Många av oss har redan fått våra mer eller mindre förtryckta deklarationer i de digitala brevlådorna. Sista dag att lämna in är den 2 maj såvida Du inte tar kontakt innan och ber att få förlängd tid. Ofta är man välvilligt inställt till detta under ett par veckor eller så. Anstånd beviljas dock aldrig längre än till mitten av juni.
Missar man sista dagen så blir det 1 250 kr i förseningsavgift. Är Du riktigt sen (mer än fem månader) så kan Du få tre förseningsavgifter totalt. Lämnar Du inte en allt för ofullkomlig deklaration så kan Du trots det få förseningsavgift då den Du lämnat inte kan läggas till grund för beskattning.
Skatteverket har i vanlig ordning ett litet lockpris ”TILBUD” för löntagare som elektroniskt godkänner sin deklaration utan korrigeringar. Det är att Du kan få skatteåterbäringen redan till påsk (påskafton är19 april). Men då skall Du godkänna digitalt utan tillägg eller avdrag innan 2 april.
Kommer Du sen på i sommar att Du faktiskt har rätt till reseavdrag till och från jobbet så kan Du skriva in och be att de omprövar så får Du kanske ytterligare en slant att fylla på den tomma sommarkassan i sensommartid.
Anmäl så att Ditt bankkonto är kopplat till skattekontot så går allt mycket smidigare och snabbare när det gäller återbetalning från staten.
Är det något man skall vara särskilt angelägen om i år? Det antyds att uppgifter som vi fyller i själva lätt blir fel – utan att ange om det blir fel medvetet eller omedvetet. Därför har man ett extra öga på dessa uppgifter i år – säjs det.
När jag gick internutbildningen på Skattemyndigheten på 80-talet så berättade vår aktieexpert – vi var många som var tacksamma för hans hjälp och stöd – att vi hade frivillig reavinstbeskattning på aktier. Det där kände jag inte till från mina eventuella studier i Lund. Frivillig beskattning – hu je da mej? Men det visade sig att på den tiden – straxt efter hela världen skulle skattskriva sig med jungfrufödsel i stallet och allt det där – så fanns inga kontrolluppgifter på aktieförsäljningar, bara på aktieutdelningar. Så det fanns de som såg till att aldrig ha aktier på utdelningstillfällen men handlade som bara den i övrigt och gick följaktligen under radarn helt och hållet (felaktigt) skattefritt.
Det resulterade i att Skattemyndigheten gick ut med ett meddelande efter det att deklarationerna var lämnade (då på den nästa heliga 15 februari) och kungjorde att man skulle granska försäljningarna av aktier under hela det gångna året för ett handfull antal bolag. Ve och fasa deklarationerna var lämnade och det är kanske svårt att hävda frivillig rättelse när alla mediakanaler basunerade ut den granskning som komma skulle.
Resultatet blev i grova drag tredelat sägs det. En tredjedel gjorde helt rätt, en tredje del försökte men gjorde fel och en tredjedel lät bli att redovisa något alls. Inget bra betyg för oss skattskyldiga. Hur åtgärda detta? Jo det infördes kontrolluppgifter på aktieförsäljningar. Så nu får Skatteverket info om vilka aktier Du sålt till antal och pris men det är bara Du som kan reda upp vilken vinst eller förlust Du har.
Jag brukar framför att man skall försöka hålla sig till bra depåer så bankerna hjälper oss med registerhållningen och hanteringen av det genomsnittliga anskaffningsvärdet på aktierna. Ditt anskaffningsvärde är nämligen en funktion av alla transaktioner Du gjort sedan Du först köpte en viss aktietyp. Här kan det behövas dokument från när farmor köpte anno dazumal – om Du ärvt dessa.
Ett alternativ är naturligtvis ISK där regeringen ordnat skattefri avkastning på första 150 000 kr i år och på första 300 000 kr från och med nästa år och Du behöver inte hålla redan på en enda köp- eller säljnota.
I år förvarnas det också om särskild granskning av resor till och från jobbet. För att få avdrag för bilresor krävs att Du regelmässigt tjänar minst två timmar per dag genom att använda bil istället för allmänna kommunikationer.
Du gör beräkningen genom att starta i entrén där hemma och sedan ta Dig till jobbet i tid och sen på motsvarande sätt tar Du dig hem igen på kvällen. Så jämför Du hur länge Du är borta från bostaden med den ena resp andra transportvarianten. Har Du fast arbetstid så skall Du vara på plats lite lagom innan utsatt tid. Kommer t.ex. första bussen fram så att Du är på jobbet 2 minuter efter arbetstidens början – ja då finns det inte allmänna kommunikationer som fungerar och då får Du dra av för bil. Förutsatt att Du faktiskt kört. Har Du flextid så blir det värre för då börjar Du helt enkelt när Du kommer.
