En gång i slutet av förra årtusendet landade ett flygplan på Kristianstad Airport med italienska Natosoldater ombord. De hade flugit fel – de skulle till Kristiansand på det norska Sörlandet.
Bara en bokstav skiljer de båda städerna åt. Men hur lika är de, och vilken stad är mest attraktiv för medborgare och turister? Det for Journalen till Norge för att reda ut.
Det blev en högst subjektiv stadskamp i gamle kung Kristians anda. Och en klar segrare.
Kristianstad kommun är till ytan större än Kristiansands kommun i Norge. Det handlar om nästan 300 kvadratkilometer. Å andra sidan finns det fler invånare i Kristians norska kommun, som är Norges sjätte största befolkningsmässigt. Det handlar om nästan 25 000 fler personer.
De har också en helt annan natur att röra sig i än skåningarna. Huvudorten Kristiansand ligger vid havet med skogklädda berg i ryggen. Containerfartyg och fiskebåtar navigerar i skärgården. Europavägen som förbinder Oslo med Stavanger skär i tunnelsystem under och genom bebyggelsen, alldeles bara något kvarter från stadskärnan.
Båda städerna har grundats av Kristian IV. Kristianstad 1614 och Kristiansand 1641. Båda har ett rektangulärt centrum med räta linjer och fyrkantiga kvarter. Innerstäderna är ungefär lika stora.
Där slutar likheterna och börjar stadskampen. En jämförelse i tolv kategorier.
- Kung Kristians närvaro.
Efter att ha irrat runt i det norska rutsystemet och letat efter den danske kongen hittar jag honom till slut. Mitt på vältrafikerade Fästningsgatan i utkanten av citykärnan står han och blickar söderut, uppklädd i festdräkt med broderad krage över axlarna, fjäderprydd hatt och värja samt fundationsbrevet i handen.
I lokaltidningen beskrivs statyn som humoristisk. Jag kallar den karikatyr. Statyn sattes på sin plats först 1980. Kristian IV är mer seriöst behandlad i Kristianstad där hans monogram finns bevarat i stadsvapnet och logotypen C4 återkommer i närings- och föreningsliv med en självklar stolthet. Kopian av Thorvaldsens staty i nischen på Rådhuset vid Stora Torg må vara mindre men är mer hedrande.
Poäng: Kristianstad. - Arkitekturen.
Det rätlinjiga gatunätet är någorlunda lika i omfattning och utseende. Kristianstads centrum är möjligen mer utdraget eller rektangulärt med de två torgen som poler.
Jag hittar inga hus från 1600-talet i Kristiansand, förutom fästningen Christiansholm. Det finns en del äldre trähusbebyggelse i centrum men husfasader som uppförts under det glada 1900-talet dominerar stadsbilden. Allt är inte lika propert.
Kyrkan i Kristiansand är byggd i nygotik, stod klar 1885, och är en av Norges största. Kyrkan ersatte den Trefaldighetskyrka som uppfördes 1645 – i trä! Och som brann ned.
Poäng: Delad. - Kommunikationer.
Kristiansand är Norges sydligaste stad med tre-fyra timmars bilresa från/till Oslo eller Stavanger på E18 respektive E39. Vägen är inte särskilt snabb med hastighetsbegränsningar, vägarbeten och fartkameror.
Delseger Kristianstad med motorvägar och motortrafikleder som gör bilresorna smidiga.
Kristianstad och Kristiansand är säckstationer där järnvägen löper in och ut samma väg. Förbindelserna är likartade.
Kjevik heter Kristiansand Airport och medan Kristianstad-Österlen Airport kämpar för sin överlevnad finns det flera dagliga avgångar till Oslo, Berge och Trondheim från Kjevik, liksom internationella flyg till Köpenhamn och Amsterdam. Därtill charterturer till Alicante.
Färjan från Kristiansand till danska Hirtshals blir tungan på vågen. Tidigare hade staden båtförbindelse också med Göteborg och Newcastle, men den är nedlagd.
Poäng: Kristiansand. - Utbildning.
University of Agder i Kristiansand har cirka 13 000 studenter och 1 400 anställda.
Högskolan i Kristianstad har ungefär 14 000 studenter men bara omkring 500 anställda.
Med lite färre studenter men 900 fler lärare, enligt Wikipedia, ger universitetsstatusen någon övervikt. En knapp norsk seger.
Poäng: Kristiansand. - Handelsstaden.
För en handfull år sedan (2014) utsågs Kristianstad till Årets stadskärna. En utmärkelse inte minst på grund av den cityshopping som då fanns.
Handelsstaden Kristianstad, C4 Shopping och Härlöv må ursäkta men här är det norsk utklassning. Några kilometer utanför staden ligger Sörlandssenteret som skryter med att vara Norges största shoppingcenter. Jag säger bara Ikea.
På gågatorna i Kvadraturen som innerstaden kallas hittar jag efter intensivt spanande tre tomma butikslokaler. Två gallerior har inte tagit livet av småbutikerna. Det är liv och rörelse och när jag räknat till fem bokhandlare längs gågatan Markens gate är segern odiskutabel. Detta sägs vara gatan med flest antal fotgängare i hela Norge.
