vår tid är nu! Låt förändringarna bli möjligheter, acceptera dem och hantera dem. Börja idag och håll fokus.
Kicki Forsenhäll
Föreläsare och utbildare i
Hälsa och Ledarskap
Personal- och organisationsstrateg