Bild: Thomas Schiff. Foto: Stefan Johansson/photobystefan.se
Besökarna strömmar till Bäckaskogs slott under påskhelgen för att uppleva konst- och hantverksutställningen där. Under ett och samma tak kan man njuta av verk av 20 konstnärer.
Se vackra unika urblåsta ägg gjorda av Soli Ehrentraut, fotografier av Jan Heimdahl samt keramik av hans dotter Matilda Zeits, ullkonst av Sigrid Malmkvist Padoan, renskinn och spel av Philip Willners och mycket annat från spännande konstnärer.
– Bröderna Casper och Hampus Nilsson från Hästveda är smeder och de bör man inte missa liksom att man kan köpa handgjorda borstar av två kvinnor från Myrans trådar som visar upp sitt hantverk. Det är så många man bör se. Här finns något för alla intressen, säger Thomas Schiff som håller i påskutställningen på Bäckaskogs slott.
Han har många strängar på sin lyra och har föreläst om hjärnforskning, jobbat som fotograf och formgivare samt är konstnär. Thomas har själv ställt ut på Bäckaskog i många år. Sedan några år ansvarar han för att leta upp konstnärer till utställningen.
– Jag börjar direkt efter påsken och letar upp kommande års konstnärer. Sedan väljer jag tillsammans med Pär och Anna, som driver verksamheten, vilka som ska tillfrågas. Innan de tog över hade jag det samarbetet med Pärs mamma Inger, säger Thomas och fortsätter;
– Alla brinner för det här och det är så roligt. Kommunikation är mitt ledord genom hela konstutställningen. Det innebär att alla konstnärer är på plats under hela påskhelgen och kommunicerar med besökarna kring sina verk. Det ger besökarna mycket mer än att bara se på konsten, säger han.
Att han har rätt i det visar sig i besökssiffrorna som bara stiger från år till år. Förra året kom det runt 9.000 besökare till konstutställningen på Bäckaskogs slott.
– Jag tror det framför allt beror på att man får 20 utställare på samma bricka utan att behöva köra runt flera mil mellan dem. Konstnärerna här håller en hög kvalité, säger Thomas som själv visar sin utställning Color Cosmos med måleri och skulpturer.
De flesta konstnärerna kommer att vara i slottets fina stall och några kommer att visa sin konst i kyrkan. Inne i utställningslokalen kommer det även att finnas ett café. För de som vill göra en längre utflykt så kan man passa på att äta lunch på slottet eller ta en promenad i den vackra slottsparken. Konstutställningen kommer att hålla öppen långfredag till påskdagen klockan 10.00 till 16.00 och på annandag påsk mellan klockan 10.00 och 14.00. Det är en unik chans med många utställare, vacker miljö och möjlighet för mat och promenad. Det är inte så konstigt att allt fler väljer att strömma till Bäckaskogs slott under påskhelgen.
Karl XVs säng
Bäckaskogs slott är en samlingspunkt för alla med god mat, konferenser, hotell och evenemang. Här möter nutid dåtid och det var också under historiens vingslag som de som driver verksamheten idag träffades, närmare bestämt i kung Karl XVs säng.
Bäckaskogs slott har anor tillbaka till 1200-talet. I trakten pratas det nog mest om tiden då kung Karl XV hade slottet som sitt sommarställe under tiden från 1845 och framåt. Det sägs att han var en riktig kvinnokarl och gärna hade pigorna på slottet och andra i trakten som älskarinnor. Om ryktet stämmer så finns det en del som har kungligt blod i sina ådror idag. Mycket har hänt sedan dess. Slottet ägs idag av Statens fastighetsverk och genom dem arrenderar Per och Anna Lundin samt Patrik Johansson fastigheten idag och driver verksamheten.
– 1998 sökte Statens fastighetsverk nya arrendatorer så mina föräldrar, Annas föräldrar och en familj till skickade in en marknadsplan. De tyckte det kunde vara spännande att prova något nytt. Ingen hade erfarenhet av något liknande. Mina föräldrar drev lantbruk och Annas mamma var psykolog bara för att ta något exempel, säger Per Lundin.
Det blev de tre familjerna som fick arrendera slottet. Plötsligt stod de där med ett näst intill omöblerat slott. Det var i princip bara Karl XVs paradvåning som stod kvar med möbler och allt. Per pluggade till lärare men tog sabbatsår för att vara med i uppstarten av verksamheten. När möbler, bestick, tallrikar och annat var inköpt och det var dags att öppna upp verksamheten så ville de tre familjerna ordna en invigning för vänner och bekanta. I den ingick det bland annat en guidad visning runt slottet. Då kom de på att det hade varit kul om någon ville spela kung Karl XV och ligga i sängen med någon som skulle spela piga.
Det var en del av guidningen. Anna och Per kände inte varandra men de ställde upp på skådespeleriet. Där i kung Karl XVs säng på slottets paradvåning sa det klick mellan Per och Anna och de bestämde sig för att fortsätta träffas. Efter en tid var de ett par och de gifte sig senare. 2010 köpte Anna och Per verksamheten av sina föräldrar tillsammans med Patrik Johansson som är köksmästare.
– Våra föräldrar hade lagt en väldigt bra grund så vi har fortsatt i samma anda. Bäckaskogs slott ska vara för alla. Vi har ingen klädkod utan alla kan komma hit och äta god mat och besöka våra evenemang. Här finns boende i olika prisklasser från bed & breakfast till hotellstandard, säger Per.
De lever mycket på konferenser och har även en del stora fester. Evenemang som studentbal, opera på sommaren, trädgårdsdagar och konstutställning inför påsk återkommer årligen.
– Vi ser alltid fram emot konstutställningen som är nu i påsk och sedan när Skånska operan kommer på sommaren, trädgårdsdagarna och så klart studentbalen på försommaren. Det är kul med evenemang, säger Per.
De känner att de har hittat sin väg. Drömmen vore att ha ett mer jämnt flöde av besökare även vintertid. Besökarna är desto flitigare att komma vår och sommartid. Många njuter av parken, slottet, maten, upplevelserna, boendet och den härliga naturen runt om mellan två sjöar.
Tina Persson