Två saker som lätt glöms bort.
För det första så är det så att om Du bor eller jobbar mer än 2 km från allmänna kommunikationer så får Du bilavdrag oavsett tidsvinsten. Bor Du t.ex. på Ivö långt från (= mer än 2 km) den gula kryssaren som tar Dig till fastlandet ja då har Du avdragsrätt för bil. Bilavdraget har nu ändrats till 25 kr per mil för egen bil och lägre för förmånsbil.
För det andra så räcker det inte alla gånger att göra sin matematiska kalkyl runt tvåtimmarsproblemet. Du har bevisbördan för att Du har rätt till avdraget så det kan mycket väl vara så att Du får en följdfråga om vilken bil Du använt och om Du kan bevisa att den rullat så många mil Du yrkar avdrag för. Detta kan bevisas/visas genom mätarställning på servicekvitto och besiktning eller att man har kvitto från tankningar och då är det sannolikt enklast om man har särskilda bensinkort som man kan få specificerade månadsfakturor.
När man börjar blanda in många bilar som man lånat av än den ene och än den andre så skulle jag vilja påstå att bevisvärdet sjunker och då gäller det att ha riktigt bra på fötterna om man vill få igenom sina avdrag.
“Uthyrning och försäljning av tjänster via plattformsföretag hör också till områden som vi tittar extra på”, enligt uttalande från Skatteverket.
Här kan det handla om andrahandsförsäljningar med urväxta barnkläder till Vinted eller sålt sin gamla soffa på Blocket? Behöver man deklarera det, och i så fall hur? Det vanligaste svaret är nog nej det behövs inte. Precis på samma sätt som att man inte behöver deklarera att man bytt in sin gamla bil vid senaste bilbytet och förlorat hundra tusen på den gamla bilen. Skattesystemet medger inte att systemet sponsrar våra privata levnadskostnader. Även om Du tjänar en slant så är vinst på sk övrig lös egendom för privat bruk skattefri upp till 50 000 kr och dessutom finns en schablon som medger avdrag för anskaffningskostnad om 25% av netto försäljningspriset. Så i realiteten blir det ingen skatt förrän Du säljer för mer än 66 666 kr.
Dock…..om aktiviteten är hög så kan Din försäljningsverksamhet t.o.m. klassas som näringsverksamhet och då finns inga skattefria belopp eller schabloner men bokföringsskyldighet.
Samma är det med delningsekonomin såsom uthyrning privat eller via Airbnb eller liknande. Här kan allt för omfattande verksamhet leda till näringsverksamhet med bokföring och uteblivna schablonavdrag mm.
Det är också viktigt för Dig som håller Dig i inkomstslaget kapital med två schabloner (40 000 kr i fast skattefritt belopp och avdrag för 20% av bruttohyran) att Du inte har avdrag för betalning till förmedlare eller andra kostnader. Så låt därför hyran gå in till förmedlaren och sedan tar de sin andel och betalar ut nettot.
Kom även ihåg att om Du hyr ut någonting till eget företag eller egen arbetsgivare så finns inga schabloner utan bara ”skäligt avdrag för merkostnader” dvs extra kostnader för att Du hyr ut garage eller lokal i privatbostaden – vilket endast omfattar en- och tvåfamiljfastigheter.
Det ryktas också om att kryptovalutor skall väcka ett särskilt granskningsintresse detta år. Finansmannen Gardell sa nyligen; Bitcoin ska man inte köpa, det är bara skit” ”Bitcoin är heller ingenting”. Oavsett detta så verkar det finnas stora svängningar på den marknaden och dessutom kanske det används i ljusskygga transaktioner vilket inte alltid hjälper till med verifieringen av vad man faktiskt har och inte har.
Det har ännu en gång fastställts att när man drabbas av investeringsbedrägerier – där det nog inte sällan ”betalas” i kryptovaluta – så är förlusten en privat levnadskostnad och därmed inte avdragsgill. Nyligen kom ett fall där man blivit utsatt för bedrägeri genom att någon olovligen sålt annans värdepapper och tillskansat sig dessa pengar. Värdepappren såldes med vinst och den som drabbats av bedrägeriet tvingas nu betala kapitalvinstskatt på den vinst som bovarna tog. Dessvärre en dubbelbestraffning som man får leva med. I kommentaren till domen anförs bl.a. att skattesystemet inte är anpassat för att korrigera felaktigheter i genomförda brott. Så håll i bankdosan!
Bengt Åkesson