Poäng: Kristiansand. - Turistattraktioner.
Väldigt många olika saker kan betraktas som turistattraktion. Det är i turistens eget öga man finner den. Det kan handla om natur, kultur, arkitektur eller något annat.
Jag väljer att ställa besöksmålen Vattenriket Kristianstad mot Dyreparken i Kristiansand och göra en helt subjektiv bedömning utifrån egna värderingar.
Dyreparken är ett traditionellt zoo med lejon, tigrar, apor och andra exotiska djur samtidigt som det finns en avdelning med nordiska djur. Här finns också ett badparadis á la sommarland och en Kamomilla stad där man kan träffa på Kasper, Jesper och Jonatan, liksom Klas Klättermus i Hackebackeskogen.
Dyreparken är privatägd och drar nästan en miljon årliga besökare.
Trots att Dyreparken har tio gånger fler besökare än Vattenriket ger jag det senare segern. Ett zoo känns omodernt och kommersiellt. När jag dessutom läser i lokaltidningen att en antilop attackerat och dödat en giraff avgörs striden.
Poäng: Kristianstad. - Kultur.
För tio år sedan fick Kristiansand ett konsert- och kulturhus med hög svansföring. Det heter Kilden.
Över 200 anställda har sin arbetsplats här. En symfoniorkester med 80 personer ger konserter och arrangemangen avlöser varandra i den modernistiska byggnaden vars siluett i hamnen påminner om skepp och vågor.
Kristianstad har sin bokfestival. När jag besöker Kristiansand pågår Protestfestivalen som sträcker sig över en hel vecka med debatter, föreläsningar och konserter på temat ”oro”. Här pågår debatt om vaccintrotsare, självmord, och rena politiska diskussioner om gängkriminalitet eller religiösa spörsmål. En punkt rör oron kring ”Apparnas planet”. Protestfestivalen är lysande kreativ.
Regionmuseet tar ut Kristiansands stadsmuseum, men Europas nästa största kanon i Mövik med en historia som är mer tydlig och nära, den tyska ockupationen 1940-45, än Artillerimuseet i Åsum och Napoleons kanoner, ger norsk övervikt.
Christiansholms fästning överträffar både Bastion Konungen och kanske också Lillöborgen.
Poäng: Kristiansand.
- Natur.
Fjordar, fjäll och skog omger Kristiansand, som också skryter med sin citystrand, en remsa sand vid småbåtshamnen, några kvarter från gågatorna.
Kristianstadområdet må vara en blåsig potatisslätt i jämförelse och Balsberget eller vildmarken vid Arkelstorp spelar i en annan division än omlandet kring Kristiansand.
Hanöbuktens inre med milslånga sandstränder, Helgeåns slingrande vattensystem i det öppna landskapet tillsammans med tillgänglighet och spännande fågelliv ger ändå svensk seger.
Poäng: Kristianstad. - Näringsliv.
När det skånska näringslivet domineras av småföretag inom livsmedelssektor och tjänster, detaljhandel och byggfirmor så saknas de större industrierna och arbetsplatserna.
På Sörlandet finns flera stora företag inom olje- och offshorebranschen som haft flera tusen anställda. Fler företag inom energisektorn är ett stort nickelverk, det största i västvärlden, med 600 anställda och ett företag som tillverkar solceller.
Containerhamnen i Kristiansand är snäppet mer upptagen än Åhus.
Poäng: Kristiansand. - Mat och dryck.
Det finns ett antal restauranger och uteserveringar i stadskärnan i Kristiansand. En tisdagseftermiddag i pandemins tidevarv är det full fart och folk överallt. Beställer man en öl serveras man en från det lokala bryggeriet Kristiansands Bryggeri.
Mina erfarenheter är för grunda för en rättvis bedömning. Den norska staden har tydligt fler krogar och nattklubbar, men jag kan inte uttala mig om variationen eller kvaliteten.
Kristianstad har ännu några högkvalitativa krogar och ett i jämförelse attraktivt prisläge.
Poäng: Delad. - Sport.
IFK Kristianstad är ett av Sveriges bästa handbollslag. KDFF har spelat Champions Leaguekval i damfotboll. KIK spelar i ishockeyns näst högsta serie i en av världens bästa hockeynationer.
Kristiansand har IK Start i näst högsta fotbollsligan för herrarna. Två norska seriesegrar har det blivit genom åren. Ishockeylaget som också heter KIK profilerar sig med bredd och a-laget harvar i division II.
Kristianstad skulle kunna ha varit vinnare i kategorin sport om… inte damhandbollslaget i Kristiansand, rosaklädda Vipers, hade varit regerande Champions Leaguemästare. Svenska stjärnan Isabella Gulldéns hemmaplan.
Poäng: Kristiansand. - Framstående profiler.
Kristianstad är inte ens i närheten av att kunna matcha lyskraften i en av Kristiansands döttrar – Mette-Marit, Norges blivande drottning. Teknisk knock-out.
Poäng: Kristiansand.
Det blir norsk seger med hela 8-4. Se det som en utmaning Kristianstad! Håller du inte med kan jag citera den danske författaren Thorkild Hansen:
”Inte heller Kristian IV erkände verklighetens suveränitet.”
Per Erik Tell